Hankkeet edistämässä romanien osallisuutta

#työnimi-kampanja nousi viime viikolla puheenaiheeksi saatuaan paljon huomiota mediassa ja noustuaan puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa. Mutta millainen on hanke sen takana?

Nevo Tiija – uusi aika -hankkeen #työnimi-kampanja on synnyttänyt paljon keskustelua ja se on noteerattu myös valtakunnallisissa medioissa. Kampanjassa neljä julkisuuden henkilöä haki oman alansa töitä omalla cv:llaan käyttäen oman nimensä sijaan romaninimeä. Yhteensä hakemuksia lähetettiin 54 ja niihin saatiin 17 kielteistä vastausta eikä yhtään haastattelukutsua. Kampanja on herätellyt pohtimaan, kuinka asenteita saataisiin muutettua.

Kampanjaan lähtivät mukaan Meri-Tuuli Väntsi (kuvassa), Anne Kukkohovi, Tuomas Enbuske ja Jari Sarasvuo.

Kuva: Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Nevo tiija – uusi aika -hankkeen Työnimi-kampanja

"Kampanjanelikkomme lähti mukaan kampanjaan hyvän asian puolesta täysin pro bono, ilman korvausta. Olemme äärimmäisen kiitollisia, että tämä aihe ja toteutustapa herätti myös heidän mielenkiintonsa ja halunsa vaikuttaa siihen, että maailma muuttuu pikkuhiljaa paremmaksi kaikille", viestintäasiantuntija Niina Mäenpää kiittelee. Kampanjasta voi lukea lisää kampanjasivulta

Koulutukseen ja työllisyyteen keskittyvät romanihankkeet

Nevo Tiija – uusi aika Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima ESR-rahoitteinen hanke, jonka varsinaisena tavoitteena on, että romanien työ- ja toimintakyky sekä mahdollisuudet osallistua työelämään paranevat. Suurempana linjana hankkeessa näkyy romanien yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen, jonka jakaa myös Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima toinen romanihanke, Tšetanes naal – koulutuspoluilla. Tšetanes naal on keskittynyt romaneiden koulutustason parantamiseen kiinnittäen huomiota erityisesti koulutuksen siirtymä- ja nivelvaiheisiin. Diakin hallinnoimissa hankkeissa on ollut mukana lukuisia kaupunkeja ja oppilaitoksia eri puolilta Suomea sekä Suomen Romanifoorumi. Hankkeet ovat olleet tiiviissä yhteistyössä keskenään.

Diakin mukaan hankkeiden tuloksena lähes 90 henkilöä on päässyt kiinni koulutukseen ja 144 henkilöä on työllistynyt 1.9.2018 mennessä. Hankkeiden romanien koulutuspolkuja ja työllistymistä käsittelevään loppujulkaisuun (saatavilla Theseuksessa) on kerätty 25 hyvää käytäntöä: "Ne ovat kaikkien sovellettavissa. Eivät ainoastaan romanityöhön vaan niitä voidaan hyödyntää missä tahansa", Nevo Tiijan projektipäällikkö Mertsi Ärling kertoo. Hankkeissa on myös tuotettu romanien työllisyys- ja koulutusuria tarkasteleva 12-osainen Uskalla! It's possible – Unelmista totta -videosarja, joka on katsottavissa Youtubessa

Tärkeää on ollut myös osallistava ote: "Osallisuusvaikutus on ollut valtavan suuri valtakunnallisesti, koska meillä on ollut koko ajan sellainen malli ja ajatus, että me emme tee puolesta vaan me otamme aina paikkakunnan ihmiset mukaan meidän kanssamme  Kuva: Jonne Heinonen tekemään. Ei niin, että he ainoastaan osallistuvat, vaan he ovat myös osallisia siihen koko systeemiin", toteaa Ärling.    

Hankkeet huipentuivat Romanijuhlaan

Yli kaksi vuotta kestäneiden hankkeiden loppuseminaari, Romanijuhla, järjestettiin 5.11. Helsingissä Savoy-teatterissa. Mukaan oli saatu paljon monipuolista ohjelmaa. Seminaarin aikana kuultiin niin ministeri Lindströmin avauspuhe, nuorten kuoroesitys, valokuvaaja Meeri Koutaniemen puhe kuin erilaisia tarinoita onnistumisistakin.

Lindström käsitteli puheessaan muun muassa sitä, kuinka romanien osallisuus on Suomessa monisektorisella yhteistyöllä mennyt eteenpäin, mutta kuinka työtä on vielä jäljellä. Hän kuitenkin nosti esille myös romaniväestön asemaa edistäneitä toimia, kuten Romanipoliittisen ohjelman. Koutaniemi kehotti puheessaan nuoria vaatimaan oikeuksiaan. Hän myös korosti yhteistyön merkitystä ja muistutti kansalaisoikeuksista. "Joskus työnsaanti oli sukupuolesta kiinni. Pitkän taistelun jälkeen onneksi ei enää. Jonain päivänä, myös meillä Suomessa, työ ei ole nimestä kiinni", Koutaniemi totesi lopuksi.

Seminaarin aikana yleisö sai kuulla myös paljon onnistuneita tarinoita esimerkiksi Hanna Nymanilta ja Niko Varjolalta sekä esitetyiltä Uskalla! It's possible -videoilta. Ohjelmassa käytiin myös hankkeiden tuloksia läpi. Lavalle nousi seminaarin loppupuolella esiintymään tangoprinssi Leif Lindeman ja musiikkia oli luvassa lisää iltakonsertissa, jossa esiintyi Mustalaismusiikin orkesteri Mumo.

 

Nevo Tiijan projektipäällikkö Mertsi Ärling. Kuva: Jonne Heinonen

 

Hankkeille on suunnitteilla kaksi jatkohanketta, joista toiselle on jo myönnetty rahoitus.

Lisää hankkeista ja niiden tuloksista voi lukea hankkeiden sivuilta sekä Dialogi-median Romanien osallisuus -teemasta

 

Teksti: Kaisu Koivula