Maa puhui Maaseutuparlamentissa

Suomen tässä laajuudessa ensimmäinen valtakunnallinen Maaseutuparlamentti järjestettiin 1.–3.9.2017. Tapahtuma kokosi yli 800 osallistujaa eri puolilta Suomea Leppävirralle Pohjois-Savoon keskustelemaan maaseudusta ja sen kehittämisestä. Lisäksi kaikille avoin sadonkorjuutori houkutteli myös paikallisia ja muita kiinnostuneita paikalle. Ohjelmassa oli retkiä lähialueille, työpajoja ja mielenkiintoisia keskusteluja verkostoitumista ja iltaohjelmia unohtamatta.

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä rakennerahastot pääsivät esille Maaseutuparlamentissa kumppanitorilla omalla osastollaan. Mukana olivat ESR-hanke Kansalaistoimijalähtöinen paikallinen kehittäminen Kuopion kaupunkialueella (KAKE-hanke) sekä EAKR-hankkeet Hyvinvointia elintarvikkeista sekä Metsä- ja puunkuljetuslogistiikan oppimisympäristöjen kehittäminen. TEM:n kotimaanmatkailun haastekampanjan #lomahaaste tiimoilta osastolla pääsi osallistumaan arvontaan ja kertomaan, mihin haluaisi kotimaisella maaseudulla matkustaa.

TEM.n ja rakennerahastojen osasto veti väkeä.

Maaseutuparlamentti alkoi perjantaina kumppani- ja sadonkorjuutorin pystyttämisellä ja retkillä, joka Sonjalla ja Leenalla suuntautui Leppävirran kulttuurikierrokselle. Kierroksella tuli nähtyä niin kirkkoa kuin pappilaa, ja opimme, mistä Leppävirta on saanut nimensä. Paikkakunnalla on kuulemma veri virrannut sotien aikaan, ja leppä on Savossa puulajin lisäksi tarkoittanut verta, joten paikkakunnan nimi on siis melko brutaali Verivirta. Tästä huolimatta paikkakunnan vaakunassa esiintyy puu ja virtaava vesi, joten ehkä nimellä voidaan ajatella olevan monta tarkoitusta.

Retkellä tutustuttiin Leppävirtaan ja sen kulttuurihistoriaan.

Takaisin Maaseutuparlamenttiin. Perjantain iltatilaisuudessa vieraat toivotettiin tervetulleiksi VesiLeppis Areenalla, joka oli tapahtumien sydän. Saimme maistella savolaista lähiruokaa, kuten kalakukkoa ja paikallisesti tuotettua lehtikaalia. Lauantaiaamu puolestaan alkoi vilkkaalla paneelikeskustelulla, jonka juonsi Annika Damström ja mukana keskustelemassa olivat mm. MTK:n Antti Sahi, Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä ja sopivasti liikehdintää yleisössä ravistelevilla kommenteillaan aiheuttanut Tuomas Enbuske. Lavalla nähtiin myöhemmin lauantaina myös Menestyksen eväät -puheenvuoroja erilaisilta nuorilta yrittäjiltä ja menestyjiltä. Illan gaalaillallisella samaisella areenalla palkittiin Suomen kylätoiminta ry:n toimesta vuoden kylä (jo toista kertaa Eskola!) ja menestyneitä kylätoimijoita. Vuoden maaseutukasvona palkittiin Ilkka Herlin.

Sadonkorjuutorilla nähtiin myös kansallispukunäytös.

Lauantain ohjelmaan TEM:n osalta kuului myös aikaisemmin päivällä järjestetty mediatyöpaja, johon Sonja pääsi osallistumaan. Työpajassa pohdittiin ratkaisuja maaseudun medianäkyvyyden parantamiseksi ja kuultiin puheenvuorot toimittaja Annika Damströmiltä ja mediapersoona Tuomas Enbuskelta.

Maaseutuparlamentti_2017_Mielikuvia_ja_marginaaleja_ajankohtaiskeskustelu_puhujat_kuva_Antonia_Husberg

"Mielikuvia ja marginaaleja" -paneelikeskustelut. Kuva: Antonia Husberg

Kuvassa Gaalaillallisella palkitaan Vuoden kylätoimijoita.

Mediatyöpajassa keskusteltiin, kuunneltiin ja opittiin uutta.

Sunnuntaina aamun avasi Pauli Aalto-Setälä ja Yle Puheesta tuttu pyöreä pöytä -keskustelu, tällä kertaa teemana tietenkin maaseutupolitiikka. Keskustelemassa olivat mm. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen. Sunnuntain toinen VesiLeppis Areenalla nähty keskustelu oli eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseutupoliittinen tentti. Kahdessa puheenvuorossa peräänkuulutettiin EU-säädösten selvittämistä siten, että väärinkäsitykset niiden tulkinnassa ja toimeenpanossa voitaisiin oikaista. Myös eettinen ja puhdas ruoka sai useita mainintoja puolueiden edustajilta. Vihreiden Krista Mikkonen sai yleisössä aikaan nyökkäilyä ja jopa pienet taputukset muistuttaessaan, että maaseutu on muutakin kuin ruuantuotantoa ja maanviljelyä, aihe kun toistui puolueiden edustajien puheissa selvästi enemmän kuin muissa Maaseutuparlamentissa käydyissä keskusteluissa.

Maaseutuparlamentti_2017_Aamuviritys_sunnuntai_Heli_Talvitie_ja_Maaseutuparlamentti_jumppa_Kuva_Antonia_Husberg

Sunnuntaiaamuun virittäydyttiin maaseutuaiheisella jumpalla. Kuva: Antonia Husberg

TEM:n osasto veti väkeä puoleensa sekä lauantaina että sunnuntaina. Ihmisiä kiinnosti erityisesti rakennerahastohankkeiden mukanaan tuomat metsäkonesimulaattori ja terveellisten herkkujen maistiaiset. Myös kotimaan matkailun haastekampanja sai runsaasti huomiota osakseen Maaseutuparlamentin aikana. Ihmiset saivat TEM:n osastolla merkitä Suomen karttaan, mihin haluaisivat suomalaisella maaseudulla matkustaa ja karttaan saatiin viikonlopun aikana yli 150 merkintää!

Marko Härkönen neuvoo, kuinka opetuskäyttöön tarkoitettua metsäkonesimulaattoria käytetään.

Suomen kartta täyttyi erivärisistä pisteistä, kun vieraat saivat merkitä matkakohteita kotimaisella maaseudulla.

 

Kaiken kaikkiaan koko viikonloppu ja itse tapahtuma oli erittäin onnistunut, kiitos siitä kaikille mukana olleille ja erityisesti järjestäville tahoille!

Tapahtumassa julkaistu Maaseutupoliittinen julkilausuma on luettavissa täällä.

Tapahtumassa julkaistu Maaseutukatsaus 2017 on luettavissa täällä.

Tapahtuma oli osa Suomi 100 -juhlallisuuksia, ja sen järjestävänä tahona toimivat Maaseutupolitiikan neuvosto, Suomen kylätoiminta ry, Maaseutuverkosto, Maaseudun Uusi Aika ry ja MMM. Lisätietoja tapahtumasta: www.maaseutuparlamentti.fi

 

Teksti: Sonja Strömberg & Hanna-Mari Kuhmonen

Kuvat: Sonja Strömberg (ellei toisin mainita)