Uusmaalainen tekstiiliteollisuutta uudistava EAKR-hanke voittoon komission RegioStars-kilpailussa

VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteishanke TeKiDe – Tekstiilikuitujen kierrätyksen demonstraatioalusta Bioruukkiin voitti tänään 9.10.2018 Euroopan komission RegioStars-kilpailun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvän kilpailukategorian Brysselissä.

TeKiDe-hankkeessa on kehitetty niin sanottu selluloosakarbamaattiteknologia, jolla jätetekstiilistä voidaan valmistaa uutta tekstiilikuitua ilman ympäristöä kuormittavia kemikaaleja. Liuoksen raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi vanhoja lakanoita, pyyhkeitä tai vaikkapa jätepaperia ja kartonkia. Liuoksesta valmistetaan uutta kuitua, joka kehrätään langaksi. Lopputuloksena syntyy viskoosityyppistä kangasta.

"TeKiDe on luonut kansainvälisestikin merkittävän innovaatioalustan. Erityisen tärkeää on se, että demonstraatioympäristö on avoin ja antaa yrityksille mahdollisuuden kokeilla ja testata uusia ideoitaan", kertoo ohjelmajohtaja Tiina Huotari hanketta rahoittavasta Uudenmaan liitosta. "Toivon, että hankkeen ympärille syntyy dynaaminen ekosysteemi, joka toimii kasvun veturina ei pelkästään Uudellamaalla vaan koko Suomessa kiertotalouden alalla."

Menetelmä voi mullistaa tekstiiliteollisuuden

Puuvillakuidun valmistaminen tekstiilijätteistä ekologisesti kestävällä tavalla voi mullistaa tekstiiliteollisuuden. VTT tähtää kiertotalouden edistämiseen, teknologian kaupallistamisen nopeuttamiseen sekä öljypohjaisen mikromuovin vähentämiseen.

Menetelmällä valmistettua kangasta nähtiin ensimmäisen kerran europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen yllä Linnan juhlissa 2017. Kaupoista tuotteita voidaan ostaa muutaman vuoden kuluttua, sillä suomalainen startup-yritys Infinited Fiber Company on ryhtynyt kaupallistamaan kuidun valmistusta. Suunnitelmissa on ensimmäisen tuotantolaitoksen rakentaminen.

Aluekehittämisen parhaat hankkeet valokeilaan

RegioStars Awards on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu, jossa palkitaan parhaita rakennerahastohankkeita. Tämänvuotiseen kilpailuun ilmoitettiin 102 hakemusta ja niistä 21 valittiin loppukilpailuun.

TeKiDe-hanke käynnistyi syksyllä 2016, ja se päättyy lähikuukausina. Sitä rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, Espoon kaupunki, VTT ja Aalto-yliopisto. Hankkeen rahoittavana viranomaisena toimii Uudenmaan liitto.

TiKiDe-hankkeesta VTT:n nettisivuilla

Regio Stars 2018 -finalistit EU:n komission nettisivuilla

Viime vuonna Regio Stars -voitto vähähiilisyyskategoriassa meni Iin kuntaan InnoHiili-hankkeelle, joten Suomella menee hyvin tämän tematiikan parissa EU-mittelöissä.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tiina Huotari, tiina.huotari(at)uudenmaanliitto.fi, 040 041 8029

Kuva: VTT