Suomalaista luontoa pullotettuna maailmalle

World Spirits Awardsissa palkitun Chef & Chevalier's Arctic Blue Ginin takana on ilomantsilainen Hermannin Viinitila, jolla on halua kansainvälistyä ja viedä suomalaista makumaailmaa juomissaan ulkomaille. Kansainvälistymiseen viinitila on saanut rahoitusta EU:lta, jonka tuella on aiemmin rahoitettu tilan muitakin hankkeita.

Hermannin Viinitila on saanut alkunsa jo 1989, kun Timo Kettunen, Arto Liimatta ja Harri Turunen  perustivat PeltoHermanni Oy:n. Alusta asti viinitilalla on panostettu laatuun ja kehitykseen. Hermanni on muun muassa ollut ensimmäinen kuohuviinin tuottaja Suomessa. Suomen vanhimman viinitilan tuotantoon kuuluvat ginin ja viinien lisäksi liköörit sekä alkoholittomat juomat – ja lisää valikoimaa on tulossa. Nykyään kuvioissa on myös aputoiminimi Nordic Premium Beverages, jolla uusia tuotteita markkinoidaan, erityisesti ulkomaille.

 

Rahoitusta viskintuotantoon

Hermannin Viinitila on myös perustanut Valamon Viinihermannin yhdessä Valamon luostarin kanssa:  "Hermannin Viinitila Oy:n ja Valamon Viiniherman Oy:n investointeihin ja kehittämiseen on saatu tukea muun muassa viskinvalmistuksen tuotekehitysvaiheeseen sekä lopputuloksena Valamon Luostarin viskitislaamon rakentamiseen. Investointi aloitti meillä kokonaan uuden liiketoiminnan, jonka kvartaali aikajänteenä on 25 vuotta. Euroopan aluekehitysrahaston tuella on ollut erittäin merkittävä vaikutus näiden kehittämistoimenpiteiden ja investointien tekemisessä", kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Samuli Taponen.

"Ilomantsiin (Hermannin Viinitilan yhteyteen) niin ikään rakennettiin yli puolen miljoonan litran moderni viskivarasto, joka haluttiin tehdä lämpötila-, ilmankosteus- ja ilmankiertosäätöjen osalta mahdollisimman automaattiseksi, jotta kypsyvällä viskillä olisi optimaaliset olosuhteet. Investointeihin sisältyi lisäksi uusi pullotuslinjasto, jonka avulla pystymme pullottamaan nykyiset ja uudet tuotteet korkealaatuisesti. Linjasto oli tuolloin ensimmäinen lajiaan Suomessa."

Kuva: Hermannin Viinitila Oy

 

Kehityksellä ja lisäkapasiteetilla kansainväliseksi

Kansainvälinen huomio Arctic Blue Ginin voitettua World Spirit Awardissa oman sarjansa sekä Vuoden tisle 2018 -palkinnon siivittää varmasti yrityksen matkaa ulkomaiden markkinoille. Vienti ja sen kasvattaminen vaativat myös investointeja, jotka saatu rahoitus osaltaan mahdollistaa.

"Tänä vuonna haetulla EU-rahoituksella tavoitellaan liiketoiminnan kansainvälistymisen vaatimaa, merkittävää lisäkapasiteettia ginin ja muiden tisleiden valmistukseen. Keskeistä nykyisessä investointi- ja kehitysohjelmassamme on lisäksi laatujärjestelmän- ja toiminnanohjauksen kehittämistyö. Panostamme myös valmistuksen energiatehokkuuteen ja tietenkin tuotekehitykseen. Tavoitteena on liikevaihdon moninkertaistaminen ja vastaaminen erityisesti kansainväliseen kysyntään."

Taponen lupaa tulevaisuuteen mielenkiintoisia maku- ja juomatuoteinnovaatioita: "Tavoitteena on virtaviivaistaa tuotantoa ja toimintaa sellaiseksi, että pystymme kasvamaan ja saamme valmistettua tuotteita riittävästi ja riittävän nopeasti. Arctic Blue Gin on erinomainen esimerkki tällaisesta huipputuotteesta, jonka läpimenoaika on kuitenkin huomattavasti perinteistä viinituotantoa lyhyempi. Viini- ja kuohuviinituotannon kehittämiseen panostamme kyllä silti vähintään yhtä vahvasti kuin ennenkin!"

 

Yritykseen voi tutustua Hermannin Viinitilan ja Nordic Premium Beveragesin sivuilla.

 

Lisätietoja:

Samuli Taponen

Hallituksen pj.

Nordic Premium Beverages

+358 41 433 6767