Syksyn verkkoklinikoilta puhtia hyvään EAKR-hankehallintoon

Kaipaatko sparrausta tai kertausta EAKR-hankehallintoon? Nyt on oiva tilaisuus hankkia tarvittavat tiedot ja taidot tai syventää jo olemassa olevaa hankeosaamista lokakuussa starttaavilla verkkoklinikoilla. Webinaareina toteutettavissa koulutuksissa keskitytään hankehallinnon eri osa-alueisiin.

Uudenmaan liitto järjestää rahoittamilleen EAKR-hankkeille syksyn 2019 aikana neljä verkkoklinikkaa. Syksyn verkkokoulutuksissa syvennytään muutoshakemuksen tekemiseen, hankintoihin, indikaattoreihin ja loppuraportointiin. Käytännönläheisissä webinaareissa kouluttajina toimivat rakennerahastoasiantuntijat ja tarkastajat. Voit esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä joko ennakkoon tai koulutuksen aikana.

Syksyn 2019 verkkoklinikat

 • Muutoshakemus

     tiistai 22.10.2019 klo 13.00–15.00

 • Hankinnat

     tiistai 5.11.2019 klo 13.00–15.00

 • Indikaattorit

     tiistai 19.11.2019 klo 13.00–15.00

 • Loppuraportointi

     tiistai 3.12.2019 klo 13.00–15.00

Koulutusmateriaali julkaistaan webinaarin jälkeen materiaalipankissa. Kevään 2019 koulutusmateriaalit ovat ladattavissa täällä.

Talven ja kevään 2020 verkkoklinikat julkaistaan loppuvuodesta 2019.

Lämpimästi tervetuloa koulutuksiin!

 

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828 tai eakr@uudenmaanliitto.fi


Etelä-Suomen EAKR-haku avautunut – hakuaikaa 17.10.2019 asti

Etelä-Suomen EAKR-rahoitushaku on käynnistynyt. Hakuaika on 9.9.–17.10.2019. Haku toteutetaan tällä kertaa yksivaiheisena ja hakemukset tulee jättää EURA 2014 -järjestelmään torstaihin 17.10.2019 mennessä.

Syksyn haussa Etelä-Suomen maakunnat hakevat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2010 -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 ja 2 mukaisia hankkeita:

    Toimintalinja 1: Pk-yritysten kilpailukyky

    Toimintalinja 2: Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Haussa Etelä-Suomen maakuntien yhteisiä teemoja ovat älykkään erikoistumisen kärjet sekä vähähiilisyys. Kukin maakunta on lisäksi määritellyt omia alueellisia painopisteitä, jotka on listattu hakuilmoituksessa. Maakuntien painotuksista saa lisätietoa tutustumalla kunkin maakunnan maakuntaohjelmaan ja älykkään erikoistumisen strategiaan.

Koska tällä hakukierroksella maakuntien rahoitusmahdollisuudet vaihtelevat hyvin paljon, on jäljellä oleva rahoitus hyvä tarkistaa ao. maakunnan liitosta. Käytettävissä olevan rahoituksen tilanne tarkentuu syksyllä 2019, kun päättyneiden hankkeiden käyttämättä jäänyt rahoitus palautuu rahoittaville viranomaisille. Etelä-Suomen maakuntiin kuuluvat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Kanta-Häme ja Päijät-Häme.

– Useassa maakunnassa varat alkavat olla jo hyvin vähissä, joten viimeisiä jaetaan niiden osalta, mutta toisaalta joillakin on enemmän jaettavaa. Siksi kannattaa varmistaa ennen hakemista kunkin maakunnan resurssit ja painotukset, toteaa rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta.

Hakuinfo järjestettiin 9.9.2019 webinaarina. Esitysmateriaali on ladattavissa Etelä-Suomen rakennerahastojen materiaalipankissa.


> Hakuilmoitus

> Hakijan opas

 

Lisätietoja: 

Rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, Uudenmaan liitto, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Etelä-Suomen ESR –haku avautuu 1.9.2019

Hämeen ELY-keskus avaa ESR-haun Etelä-Suomen alueella 1.9.-1.10.2019. Hankkeita voidaan toteuttaa paikallisina tai ylimaakunnallisina Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan alueilla. Tarkemmin avautuvan haun teemoista ja tarkennuksista hakuilmoituksessa ja hakijan ohjeessa.

Hankkeita etsitään seuraaviin erityistavoitteisiin:

Toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (kaikki maakunnat)

 • Erityistavoite 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistyminen
 • Erityistavoite 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen
 • Erityistavoite 8.1. Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen

Kymenlaaksossa etsitään erityisesti hankkeita, joilla edistetään digitalisaatiota. Päijät-Hämeessä mielenkiinto on erityistavoitteessa 6.1. ja 8.1. suuntautunut hankkeisiin, jotka tukevat nuorten työllistymistä. 

Toimintalinja 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (Uusimaa)

 • Erityistavoite 9.1 Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen
 • Erityistavoite 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen laadun ja tarjonnan parantaminen

Toimintalinja 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta (Uusimaa ja Kanta-Häme)

 • Erityistavoite 10.1 Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

 

Lisätietoja

Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat


EAKR-hankkeiden starttikoulutus 1.10.2019 Helsingissä – muutos aiemmin ilmoitettuun

Syksyn tullen koittaa jälleen starttikoulutusten aika. Uudenmaan liitto järjestää rahoittamilleen EAKR-hankkeille starttikoulutuksen tiistaina 1.10.2019 Kansallismuseon auditoriossa, Helsingissä. Koulutusta voi seurata myös etäyhteydellä suoratoiston avulla. Aiemmin ilmoitetusta poiketen keskiviikkona 2.10.2019 koulutus järjestetään ainoastaan webinaarina.

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Uudenmaan liitosta myönteisen rahoituspäätöksen saaneiden uusien EAKR-hankkeiden projektipäälliköille sekä hankkeiden hallinnosta ja taloudesta vastaaville henkilöille. Myös aiemmin rahoitettujen hankkeiden työntekijät ovat tervetulleita.

Ajankohdat:

 • tiistai 1.10. klo 9–15.30 - Helsingissä ja etänä suoratoistoyhteydellä
 • keskiviikko 2.10. klo 9–15.30 - vain webinaari

1.10.2019 koulutuspaikka:

 • Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki. Koulutuspaikka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingin keskustassa. Kts. kartta

Koulutuksessa käydään läpi keskeisiä hankkeiden toteuttamiseen, hallinnointiin, maksatuksiin ja raportointiin liittyviä asioita. Tilaisuudessa on paikalla Etelä-Suomen rakennerahastojen rahoitus- ja maksatusasiantuntijoita, joille voi esittää kysymyksiä.

Ilmoittauduthan ennakkoon.

> Ilmoittautuminen koulutukseen 23.9. mennessä Etelä-Suomen rakennerahastojen tapahtumakalenterista.

Koulutusmateriaalit julkaistaan tilaisuuden jälkeen Etelä-Suomen rakennerahastojen materiaalipankissa.

Starttikoulutusten jälkeen alkavat verkkoklinikka-webinaarit, joissa käsitellään erilaisia hankkeen hallinnointiin liittyviä asioita. Verkkoklinikoiden aiheet ja ajankohdat julkaistaan tapahtumakalenterissa alkusyksystä. Seuraa myös tiedotustamme Facebookissa (Etelä-Suomen EAKR).

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828 tai eakr@uudenmaanliitto.fi


Keväällä päättyneestä EAKR-hausta Etelä-Suomeen 16 miljoonaa euroa hankerahoitusta

Päätökset 5.3.2019 päättyneen Etelä-Suomen EAKR-hankehaun rahoitettavista hankkeista on tehty.  Rahoitusta myönnettiin yhteensä noin 16 miljoonaa euroa 57 maakunnalliselle ja viidelle ylimaakunnalliselle hankkeelle. Hakuajan päätyttyä asianomainen liitto on käsitellyt ja arvioinut hakemukset sekä tehnyt esityksen rahoitettavista hankkeista Uudenmaan liitolle.

Syksyllä 2018 käynnistyneessä haussa Etelä-Suomen maakunnat hakivat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 (pk-yritysten kilpailukyky) ja 2 (uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen) mukaisia hankkeita. Maakunnat määrittelivät lisäksi alueellisia painopisteitä, joita ne halusivat painottaa tällä hakukierroksella.

Haku oli kaksivaiheinen. Ideahaun vaiheessa saapui 204 hakemusta, joista ylimaakunnallisia 34. Toisessa, varsinaisen haun vaiheessa hakemuksia saapui 103 kappaletta, joista ylimaakunnallisia 16. Suurin osa rahoitettavista hankkeista kohdistuu toimintalinjaan 2.

– Viime keväisessä haussa saatiin ehkä hieman vähemmän hakemuksia kuin odotettiin, mutta niiden laatu oli keskimäärin varsin hyvä. Valinnasta tuli siksi tiukka. Käytettävissä olevat rahat saadaan osassa maakunnissa pääosin jaettua, mutta tilanne vaihtelee varsin paljon, joten uusiakin hakuja on luvassa. Joka tapauksessa kohti ohjelmakauden loppua ollaan selkeästi menossa ja käynnissä olevien hankkeiden määrä alkaa vähitellen laskea, kertoo rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta.

Yhteenveto rahoitettavista hankkeista maakunnittain

Uudenmaan liitto tekee hankkeille juridiset rahoituspäätökset EURA 2014- järjestelmässä. Hankkeissa edistetään monipuolisesti esimerkiksi kiertotaloutta, vähähiilisyyttä, matkailua, digitalisaatiota sekä erilaisten alustojen ja ekosysteemien kehittymistä.

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Näin puserrat höttöisestä hankkeesta konkreettisen tuotteen –koulutus ESR –hankkeille

Tuntuuko siltä, että hankesuunnitelman konkreettinen ydin on kateissa? Onko tavoitteena oleva tuote tai palvelu vaikeasti hahmotettavissa? Ei hätää, Hämeen ELY-keskus tarjoaa rahoittamilleen ESR -hankkeille tuotteistamiskoulutusta.

Koulutus järjestetään Pasilan virastotalon Isossa auditoriossa 19.9.2019 kello 9.00-12.30. Kouluttajana Suomen kokeneimmaksi tuotteistajaksi tituleerattu Jari Parantainen. Jariin voit tutustua tarkemmin www.noste.fi

Jarin tunnetuimpia sloganeita on "ei laulua, ei leikkejä". Voimme siis taata, että luvassa on aamupäivän verran konkreettisia työkaluja, joilla puristaa omasta hankkeesta ulos timantteja.

Ilmoittautuminen on nyt käynnistynyt. Varaa oma paikkasi ajoissa Tapahtumakalenterin kautta.

Mukaan mahtuu 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Hämeen ELY-keskus voi rajata organisaatio/hankekohtaisia osallistujia. Tällöin ELY-keskus on suoraan yhteydessä osallistujiin/tahoihin, joihin rajaus vaikuttaa.


Etelä-Suomen EAKR-hankehaku avautuu 9.9.2019

Seuraava Etelä-Suomen EAKR-hankehaku avautuu maanantaina 9.9.2019. Haku on yksivaiheinen ja siinä Etelä-Suomen maakunnat hakevat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020-rakennerahasto-ohjelman mukaisia hankkeita. Hakemukset tulee jättää kokonaisuudessaan EURA -järjestelmään torstaihin 17.10.2019 mennessä.

Hakuohje, tarkemmat hakupainotukset ja maakunnittaiset tiedot julkaistaan haun avautuessa 9.9. Etelä-Suomen rakennerahastojen verkkosivuston osiossa hakuajat. Hakuun avautuvat toimintalinjat, hakupainotukset ja rahoituksen määrä vaihtelevat maakunnittain.

Syksyn hakua koskien järjestetään hakuinfo 9.9. klo 10.00–12.00 webinaarina. Tule kuulolle, niin saat tarpeelliset tiedot hausta, sen painotuksista ja rahoituksen hakemisesta.  

> Ilmoittautuminen hakuinfoon tapahtumakalenterista torstaihin 5.9. mennessä.

> Hakuinfon ohjelma

Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot webinaarista sekä verkkolinkki osallistumiseen sähköpostitse.

Lisätietoja:

Rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, Uudenmaan liitto, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828

Rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, Uudenmaan liitto, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Hankevideo nopeasti ja helposti -webinaaritallenne katsottavissa

Hankevideo nopeasti ja helposti -koulutus järjestettiin webinaarina 29. toukokuuta. Webinaarin toteutti Siliä Oy. Koulutus oli hyvin käytännönläheinen ja se sai positiivista palautetta. Webinaarin tarkoituksena oli innostaa ja opastaa hanketoimijoita suunnittelemaan, kuvaamaan ja editoimaan videoita mobiililaitteella EAKR-hankkeistaan matalalla kynnyksellä.

Webinaaritallenne on katsottavissa Rakennerahastot.fi-YouTube-kanavalla kolmena osiona ja kirjallinen materiaali on ladattavissa Etelä-Suomen osion materiaalipankissa (tilaisuuksien ja koulutusten materiaalit Uudenmaan liitto– verkkoklinikat kevät 2019). Webinaaritallenteen osassa 3 käytetään FilmoraGo-editointisovellusta, joka toimii mobiililaitteilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Sovelluksen saat ladattua mobiililaitteesi sovelluskaupasta.

Linkit koulutusmateriaaliin ja -tallenteisiin:

Hankevideo nopeasti ja helposti -materiaali (pdf)

Hankevideo nopeasti ja helposti -webinaaritallenteet, osiot 1-3 (YouTube)

Webinaarin osiot:

Osa 1: Kanavat ja kohderyhmät, videon suunnittelu ja käsikirjoitus. Kesto: 47 min

Osa 2: Kuvaamisen perusteet. Kesto: 52 min

Osa 3: Videon editointi (FilmoraGo-editointisovellus). Kesto: 68 min

 

Kuva: Pixabay


Etelä-Suomeen yhteensä 8,2 miljoonaa euroa ESR-hankkeisiin ja yrityksille

Hämeen ELY-keskus myöntää EU-rahoitusta sekä rahoitusta yritysten kehittämispalveluihin Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan alueille. Koko alueelle myönnettiin huhti-kesäkuun 2019 aikana yritys- ja hankerahoitusta 8,2 miljoonaa euroa.  

Rahoituksesta hieman yli 2,5 miljoonaa muodostui yritystuista, joista yritysten kehittämisavustusten osuus on 1,5 miljoonaa euroa toimintaympäristöavustuksen 150 000 euroa. Kehittämishankkeita rahoitettiin 28 ja toimintaympäristön kehittämishankkeita yksi. Eniten kehittämisavustusta myönnettiin Kanta-Hämeeseen. 

Yritysten kehittämispalveluihin eli analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluihin myönnettiin Etelä-Suomen alueelle lähes 900 000 euroa. Rahoituksesta noin 68 % myönnettiin Uudenmaan alueelle. Valtion tuki yrityksille kehittämispalveluiden hankinnassa voi olla jopa 80 % palveluiden kokonaiskustannuksista. 

Kokonaisrahoituksesta 5,7 miljoonaa muodostui alueellisista ESR-hankkeista, joista osa toteutetaan myös ylimaakunnallisina usean maakunnan alueella. ESR-rahoitusta myönnettiin Hämeeseen ja Uudellemaalle noin 2,1 miljoonaa euroa ja loput Kaakkois-Suomeen. 

Kuva: Hämeen ELY-keskuksen rahoitusyksikön myöntämä EAKR-yritysrahoitus, ESR-rahoitus toimintalinjoittain ja kansallinen yritysrahoitus Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla huhti-kesäkuussa 2019.

Alueelliset rahoituskatsaukset:

Rahoitetut hankkeet maakunnittain:


Regio Stars -finalistit julki – RANTA-hanke finaaliin

Euroopan komission järjestämän Regio Stars 2019 -kilpailun 24 finalistihanketta julkistettiin 9. heinäkuuta Brysselissä Certificates Ceremony -tilaisuudessa. Finalistit valitsi Regio Stars-palkintolautakunta. Etelä-Suomesta finaaliin pääsi jo päättynyt ylimaakunnallinen EAKR-hanke Rakentamisen kiertotalous kunnissa (RANTA). RANTA kilpailee kategoriassa 4: ilmastokestävä kaupunkirakentaminen (building climate-resilient cities).  

RANTA-hankkeen päätavoitteena oli edistää rakennettuun kaupunkiympäristöön/rakennuksiin ja maamassojen hallintaan liittyviä kiertotalouden mahdollisuuksia kunnissa. Hankkeen päätoteuttajana toimi Green Net Finland sekä osatoteuttajina Metropolia Ammattikorkeakoulu, Hämeen Ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristöopisto SYKLI. Hanke toteutettiin Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä.

Green Net Finlandin toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio iloitsee RANTA-hankkeen finaalipaikasta ja kiertotalouden leviämisestä ihmisten tietoisuuteen. "Aihepiiri on tärkeä. Rakennusten materiaaleilla ja niiden osilla on suuri rooli kiertotaloudessa. Finaaliin pääsy on projektiryhmän palkinto, koko porukka on tämän ansainnut", hän toteaa ja kiittelee tiimin asiantuntemusta.

Toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio, Green Net Finland

Aaltio näkee hankkeen menestyksen takana yhteistyön ja korostaa kokeilujen merkitystä. "Meidän hankkeessa yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Ammattikorkeakouluissa on tehty ansiokasta työtä kokeilujen kanssa. Niiden myötä on saatu tärkeää tietoa pullonkauloista. Kuntien mukanaolo on myös ehdottoman tärkeää." Aaltio toivoo, että kiertotalous saataisiin laajemmin käyntiin. "EU:n tasolla tahtotila on olemassa; nyt toimintatapoja täytyy muuttaa. On hienoa, että Ympäristöministeriö suhtautui niin positiivisesti hankkeeseen. Olemme saaneet liitettyä tuloksia käytännön tasolle."

RANTA-hankkeen päätyttyä jatkoa on luvassa saman aiheen parissa, sillä samoille toteuttajaorganisaatioille on myönnetty EAKR-rahoitus uuteen hankkeeseen nimeltä Rakennusosat ja materiaalit kiertoon – kokeiluilla uutta liiketoimintaa (HYPPY). Hankkeen tavoitteena on kehittää kunnille konkreettisten kokeilujen kautta purkujätteiden rakennusosien – ja materiaalien parempaan kiertoon tähtääviä toimintamalleja.

Vuosittain järjestettävässä Regio Stars-kilpailussa etsitään omaperäisiä ja innovatiivisia hankkeita. Kilpailussa on viisi kilpailukategoriaa. Voittajat julkistetaan palkintoseremoniassa Brysselissä 9. lokakuuta Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikolla. Lisäksi palkitaan eniten yleisöääniä saanut hanke Public Choice Award-palkinnolla. Yleisöäänestys on käynnissä 9. syyskuuta asti.

Lisätietoa finalisti-hankkeista ja yleisöäänestyksestä: > Public Choice Award

 


Visar 1-10 av 197 resultat.
Antal per sida 10
av 20