Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Erityistavoitteen toimenpiteiden tuloksena syntyy uusia, alueellisten vahvuuksiin ja älykkääseen erikoistumiseen pohjautuvia innovaatiokeskittymiä. Alueiden älykkään erikoistumisen mukaisesti T&K-investoinnit kasvavat ja innovaatiopohja laajentuu. Kasvu on mahdollinen, koska soveltavan tutkimuksen tutkimus- ja kehitysympäristöjä parannetaan ja innovaatiotoiminnalle löydetään uusia tapoja. Pienemmät tutkimusyksiköt kehittyvät huippuyksiköiksi ja korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden valmiudet tehdä huippututkimusta paranevat. Tiede- ja teknologiapohjaa vahvistamalla luodaan myös uutta vihreän ja luovan talouden liiketoimintaa sekä edellytyksiä teollisten arvoketjujen uudistumiselle, mikä on välttämätöntä alueille syntyvien uusien työpaikkojen kannalta.
Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Erityistavoitteen toimien tuloksena pk-yritysten T&K-investoinnit kasvavat ja uutta liiketoimintaa syntyy. Pk-yritykset kehittävät, tuovat markkinoille tai ottavat käyttöön uusia tai parannettuja tuotteita, tuotantomenetelmiä, teknologioita tai palveluita.
Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
Toimien tuloksena uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja materiaalitehokkuuteen liittyvää t&k&i-toiminta lisääntyy ja siten voidaan nostaa uusiutuvien energialähteiden osuutta energiatuotannossa ja kehittää uusiutuviin energiaratkaisuihin ja energia- ja materiaalitehokkaisiin ratkaisuihin perustuvaa liiketoimintaa ja edistää yritysten kilpailukykyä. Toimenpiteillä edistetään koko energian hankinta-, tuotanto- ja jakeluketjun kilpailukykyä ja tehokkuutta. Erityisesti mahdollisuuksia avautuu uudenlaisille energiapalveluille, maaseudulla sijaitsevalla yritystoiminnalle ja hajautetun energiantuotannon ratkaisuille. Toimenpiteiden tuloksena kasvihuonekaasupäästöt vähenevät.
Rahoitusta voi saada mm.
- alueen elinkeinotoimintaa tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan infrastruktuurin parantamiseen
- tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien ja T&K&I -ympäristöjen ja kehitysalustojen kehittämiseen
- yliopistojen, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, ammatillisten oppilaitosten, julkisyhteisöjen ja yritysten kansainvälisen T&K&I -yhteistyön edistämiseen
- pk-yritysten tuotteiden, palveluiden ja tuotantomenetelmien kehittämiseen, pilotointiin, kaupallistamiseen ja uuden teknologian käyttöönottoon
- elinkeinoelämää tukevaan soveltavaan tutkimukseen ja toiminta-, palvelu- ja kaupallistamisprosessien kehittämiseen
Toiminnasta vähintään 25 %:ia kohdistetaan vähähiilisten ratkaisujen kehittämiseen.
Lue lisää
- Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020
– Suomen rakennerahasto-ohjelma - Ohjelmaesite
- Lyhyesti ohjelmasta
- Ohjelman vuosikertomus 2018 -tiivistelmä
- Ohjelman vuosikertomus 2017 -tiivistelmä
- Ohjelman vuosikertomus 2016 -tiivistelmä
- Ohjelman vuosikertomus 2015 -tiivistelmä
- Ohjelman seurantakomitean asettamispäätös