EU-hankkeita esillä Porin SuomiAreenassa

Porin SuomiAreenassa esiteltiin työ- ja elinkeinoministeriön teltalla heinäkuussa myös noin 20 EU-hanketta. Hämeen ELY-keskuksen rahoittamia hankkeita esillä oli kolme.

Ekologista ja sosiaalista kestävää kehitystä hävikistä

From Waste to Taste - hävikkiruokahanke sai uusia ystäviä ja kokki pani parastaan saaduista hävikkiaineksista. Ravintola Loopin lämminhenkisiä avajaisia vietettiin Lapinlahden Lähteellä Helsingissä myöhemmin elokuussa. Hankkeeseen liittyy EU:n sosiaalirahaston mukaista työllistävää ja osallistavaa toimintaa, johon ESR -rahoitus kohdistuu.

Hankepäällikkö Johanna Kohvakka ja kokki Ossi Paloneva kesäisissä tunnelmissa Areenalla.

Lue lisää: http://waste2taste.com/ ja http://www.ravintolaloop.fi/

Porin kaupunki toteuttaa ruokahävikin pienentämiseen ja hyödyntämiseen sekä ravinteiden kierrätyksen edistämiseen tähtäävän hanketta Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön. Porin kouluissa ylijäänyt ruoka jaetaan maksutta kuntalaisille. Hanke on osa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätystä edistää ja Saaristomeren tilaa parantavaa RAKI -ohjelmaa, https://www.pori.fi/ymparistovirasto/jateneuvonta/ravinnepankki.html

Festaripörssi

"Festaripörssi tarjoaa 15–29-vuotiaille lyhyitä koulutuksia, joista on hyötyä vapaaehtoistöissä festivaaleilla. Etusijalla ovat nuoret, jotka eivät ole työelämässä tai opiskele. Kevään 2016 koulutuksia olivat hygieniapassi-, työturvallisuuskortti- ja järjestyksenvalvojakoulutus.

Koulutuksesta, suoritetuista korteista ja vapaaehtoistyökokemuksesta on hyötyä myöhemmin esimerkiksi työnhaussa. Yksin ei tarvitse festareille lähteä, sillä mentorit muodostavat 3-6 hengen tiimejä, joiden kanssa festareille mennään yhdessä. Mentorit ovat hankkeen palkkaamia kokeneita festarivapaaehtoisia.

Kesä 2016 on hankkeen ensimmäinen festarikesä. Yhteistyöfestivaaleja oli kymmeniä, ja Festaripörssi-tiimejä pyörii kesän aikana noin 15 tapahtumassa ympäri Suomen.  Yhteensä hankkeessa on ensimmäisenä toimintavuonna mukana noin 80 nuorta. Hanke toimii toistaiseksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Imatra-Lappeenranta-akselilla.

Lue lisää: www.intstagram.com/festariporssiwww.facebook.com/festariporssi ja http://www.festariporssi.fi/

Kohti hiilineutraalia Etelä-Karjalaa

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt vaikuttavaa ilmastotyötä useita vuosia. Lappeenranta on ollut mukana Kuntien ilmastokampanjassa vuodesta 2000 ja liittyi HINKU-kuntien joukkoon 2014. Lisäksi kaupunki on liittynyt työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuussopimukseen.

Lappeenrannassa on saatu tuloksia aikaan yhteistyöllä. Kaupungin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistyöllä on kehitetty tapoja , joilla asukkaat ja alueen yritykset hyötyvät uusiutuvasta energiasta. Kampukselle rakennetaan Suomen suurin aurinkovoimala.

Hankkeessa viedään eteenpäin toimenpiteitä, jotka tuovat alueellisesti työpaikkoja, lisäävät energiatehokkuutta tai saavat aikaan säästöjä joko energiakuluissa tai alenemista kasvihuonekaasupäästöissä. Tavoitteena on parantaa hiilineutraalisuuteen tähtäävän seudun toimintaa yritysten kehitysalustana sekä edistää näiden yritysten kansainvälistymistä.

Alueen yritykset saavat referenssejä, joissa toimenpiteiden vaikutuksista on faktatietoa ja joita voidaan viestiä kansallisesti FISU verkostossa ja GES verkoston kautta.

Lue lisää: http://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunkimme/Green-Lappeenranta---Vihrea-Lappeenranta/Kohti-hiilineutraalia-Etela-Karjalaa