Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -ohjelma
Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -ohjelman varsinaiseen ohjelma-alueeseen kuuluvat:
- Suomi: Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Kymenlaakso
- Venäjä: Leningradin alue ja Pietarin kaupunki
Lisäksi ohjelman liitännäisalueita ovat Suomesta Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Päijät-Häme ja Uusimaa sekä Venäjältä Karjalan tasavalta. Turku ja Moskova on nimetty ohjelma-alueen kannalta merkittäviksi keskuksiksi.
Ohjelman tavoitteet ja rahoitus
Kaakkois-Suomi – Venäjä -ohjelman yleistavoitteena on edesauttaa taloudellista ja sosiaalista kehitystä, lieventää yhteisiä haasteita ja edistää alueellisesti tärkeiden toimijoiden liikkuvuutta parantaakseen rajat ylittävää yhteistyötä ja kestäviä edellytyksiä ohjelma-alueella.
EU:n ulkorajayhteistyötä koskeva ohjelmointiasiakirja edellyttää, että jokainen ENI CBC -ohjelma valitsee toteutettavakseen 1–4 temaattista tavoitetta. Valinnassa priorisoitiin niitä teemoja, joihin ohjelma voi parhaiten vaikuttaa ja joissa mahdollisuudet rajat ylittävään yhteistyöhön ovat parhaat.
Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -ohjelman temaattisiksi tavoitteiksi valittiin:
- Liike-elämän ja pk-yritysten kehittäminen
- Ympäristönsuojelu, ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen
- Koulutuksen ja tutkimuksen sekä teknologisen kehityksen ja innovaatioiden tukeminen
- Rajojen hallinnan ja rajaturvallisuuden edistäminen, liikkuvuuden ja muuttoliikkeen hallinta
Yleistavoitteen saavuttamiseksi ohjelma on jaettu neljään toimintalinjaan, joilla määritetään alueelliset vahvuudet ja heikkoudet:
- Elävä, aktiivinen ja kilpailukykyinen talous
- Innovatiivinen, ammattitaitoinen ja koulutettu alue
- Houkutteleva, hyvinvoiva ympäristö ja alue
- Helposti saavutettava ja yhteyksiltään hyvä alue
Toimintalinjan 1 tavoite on kehittää ja edistää tietopohjaista, innovatiivista taloutta ja hyödyntää alueen sijaintia vahvistamalla PK-yritysten toimintaympäristöä. Toimintalinjalla tuetaan myös uusien yritysten perustamista ja mahdollistetaan pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä kansainvälisille markkinoille.
Toimintalinjan 2 tavoite on edistää ja tukea koulutusta ja tutkimusta sekä teknologista kehitystä ja innovaatioiden syntymistä.
Toimintalinjan 3 tavoite on tukea ympäristönsuojelun, ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen edistämiseen liittyviä toimenpiteitä.
Toimintalinja 4 tavoite on rajojen hallinnan ja rajaturvallisuuden edistäminen ohjelma-alueella.
Ohjelman kokonaisrahoitus on 72,30 miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus on 36,15 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi ja Venäjä osallistuvat ohjelman rahoitukseen yhteensä 36,15 miljoonalla eurolla (50 % + 50 %).
Enintään 30 % ohjelmien EU-rahoituksesta voidaan suunnata suuriin infrastruktuurihankkeisiin (Large Infrastructure Project, LIP). LIP-hankkeissa EU:n rahoitusosuuden tulee ylittää 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeilla kehitetään esimerkiksi raja-alueiden liikenneväyliä ja raja-asemien infrastruktuuria.
Kaakkois-Suomi- Venäjä CBC -ohjelman hallintoviranomaisena toimii Etelä Karjalan liitto. Lisätietoja löydät ohjelman kotisivuilta: www.sefrcbc.fi.