Karelia CBC -ohjelma
Karelia CBC -ohjelman varsinaiseen ohjelma-alueeseen kuuluvat:
- Suomi: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Karjala
- Venäjä: Karjalan tasavalta
Lisäksi ohjelman liitännäisalueita ovat Suomesta Lappi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, ja Etelä Karjala sekä Venäjältä Murmanskin Arkangelin ja Leningradin alueet. Helsinki, Pietari ja Moskova on nimetty ohjelma-alueen kannalta merkittäviksi keskuksiksi.
Ohjelman tavoitteet ja rahoitus
Karelia-ohjelman yleistavoitteena on tehdä ohjelma-alueesta houkutteleva elin-, työskentely- ja liiketoimintaympäristö. Ohjelma antaa panoksensa aluekehitykselle rahoittamalla rajanylittäviä yhteistyöhankkeita, jotka hyödyttävät alueita ja toimijoita rajan molemmilla puolilla. Ohjelma voi toimia myös laajempien kehityshankkeiden ja -kokonaisuuksien käynnistäjänä.
EU:n ulkorajayhteistyötä koskeva ohjelmointiasiakirja edellyttää, että jokainen ENI CBC -ohjelma valitsee toteutettavakseen 1–4 temaattista tavoitetta. Valinnassa priorisoitiin niitä teemoja, joihin ohjelma voi parhaiten vaikuttaa ja joissa mahdollisuudet rajat ylittävään yhteistyöhön ovat parhaat.
Karelia CBC -ohjelman temaattisiksi tavoitteiksi valittiin:
- Liike-elämän ja pk-yritysten kehittäminen
- Paikallisen kulttuurin edistäminen ja historiallisen perinnön säilyttäminen
- Ympäristönsuojelu, ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen
- Rajojen hallinnon ja rajaturvallisuuden edistäminen, liikkuvuuden ja muuttoliikkeen hallinta
Ohjelman toimintalinjat on luotu temaattisten tavoitteiden pohjalta siten, että kullekin temaattiselle tavoitteelle on vastaava toimintalinja. Toimintalinjat ovat:
- Kasvava rajanylittävä yritysyhteistyö
- Houkutteleva kulttuuriympäristö
- Puhdas ja miellyttävä elinympäristö
- Toimivat rajanylitykset
Toimintalinjan 1 tavoitteena on kehittää rajanylittävää yritysyhteistyötä ja luoda uusia työmahdollisuuksia ohjelma-alueen nykyisille ja tuleville asukkaille, erityisesti nuorille.
Toimintalinjan 2 tavoitteena on edesauttaa kestävien ja monipuolisten kulttuuripalveluiden kehittämistä.
Toimintalinjan 3 tavoitteena on parantaa ihmisten asuin- ja työympäristöä.
Toimintalinjan 4 tavoitteena on poistaa pullonkauloja ohjelma-alueen kansainvälisiltä rajanylityspaikoilta ja parantaa niiden turvallisuutta, ja näin mahdollistaa sujuva matkustaminen ja tavaroiden kuljetus rajan yli.
Ohjelman kokonaisrahoitus on 43,00 miljoonaa euroa, josta EU-rahoituksen osuus on 21,50 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi ja Venäjä osallistuvat ohjelman rahoitukseen yhteensä 21,50 miljoonalla eurolla (50 % + 50 %).
Enintään 30 % ohjelmien EU-rahoituksesta voidaan suunnata suuriin infrastruktuurihankkeisiin (Large Infrastructure Project, LIP). LIP-hankkeissa EU:n rahoitusosuuden tulee ylittää 2,5 miljoonaa euroa. Hankkeilla kehitetään esimerkiksi raja-alueiden liikenneväyliä ja raja-asemien infrastruktuuria.
Karelia CBC -ohjelman hallintoviranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto. Lisätietoa ohjelman kotisivuilta: www.kareliacbc.fi