Regio Stars -finalistit julki – RANTA-hanke finaaliin

Euroopan komission järjestämän Regio Stars 2019 -kilpailun 24 finalistihanketta julkistettiin 9. heinäkuuta Brysselissä Certificates Ceremony -tilaisuudessa. Finalistit valitsi Regio Stars-palkintolautakunta. Etelä-Suomesta finaaliin pääsi jo päättynyt ylimaakunnallinen EAKR-hanke Rakentamisen kiertotalous kunnissa (RANTA). RANTA kilpailee kategoriassa 4: ilmastokestävä kaupunkirakentaminen (building climate-resilient cities).  

RANTA-hankkeen päätavoitteena oli edistää rakennettuun kaupunkiympäristöön/rakennuksiin ja maamassojen hallintaan liittyviä kiertotalouden mahdollisuuksia kunnissa. Hankkeen päätoteuttajana toimi Green Net Finland sekä osatoteuttajina Metropolia Ammattikorkeakoulu, Hämeen Ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristöopisto SYKLI. Hanke toteutettiin Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä.

Green Net Finlandin toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio iloitsee RANTA-hankkeen finaalipaikasta ja kiertotalouden leviämisestä ihmisten tietoisuuteen. "Aihepiiri on tärkeä. Rakennusten materiaaleilla ja niiden osilla on suuri rooli kiertotaloudessa. Finaaliin pääsy on projektiryhmän palkinto, koko porukka on tämän ansainnut", hän toteaa ja kiittelee tiimin asiantuntemusta.

Toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio, Green Net Finland

Aaltio näkee hankkeen menestyksen takana yhteistyön ja korostaa kokeilujen merkitystä. "Meidän hankkeessa yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Ammattikorkeakouluissa on tehty ansiokasta työtä kokeilujen kanssa. Niiden myötä on saatu tärkeää tietoa pullonkauloista. Kuntien mukanaolo on myös ehdottoman tärkeää." Aaltio toivoo, että kiertotalous saataisiin laajemmin käyntiin. "EU:n tasolla tahtotila on olemassa; nyt toimintatapoja täytyy muuttaa. On hienoa, että Ympäristöministeriö suhtautui niin positiivisesti hankkeeseen. Olemme saaneet liitettyä tuloksia käytännön tasolle."

RANTA-hankkeen päätyttyä jatkoa on luvassa saman aiheen parissa, sillä samoille toteuttajaorganisaatioille on myönnetty EAKR-rahoitus uuteen hankkeeseen nimeltä Rakennusosat ja materiaalit kiertoon – kokeiluilla uutta liiketoimintaa (HYPPY). Hankkeen tavoitteena on kehittää kunnille konkreettisten kokeilujen kautta purkujätteiden rakennusosien – ja materiaalien parempaan kiertoon tähtääviä toimintamalleja.

Vuosittain järjestettävässä Regio Stars-kilpailussa etsitään omaperäisiä ja innovatiivisia hankkeita. Kilpailussa on viisi kilpailukategoriaa. Voittajat julkistetaan palkintoseremoniassa Brysselissä 9. lokakuuta Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikolla. Lisäksi palkitaan eniten yleisöääniä saanut hanke Public Choice Award-palkinnolla. Yleisöäänestys on käynnissä 9. syyskuuta asti.

Lisätietoa finalisti-hankkeista ja yleisöäänestyksestä: > Public Choice Award