Onnistumisen anatomia hanketyössä – koulutus ESR-hanketoimijoille

Mistä on hyvät hankkeet tehty? Motivoituneesta hankehenkilöstöstä, kristallinkirkkaista tavoitteista, sitoutuneesta hankeorganisaatiosta sekä käyttöön otetuista tuloksista. 

− Tuntuuko, ettei aina näin ole. Kohderyhmä on kateissa, omaa organisaatiota ei kiinnosta, horisontaaliset ovat hepreaa ja tavoitteetkin hukassa? 

Ei hätää! Et varmastikaan ole yksin asiasi kanssa, hanketyö on haastavaa! Tule jakamaan tuskasi, kuulemaan muiden kokemuksia ja saamaan vinkkejä parempaan hanketoteutukseen toisilta hanketoimijoilta. 

Jos et tunnista näitä ongelmia ollenkaan, tule silti mukaan! Jaa muiden kanssa, mikä teki juuri sinun hankkeestasi onnistuneen. 

Hämeen ELY-keskus järjestää syksyllä 2019 rahoittamilleen ESR -hankkeille (joita on muuten jo 389 kappaletta) teemailtapäiviä, joissa jaetaan onnistumisia ja karikoita. Tule paikalle, jos kaipaat uusia ideoita tai haluat auttaa muita välttämään samat sudenkuopat, joihin itse putosit. Yhdessä pohdimme, miksi jotkut hankkeet onnistuvat, kun taas toiset epäonnistuvat. Mitä onnistuminen vaatii hankkeen toteuttajalta ja ketä tarvitaan mukaan tuloksen varmistamiseksi? 

Iltapäivät alkavat hanke-esimerkein, joiden on tarkoitus inspiroida muita tavoittelemaan onnistuneita tuloksia. Tämän jälkeen keskitytään rennosti kahvin kera ratkomaan yhdessä osallistujien hankkeistaan esiin nostamia haasteita, pieniä ja isoja, ja kaikkea siltä väliltä.  

Seuraa Etelä-Suomen Tapahtumakalenteria ja ilmoittaudu mukaan heti alkusyksystä. 

 

Kuva: Pixabay


Paljon toivottuja Startti- ja Stoppikoulutuksia tulossa syksyllä 2019

Hämeen ELY-keskus järjestää rahoittamilleen ESR-hankkeille Starttikoulutuksen. Tilaisuus on suunnattu vasta alkaneille ESR-hankkeille tai uudelle hankehenkilöstölle. Koulutuksissa käydään läpi keskeisiä hankkeen toteuttamiseen, raportointiin ja maksatuksiin liittyviä asioita sekä tutustutaan muihin hankkeisiin. Paikalla on sekä rahoitus- että maksatusasiantuntijoita, jotka vastaavat kysymyksiin

Seuraava Starttikoulutus järjestetään 28.8.2019 Pasilan virastotalolla. Lisätiedot tilaisuudesta ja ilmoittautuminen Tapahtuma –kalenterin kautta.

Lisäksi järjestämme rahoittamillemme ESR-hankkeille koulutusta laadukkaan loppuraportin laatimisesta. Koulutus sopii erityisesti hankkeille, jotka ovat päättämässä toimintaansa vuoden sisällä. Osallistujapalautteen pohjalta voidaan kuitenkin todeta, että sitä enemmän hyötyä on saatu hankkeelle, mitä aikaisemmassa vaiheessa koulutukseen on osallistuttu. Tilaisuuden pääpaino on laadukkaan loppuraportin sisällössä kuten hankkeiden tavoitteiden, tulosten ja vaikuttavuuden kuvauksessa. Molemmissa tilaisuuksissa on sama sisältö.  

Hyvä loppuraporttikoulutus järjestetään 12.9.2019 Pasilan virastotalolla ja 5.11.2019 Lahden virastotalolla. Molemmat tilaisuudet ovat puolen päivän mittaisia. Tarkemmat tiedot tilaisuuksista ja ilmoittautuminen Tapahtuma –kalenterin kautta.

Tilaisuuksiin mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Ensisijalla ovat Hämeen ELY-keskuksen rahoittamat hankkeet.


Etelä-Suomen ESR –haku aukeaa kesän jälkeen

Seuraava Etelä-Suomen ESR –haku avautuu kesälomien jälkeen. Vielä on mahdollisuus hakea rahoitusta hankkeille, joiden toteutusaika on 2-2,5 vuotta. Käytettävissä oleva rahoitus tarkentuu kesän kuluessa. Tilannetta voi myös muuttaa mahdollinen syksyllä 2019 tehtävä päättyneiden hankkeiden käyttämättä jääneen rahoituksen uudelleenjako. Hakemukset tulee jättää EURA -järjestelmässä 1.10.2019 mennessä. 

Ennakkoarvion mukaan avoinna tulevat olemaan toimintalinjan 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus kaikki kolme erityistavoitetta: 

  • Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen 

  • Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen 

  • Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen 

Rahoituksen määrä vaihtelee maakunnittain. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hankkeita on mahdollista rahoittaa ainakin Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Kymenlaaksossa etsitään erityisesti hankkeita, joilla edistetään digitalisaatiota. Päijät-Hämeessä mielenkiinto on erityistavoitteessa 6.1. suuntautunut hankkeisiin, jotka tukevat nuorten työllistymistä. 

Kanta-Hämeen osalta rahoitettavaksi voi valikoitua vain hyvin pieni määrä hankkeita. Hanketta suunnittelevien kannattaakin olla yhteydessä ensin rahoittajaan selvittääkseen rahoitusmahdollisuudet. Etelä-Karjalassa ei ole tällä hetkellä avautumassa hakuun mikään erityistavoitteista. 

Hakuohje, tarkemmat hakupainotukset ja maakunnittaiset tiedot julkaistaan elokuussa. 

Hakuinfo syksyn hakuun liittyen järjestetään 15.8.2019 Pasilan virastotalolla. Varaa paikkasi tilaisuudesta ilmoittautumalla tästä. 

Ennakkotieto hakuilmoituksesta on luettavissa täältä. 


Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustushankkeiden (EAKR) haku 2.5.-31.5.2019, Etelä-Karjala

Hämeen ELY-keskus avaa yritysten toimintaympäristön kehittämisavustushankkeiden haun Etelä-Karjalan maakunnassa. Hankkeet rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksella.

Hankkeiden kohderyhmä tulee olla pk-yritykset. Rahoitusta voivat hakea Etelä-Karjalan maakunnan alueella toimivat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, esimerkiksi kunnat, kaupungit, yhtiöt ja säätiöt. 

Tutustu tarkemmin haun sisältöön ja hakuohjeisiin.


Eurooppa-päivää juhlitaan Helsingin Narinkkatorilla 9. toukokuuta

Eurooppa-päivää juhlistetaan näyttävästi 9. toukokuuta klo 9.00-21.00 Helsingin Kampin Narinkkatorilla järjestettävällä koko perheen maksuttomalla yleisötapahtumalla. Järjestäjinä toimivat Eurooppalainen Suomi ry, Eurooppanuoret, Euroopan parlamentti, Euroopan komissio Suomessa, Eurooppatiedotus ja YLE.

Tapahtumassa kuullaan monipuolisesti mielenkiintoisia keskusteluja, esittelyjä ja musiikkia. Lähestyvät EU-vaalit näkyvät ohjelmassa vahvasti; luvassa on niin EU-vaalipaneeli, podcasteja kuin keskustelua Euroopan suunnasta. Myös lapsille on tarjolla runsaasti tekemistä. Ilta huipentuu konserttiin, jossa esiintyvät upeaääninen laulaja Diandra ja yhteiskunnallisesti vaikuttavista riimeistään tunnettu räppäri Paleface. YLE taltioi tapahtumasta suoran lähetyksen klo 19.00-20.30.

Rakennerahastot osallistuvat tapahtumaan yhdessä hankkeiden kanssa. Teltalla voi tavata asiantuntijoita Uudenmaan liitosta, ELY-keskuksesta ja 6Aika-toimistosta. Hankkeista toimintaansa saapuvat esittelemään Jätkäsaari Smart Mobility sekä 6Aika-strategiaa toteuttavat hankkeet Roboreel, Opastamisen ekosysteemi ja Perille Asti. Rakennerahastoiden ohjelma-ajalla klo 10:30 lavalla yleisöä aktivoi 6Aika Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa mukana ollut yritys Happia lapsille suunnatulla elämyksellisellä Breikkeri-jumpallaan.

Eurooppa-päivän tapahtuman ohjelma on nähtävissä kokonaisuudessaan täältä.

Tapahtuma järjestetään osana Uusimaa-viikkoa.


Etelä-Suomeen yhteensä 11,3 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle myönnettiin tammi-maaliskuussa 2019 yhteensä lähes 11,3 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta.

Rahoituksesta yli 8,3 miljoonaa muodostui uusista alueellisista ESR-hankkeista. Uusia hankkeita
Etelä-Suomessa käynnistyy yhteensä 33. Eniten rahoitusta myönnettiin Uudenmaan alueelle, hieman
yli 4,3 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan 12 uutta hanketta. Hämeeseen rahaa myönnettiin lähes 2,6
miljoonaa ja Kaakkois-Suomeen 1,7 miljoonaa euroa.

Yritystukien osuus rahoituksesta oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Yritysten kehittämisavustusta
(EAKR) Etelä-Suomen alueelle myönnettiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa ja toimintaympäristöavustusta 83 440 euroa. Kehittämishankkeita rahoitettiin 25 ja toimintaympäristön kehittämishankkeita yksi. Eniten kehittämisavustusta myönnettiin Hämeeseen.

Yritysten kehittämispalveluihin myönnettiin lähes miljoona euroa kansallista rahoitusta. Tämä muodostui yritysten analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluista. Konsultointipalvelun osuus kokonaissumasta on noin 74 %. Kehittämispalvelujen rahoituksesta 72 % kohdentui Uudenmaan alueelle.

Katso tarkemmat aluekohtaiset tiedotteet:

Kuva: Hämeen ELY-keskuksen rahoitusyksikön ESR- ja EAKR -rahoitus sekä kansallinen yritysrahoitus Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tammi-maaliskuussa 2019. 

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 151 

Kaikki Etelä-Suomen alueella rahoitetut ESR-hankkeet ja yritystuet löytyvät maakunnittain www.rakennerahastot.fi-sivuston Etelä-Suomen osiosta Toimintaa ja tuloksia - Rahoitetut hankkeet

Tiedotus:  

Viestintäasiantuntija Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176 

Liitteet: 


Etelä-Suomen rakennerahastojen uutiskirje on ilmestynyt

Uutiskirjeessä asiaa mm. uuden ohjelmakauden valmistelusta, tulevista hankehauista ja koulutuksista sekä hanke-esittelyjä. 

Tutustu uutiskirjeeseen:

Joko saat uutiskirjeen sähköpostiisi?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kirjeen tilaajana pysyt ajan hermolla Etelä-Suomen rakennerahastoasioissa. Seuraava uutiskirje ilmestyy ennen joulua.


Etelä-Suomen EAKR-hakuun yli sata hakemusta

Etelä-Suomen Aluekehitysrahaston (EAKR) hankehaku päättyi 5.3.2019. Haku oli kaksivaiheinen; ensimmäisessä, ideahaun vaiheessa hakijat toimittivat Uudenmaan liittoon hankeideansa aiesuunnitelman, joista kaikista annettiin palaute ja toisessa vaiheessa jätettiin varsinaiset hakemukset EURA2014-järjestelmässä. Ideahaun vaiheessa saapui 204 hakemusta, joista ylimaakunnallisia 34. Toisessa, varsinaisen haun vaiheessa hakemuksia saapui 104 kappaletta, joista ylimaakunnallisia 16.

"Olemme iloisia, että saimme näin paljon hakemuksia laajasti koko Etelä-Suomen alueelta", toteaa rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn.

Hakemusten käsittely maakunnan liitoissa käynnistyi välittömästi haun päättymisen jälkeen. Aluksi hakemukset arvioidaan yleisten valintaperusteiden mukaan, josta läpi pääsevät hakemukset siirtyvät vielä erityistavoitekohtaiseen arviointiin sekä maakuntien yhteistyöryhmien sihteeristöjen (MYRS) käsittelyyn. Rahoituspäätösten teko pyritään aloittamaan ennen kesälomakautta.

Tässä haussa Etelä-Suomen maakunnat hakivat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 ja 2 mukaisia hankkeita: toimintalinja 1: pk-yritysten kilpailukyky sekä toimintalinja 2: uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.

Maakunnat määrittelivät lisäksi alueellisia painopisteitä, joita he halusivat painottaa tällä hakukierroksella. Rahoitushaussa avoinna olleet toimintalinjat, erityistavoitteet ja alueelliset painotukset maakunnittain on kuvattu hakuilmoituksessa.

 

Lisätietoja:

Rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998

Rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828


Uuden ohjelmakauden kansallinen valmistelu etenee

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 kansallinen valmistelu on käynnistynyt vauhdilla. Ohjelmatyön valmistelua johtaa Työ- ja elinkeinoministeriö, joka vastaa lopullisista ohjelmatyön ehdotusten laatimisesta ja yhteensovittamisesta lausuntomenettelyä ja hyväksymistä varten. Ehdotus hyväksytään valtioneuvostossa ennen EU:n komissiolle toimittamista. Lopullisen hyväksymispäätöksen tekee komissio virallisten neuvottelujen jälkeen.

Alueellista valmistelua tekevät Itä- ja Pohjois-Suomi yhdessä sekä Etelä- ja Länsi-Suomi yhdessä. Uudenmaan liitto on valittu koordinoimaan Etelä- ja Länsi-Suomen 11 maakunnan yhteistä ohjelmavalmistelua. Valmistelu tehdään tiiviissä yhteistyössä maakunnan liittojen, ELY-keskusten sekä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kuluvan vuoden 2019 aikana tavoitteena on saada ohjelmaesitys luonnosteltua esimerkiksi hallintorakenteen, sisällön ja tukimuotojen osalta. Etelä- ja Länsi-Suomi tavoittelee yhtä yhteistä rakennerahasto-ohjelmaa Manner-Suomeen. Ohjelmassa halutaan korostaa aluelähtöisyyttä, tuloksellisuutta, vaikuttavuutta ja leviämisvaikutuksia.

Ohjelmavalmistelun edetessä Työ- ja elinkeinoministeriö kerää sidosryhmien näkemyksiä ohjelmavalmisteluun otakantaa.fi -alustalla. Seuraa Etelä-Suomen rakennerahastojen tiedotusta, ja osallistu seuraavaan kyselyyn, joka julkaistaan arviolta touko-kesäkuussa!

 

Lisätietoja:

Ohjelmajohtaja Tiina Huotari, Uudenmaan liitto, tiina.huotari@uudenmaanliitto.fi

 


Etelä-Suomen yritysten toimintaympäristön kehittämisavustushaku (EAKR) 1.2.-28.2.2019

Hämeen ELY-keskus avaa yritysten toimintaympäristön kehittämisavustushankkeiden haun Päijät-Hämeen maakunnassa 1.2.-28.2.2019. Hankkeet rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksella. Hankkeita voi toteuttaa Päijät-Hämeen maakunnan alueella. Aluetta laajemmista hankekokonaisuuksista tulee neuvotella rahoittajien kanssa ennen hakemuksen jättämistä.

Hankkeiden kohderyhmä tulee olla pk-yritykset. Hankkeet edistävät kohderyhmänä olevien yritysten liiketoiminnan kehittymistä ja laajentumista (esim. liikevaihdon kasvu, toiminnan laajentaminen tai kansainvälistyminen), uuden yritystoiminnan perustamista, verkostoitumista tai synnyttää yritystoiminnan kannalta tarpeellisia selvityksiä tai kartoituksia. Tuettavaa toimintaa ovat esimerkiksi pk-yritysten verkostojen kokoaminen, yrityskiihdyttämöt, tutkimusinfrastruktuurit tai pilointi- ja demonstraatiolaitokset.

Lue lisää haun kriteereistä sekä tutustu hakuohjeisiin: Ajankohtaista -> Hakuajat

Kuva: Pixabay


Näytetään tulokset 1 - 10 / 183
Merkintöjä per sivu 10
jostakin 19