Osallistu EAKR-rahoitushaun infotilaisuuksiin alueellasi!

Seuraava Etelä-Suomen EAKR-hakukierros avataan 29.10. Kukin Etelä-Suomen maakunta järjestää oman infotilaisuutensa tulevasta EAKR-hausta marraskuussa. Hakuinfossa kerrotaan maakunnan painotuksista ja teemoista. Olet tervetullut sekä koko Etelä-Suomea koskevaan hakuinfoon että oman maakuntasi infotilaisuuteen marraskuussa!

Kaikille yhteinen infotilaisuus Etelä-Suomen alueella avautuvasta EAKR-hankerahoitushausta järjestetään torstaina 1.11.2018 klo 12-14 (Pääpostitalo, Mannerheiminaukio 1C, Helsinki). Koko Etelä-Suomen yhteisen tilaisuuden kutsu ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

Katso alta oman alueesi hakuinfo ja ilmoittaudu mukaan!

Uudenmaan alueen oma hakuinfo alueen painopisteistä järjestetään heti koko Etelä-Suomea koskevan tilaisuuden jälkeen samassa paikassa klo 14.30-15.30. Siihen tulee ilmoittautua erikseen. Uudenmaan tilaisuuden kutsu ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä. Tilaisuus myös striimataan verkkoon.

Etelä-Karjalan liitto järjestää hakuinfon alueen toimijoille perjantaina 2.11.2018 klo 13.00–15.00. Tilaisuus pidetään Etelä-Karjalan liitossa (Kauppakatu 40 D, 4. krs, Lappeenranta). Kutsu ja ohjelma toimitetaan sähköisesti, ja ne julkaistaan Etelä-Karjalan liiton sivuilla. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy täältä.

Päijät-Hämeen liitto pitää hankehakijoiden törmäytyspajan perjantaina 2.11.2018 klo 13.00-15.30 osoitteessa Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9A, 2. krs. Kyseessä on rennonvakava työpaja, jossa haetaan uusia näkökulmia ja kumppaneita EAKR-rahoitushakuun. Tule miettimään, millaisin hanketoimin maakunta kehittyisi. Törmää uusiin ajatuksiin ja miksei kavereihinkin! Ilmoittautumislinkki löytyy täältä.

Varsinais-Suomen alueen hakuinfo järjestetään keskiviikkona 7.11.2018 klo 9.30–11.30 Varsinais-Suomen liitossa. Hakuinfon osallistujamäärä on rajallinen, ja tila täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuuden kutsu, ohjelma ja ilmoittautumislomake löytyvät täältä. Ilmoittautumiset 5.11. klo 15 mennessä.

Kymenlaakson alueen hakuinfo järjestetään keskiviikkona 7.11.2018 klo 10-12 Merikeskus Vellamossa, Kotkassa. Kutsu tullaan julkaisemaan myös Kymenlaakson Liiton nettisivuilla. Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä 31.10.2018. mennessä.

Hämeen liitto järjestää maakunnallisen Kanta-Hämeen hakuinfon torstaina 8.11.2018 klo 9.00–10.00 Hämeen kesäyliopiston tiloissa Verkatehtaalla (Viipurintie 4, Hämeenlinna). Tilaisuudessa esitellään Etelä-Suomen EAKR-ohjelman Hämeen liiton syksyn 2018 rahoitushaun painopisteet. Ilmoittautumiset hakuinfoon tästä linkistä 31.10.2018 mennessä.

Hakukierros avataan 29.10.2018

Syksyn hakukierros on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on ideahaku 29.10.–30.11.2018, jossa hakijat toimittavat tavallista hakemusta suppeamman projektin aiesuunnitelman. Toisessa vaiheessa maaliskuussa 2019 jätetään varsinaiset hankehakemukset EURA2014-järjestelmässä. Valintakriteerit määritellään tarkemmin myöhemmin julkaistavassa hakijan oppaassa.

Hakuinfosta tiedotamme rakennerahastot.fi -sivuston Etelä-Suomen osion Tapahtumissa ja varsinainen hakuilmoitus tulee ko. sivuston Hakuajat-osioon.

Tiedotamme tulevasta hausta myös Etelä-Suomen EAKR Facebook -sivulla.

Lisätietoja:
Rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, Uudenmaan liitto, puh. 040 182 4828

Erikoissuunnittelija Ville Roslakka, Varsinais-Suomen liitto, puh. 050 5920 404

Suunnittelija Reetta Sorjonen, Hämeen liitto, puh. 044 300 5230

Hankekoordinaattori Merja Taipale, Etelä-Karjalan liitto, puh. 040 139 0174

Vs. aluekehitysjohtaja Riitta Kallström, Kymenlaakson Liitto, puh. 050 368 3936

Erityisasiantuntija Petri Veijalainen, Päijät-Hämeen liitto, puh. 044 771 9466

Kuvituskuva: Pixabay

 


Uusmaalainen tekstiiliteollisuutta uudistava EAKR-hanke voittoon komission RegioStars-kilpailussa

VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteishanke TeKiDe – Tekstiilikuitujen kierrätyksen demonstraatioalusta Bioruukkiin voitti tänään 9.10.2018 Euroopan komission RegioStars-kilpailun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyvän kilpailukategorian Brysselissä.

TeKiDe-hankkeessa on kehitetty niin sanottu selluloosakarbamaattiteknologia, jolla jätetekstiilistä voidaan valmistaa uutta tekstiilikuitua ilman ympäristöä kuormittavia kemikaaleja. Liuoksen raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi vanhoja lakanoita, pyyhkeitä tai vaikkapa jätepaperia ja kartonkia. Liuoksesta valmistetaan uutta kuitua, joka kehrätään langaksi. Lopputuloksena syntyy viskoosityyppistä kangasta.

"TeKiDe on luonut kansainvälisestikin merkittävän innovaatioalustan. Erityisen tärkeää on se, että demonstraatioympäristö on avoin ja antaa yrityksille mahdollisuuden kokeilla ja testata uusia ideoitaan", kertoo ohjelmajohtaja Tiina Huotari hanketta rahoittavasta Uudenmaan liitosta. "Toivon, että hankkeen ympärille syntyy dynaaminen ekosysteemi, joka toimii kasvun veturina ei pelkästään Uudellamaalla vaan koko Suomessa kiertotalouden alalla."

Menetelmä voi mullistaa tekstiiliteollisuuden

Puuvillakuidun valmistaminen tekstiilijätteistä ekologisesti kestävällä tavalla voi mullistaa tekstiiliteollisuuden. VTT tähtää kiertotalouden edistämiseen, teknologian kaupallistamisen nopeuttamiseen sekä öljypohjaisen mikromuovin vähentämiseen.

Menetelmällä valmistettua kangasta nähtiin ensimmäisen kerran europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen yllä Linnan juhlissa 2017. Kaupoista tuotteita voidaan ostaa muutaman vuoden kuluttua, sillä suomalainen startup-yritys Infinited Fiber Company on ryhtynyt kaupallistamaan kuidun valmistusta. Suunnitelmissa on ensimmäisen tuotantolaitoksen rakentaminen. 

Aluekehittämisen parhaat hankkeet valokeilaan

RegioStars Awards on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu, jossa palkitaan parhaita rakennerahastohankkeita. Tämänvuotiseen kilpailuun ilmoitettiin 102 hakemusta ja niistä 21 valittiin loppukilpailuun.

TeKiDe-hanke käynnistyi syksyllä 2016, ja se päättyy lähikuukausina. Sitä rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, Espoon kaupunki, VTT ja Aalto-yliopisto. Hankkeen rahoittavana viranomaisena toimii Uudenmaan liitto.

Lisätietoja:

Ohjelmajohtaja Tiina Huotari, tiina.huotari@uudenmaanliitto.fi, 040 041 8029

Kuva: Mikko Raskinen


Etelä-Suomeen yhteensä 7 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle heinä-syyskuussa 2018 yhteensä 7 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta.

Rahoituksesta lähes 5 miljoonaa euroa muodostui uusista alueellisista ja valtakunnallisista Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankkeista. Aluehankkeisiin myönnettiin hieman yli 2,8 miljoonaa euroa ja uusia hankkeita käynnistyi yhteensä 10, joista neljä Uudellamaalla. Alueellisten hankkeiden lisäksi rahoitettiin yksi uusi hanke valtakunnalliseen Luovaa osaamista -kokonaisuuteen sekä kolme hanketta 6Aika -hankekokonaisuuteen. Näiden hankkeiden rahoitusosuus on 2,1 miljoonaa euroa.

Erilaisten yritystukien osuus rahoituksesta oli hieman yli 2 miljoonaa euroa. Yrityksen kehittämisavustusta Etelä-Suomen alueelle myönnettiin yhteensä lähes 1,2 miljoonaa euroa ja toimintaympäristöavustusta 164 640 euroa Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kehittämisavustusta sai 22 yritystä ja toimintaympäristöavustuksia myönnettiin yksi.

Yritysten kehittämispalveluihin myönnettiin 748 788 euroa kansallista rahoitusta. Tämä muodostui yritysten analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluista. Konsultointipalvelujen osuus kokonaissummasta on 68 % ja koulutuksen 28 %. Käynnistyneissä koulutuksissa on mukana 50 pk-yritysten johto- ja avainhenkilöä. Kehittämispalvelujen rahoituksesta 64 % kohdentui Uudellemaalle.

Lue lisää alueellisista rahoituskatsauksista:

Liitteet:

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 151

Kaikki Etelä-Suomen alueella rahoitetut ESR-hankkeet ja yritystuet löytyvät maakunnittain www.rakennerahastot.fi-sivuston Etelä-Suomen osiosta Toimintaa ja tuloksia - Rahoitetut hankkeet.

Kuva: Pixabay


Sampo – valmistettu Suomessa -kampanja 1.10.-30.11.2018

ELY-keskus ja Business Finland tarjoavat kaiken kokoisille valmistavan teollisuuden yrityksille haettavaksi rahoitusta, verkostoja ja kansainvälistymispalveluita. Autamme pk-yrityksiä voittamaan kasvun esteitä sekä kohtaamaan teknologian ja liiketoimintamallien murrokset. Rahoitamme vahvaa kasvua tavoittelevien ja merkittävään viennin lisäämiseen tähtäävien yritysten kehittämis- ja innovaatiohankkeita.

Hakuaika 1.10.-30.11.2018

Avustusta suunnataan hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen:

 • toimivien yritysten uuden liiketoiminnan kehittämiseen pk-yritysten ideoiden, tuotteiden ja palvelujen tuotteistamiseen ja kaupallistamiseen
 • kasvuun tai kansainvälistymiseen;
 • tuottavuuteen; tai
 • ympäristöä vähemmän kuormittaviin, resurssiviisaiden ja energiatehokkaampien tuotantoteknologioiden ja innovaatioiden käyttöönottoon

Rahoituksen määrä

 • Investointituki enintään 20 %
 • Kehittämistuki enintään 50 %

Hakeminen

Pyydämme jättämään hakemukset ELY-keskuksen yritystukien sähköisen asioinnin kautta
viimeistään 30.11.2018.

Tutustu myös yritysrahoituksen rahoituslinjauksiin Etelä-Suomessa.

Business Finlandin rinnakkainen haku:

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ennen hakemuksen jättämistä:

Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattorit

Matti Nykänen, Lahti, p. 0295 025 079
Tuomo Kauha, Hämeenlinna, p. 0295 025 147
Asko Jaakkola, Kouvola, p. 050 350 9241
Juha Lindén, Lappeenranta, p. 0295 029 069

 

Kuva: Pixabay


Syksyn uutiskirje on ilmestynyt

Etelä-Suomen rakennerahastojen syksyn uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeessä asiaa mm. avautuvasta EAKR-hausta sekä hankkeille tarjottavista koulutuksista. Yritystukiesittelyssä Hämeen ELY-keskukselta kehittämisavustusta saanut Dollydust Oy. 

Tutustu uutiskirjeeseen:

Joko saat uutiskirjeen sähköpostiisi?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kirjeen tilaajana pysyt ajan hermolla Etelä-Suomen rakennerahastoasioissa. Seuraava uutiskirje ilmestyy ennen joulua.

Kuva: Pixabay


Ota käyttöön ESR-hankkeiden päivitetyt osallistujalomakkeet

Lomakkeita, joilla kerätään ESR-hankkeiden osallistujien tietoja, on päivitetty. Jokaisen hankkeen tulee ladata uudet osallistujalomakkeet ja ottaa ne välittömästi käyttöön. Päivitetyt lomakkeet ovat saatavilla rakennerahastot.fi -sivujen valtakunnallisesta materiaalipankista.

Aloituslomakkeissa on tapahtunut seuraavia muutoksia:

1. Kotitaloustilannetta kuvaavia tietoja ei enää kerätä

Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 –rakennerahasto-ohjelmakauden toteutusta varten säädettyihin asetuksiin on tullut muutoksia. Muutoksen myötä kotitaloustilannetta kuvaavia tietoja ei enää kerätä. Muutos on voimassa takautuvasti. ESR Henkilö -palveluun aikaisemmin tallennetut Kotitalouteni tilanne -tiedot tullaan poistamaan järjestelmästä automaattisesti. Myös aloitusilmoituslomakkeesta on poistettu kotitaloustilannetta koskevat kysymykset.

2. Asunnottomuus -tietoa ei enää kerätä

Asunnottomuutta koskevaa tietoa ei jatkossa enää kerätä, koska tietojen raportointi on suoritettu loppuun. Tämän johdosta aloitusilmoituslomakkeesta on poistettu asunnottomuutta koskeva kysymys.

ESR Henkilö -palvelun päivittymisessä viivettä

Kotitaloustilannetta sekä asunnottomuutta koskevat kysymykset tullaan poistamaan myös ESR Henkilö -palvelusta. Koska kohtien poistaminen ei tapahdu välittömästi, on tuensaajan tallennettava kyseisiin kohtiin kaikissa tapauksissa "EI", kunnes kohdat on poistettu. Tuensaajan tallennettava kyseisiin kohtiin "EI" myös niissä tapauksissa, joissa osallistujat ovat täyttäneet tiedot vanhoille lomakkeille.

Jo raportoituihin tietoihin ei tarvitse tehdä korjauksia vaan tiedot poistetaan järjestelmästä koneellisesti.

 

Lisätietoja:

Ota tarvittaessa yhteyttä omaan rahoittajaasi.

 

Kuva: Pixabay


Etelä-Suomeen yhteensä 9,5 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle myönnettiin huhti-kesäkuussa 2018 yhteensä hieman yli 9,5 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta.

Erilaisten yritystukien osuus rahoituksesta oli yli 4,5 miljoonaa euroa. Yrityksen kehittämisavustusta Etelä-Suomen alueelle myönnettiin yhteensä hieman yli 1,8 miljoonaa euroa ja toimintaympäristöavustusta 1,6 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kehittämisavusta sai 34 hanketta ja toimintaympäristöavustusta 11 hanketta.

Yritysten kehittämispalveluihin myönnettiin yhteensä lähes 1,1 miljoonaa euroa kansallista rahoitusta. Tämä muodostui yritysten analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluista. Rahoituksesta 71 % kohdentui Uudellemaalle.

Loput rahoituksesta muodostui Euroopan sosiaalirahaston (ESR) valtakunnallisista ja alueellisista hankkeista. Aluehankkeisiin myönnettiin hieman yli kaksi miljoonaa euroa ja uusia hankkeita käynnistyi yhteensä kuusi Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen alueella. Alueellisten hankkeiden lisäksi rahoitettiin kuusi uutta hanketta valtakunnalliseen Luovaa osaamista -hankekokonaisuuteen. Näiden hankkeiden rahoitusosuus on hieman alle kolme miljoonaa euroa.

Lue lisää alueellisista rahoituskatsauksista:

Liitteet:

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 151

Kaikki Etelä-Suomen alueella rahoitetut ESR-hankkeet ja yritystuet löytyvät maakunnittain www.rakennerahastot.fi-sivuston Etelä-Suomen osiosta Toimintaa ja tuloksia - Rahoitetut hankkeet.


Ilmoittautuminen syksyn koulutuksiin käynnissä

Ilmoittautuminen syksyn ensimmäisiin koulutuksiin on käynnistynyt. Tilaisuuksiin mahtuu rajallinen määrä osallistujia.

Hämeen ELY-keskus järjestää rahoittamilleen hankkeille koulutuksen loppuraportin laatimisesta. Samanlaisia koulutuksia järjestettiin keväällä jo neljä ja yleisön pyynnöstä tulevana syksynä neljä lisää. Koulutus sopii erityisesti hankkeille, jotka ovat päättämässä toimintaansa kuluvan vuoden aikana tai 2019 alkupuoliskolla. Tilaisuuden aikana käydään läpi hankkeen lopetustoimet. Pääpaino on hyvän loppuraportin sisällössä kuten hankkeiden tavoitteiden, tulosten ja vaikuttavuuden kuvauksessa. Kaikissa tilaisuuksissa on sama sisältö.

Koulutusajankohdat:

Lisäksi järjestämme kaksi Starttikoulutusta aloittaville tai juuri alkaneille hankkeille. Tilaisuudessa käydään läpi keskeisiä hankkeen toteuttamiseen, raportointiin ja maksatuksiin liittyviä asioita sekä tutustutaan muihin hankkeisiin. Paikalla on sekä rahoitus- että maksatusasiantuntijoita, jotka vastaavat kysymyksiin.

Koulutusajankohdat:

 

Tarkemmat tiedot tilaisuuksista sekä ilmoittautumislinkit Tapahtumakalenterissa.

 

Lisätietoa:

Rahoitusasiantuntija Minna Taipale
minna.taipale(at)ely-keskus.fi
+358 (0)295 02 5106

Kuva: Pixabay


Kesän uutiskirje on ilmestynyt

Etelä-Suomen rakennerahastojen vuoden toinen uutiskirje on ilmestynyt. Kirjeessä asiaa kesäkuussa avautuneesta ESR-hausta, päättyneen EAKR-haun sadosta sekä hankkeiden maksatuskäsittelyn tilanteesta. Tutustu myös EAKR Yritystuen hankkeeseen sekä ReagioStars-kilpailun finalisteihi.

> Lue uutiskirje

Joko saat uutiskirjeen sähköpostiisi?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kirjeen tilaajana pysyt ajan hermolla Etelä-Suomen rakennerahastoasioissa. Seuraava uutiskirje ilmestyy syksyllä.

> Tilaa uutiskirje sähköpostiisi

Kuva: Pixabay


Etelä-Suomen ESR-haku avautuu 1.6.2018

Hämeen ELY-keskus avaa ESR-haun Etelä-Suomen alueella 1.6.-3.10.2018. Hankkeita voidaan toteuttaa paikallisina tai ylimaakunnallisina Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan alueilla. Tarkemmin avautuvan haun teemoista ja tarkennuksista hakuilmoituksessa ja hakijan ohjeessa.

Käynnistyvään hakuun liittyen Hämeen ELY-keskus järjestää useita hakuinfo-tilaisuuksia. Katso sinulle sopivan aika tapahtumakalenterista ja tule kuulolle.

Haussa ovat avoinna kaikki toimintalinja ja hankkeita etsitään seuraaviin erityistavoitteisiin:

Toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

 • Erityistavoite 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistyminen
 • Erityistavoite 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen
 • Erityistavoite 8.1. Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen

Toimintalinja 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

 • Erityistavoite 9.1 Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen
 • Erityistavoite 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen laadun ja tarjonnan parantaminen

Toimintalinja 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

 • Erityistavoite 10.1 Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

 

Ohjelmakausi 2014-2020 on lähestymässä loppuaan, joten tämä ja ensi vuoden alussa järjestettävä täydentävä haku ovat viimeisiä isompia hakuja. Näiden jälkeen hakuja kohdennetaan käytettävissä olevan rahoituksen mukaan.

 

Lisätietoja

Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat

 

Kuva: Pixabay


Näytetään tulokset 1 - 10 / 162
Merkintöjä per sivu 10
jostakin 17