Hanke-esittely (EAKR): Rehome – uudet oivaltavat hätämajoitusratkaisut

Vuonna 2015 Eurooppaa koetteli ennenkokematon pakolaisaalto. Lahdessa tilanne konkretisoitui Hennalan tyhjäksi jääneellä kasarmialueella, jonne järjestettiin hätämajoitus sadoille kotimaansa jättämään joutuneille. Syntyi ajatus haastaa muotoilun opiskelijat kehittämään ratkaisuja äkillisesti syntyneeseen yllättävään tarpeeseen. Primääritarpeiden tyydyttäminen eli nukkuminen, säilytys ja yksityisyys, asetettiin suunnittelun lähtökohdaksi. Syntyi Rehome-mallisto, joka edustaa ylpeästi suomalaisen nuoren muotoilun vastuullista ajattelua ja vastaa hätämajoituksen kaltaisiin sosiaalisiin tarpeisiin.

Vastuullisilla tuotteilla kansainvälistä näkyvyyttä

Nopeat, edulliset ja helposti ilman työkaluja koottavat huonekalut tarjoavat logistisesti kevyen ja vaivattoman ratkaisun hätämajoitukseen. Vastuullisuusnäkökulma toteutuu materiaalivalinnoissa, sillä vaikka aaltopahvi ja vaneri eivät huonekalumateriaaleina olekaan ikuisia, tarjoavat ne äkilliseen tarpeeseen järkevän, kustannustehokkaan sekä ympäristöystävällisen ratkaisun. Tuotteet valmistetaan kuitu- ja biopohjaisista kotimaisista materiaaleista, jotka voidaan joko kierrättää tai polttaa energiaksi. Itse tuotantoprosessit ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia.

Valmiina olevat kymmenen tuotekonseptia ovat saaneet kiitettävästi näkyvyyttä useissa näyttelyissä. Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt mallisto on esitelty alkuperäiskokoonpanossaan muun muassa Habitare-messuilla syksyllä 2017 ja 100 000 kävijän Milanon Salone del Mobile –messuilla keväällä 2018, jolloin merkittävät alan julkaisut Dezeen.com ja Arcdaily.com noteerasivat Rehome-malliston.

Rehome Toilet -ekokuivakäymälä (suunnittelijat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen) saavutti syyskuussa 2019 kansainvälistä mainetta Helsingin Habitare –messuilla, kun italialaisen muotoilutalo Alessin pääjohtaja Alberto Alessi valitsi sen vuoden kiinnostavimmaksi ilmiöksi PHENOMENA-erityiskunniamaininnalla. Valinta huomioitiin muun muassa Financial Timesissa.

Hankerahoituksesta vauhtia kaupallistamiseen ja verkostojen luomiseen

Rehomen tarina on vasta alussa, sillä malliston jatkokehitys ja –testaus sekä kansainvälinen kaupallistaminen mahdollistuu Euroopan aluekehitysrahaston tuella (EAKR). Elokuussa 2018 käynnistyi Rehome – väliaikaisen asumisen ja hätämajoituksen kalusteratkaisujen globaali liiketoimintapotentiaali –hanke, jonka puitteissa konseptia viedään eteenpäin vuoden 2020 loppuun saakka. Projektin päätoteuttajana ja hallinnoijana toimii Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti ja osatoteuttajana Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Rehome-projektin tavoitteena on suunnitella ja edistää uudenlaisten hätämajoitukseen ja väliaikaisasumiseen soveltuvien tuotteiden kaupallistamista muotoiluosaajien, jälleenmyyntiyritysten, humanitääristen järjestöjen ja kotimaisen puunjalostusteollisuuden verkostona. Tarkoituksena on luoda uusia työllistymisen ja liiketoiminnan mahdollisuuksia kotimaisen ja ennen kaikkea päijäthämäläisen bio- ja vientiteollisuuden sektorille. Hankkeessa rakennetaan ja kootaan yritysryhmä sekä rakennetaan arvoketju tuottamaan kansainväliseen humanitääriseen liiketoimintaan ratkaisuja, kuten väliaikaisasumisen ja hätämajoituksen tuotteita Euroopan ja Lähi-idän kasvaville markkinoille.

Nyt vuoden verran käynnissä olleen projektin aikana on päästy hyvään vauhtiin. Syksy 2017 käynnistyi näyttelyllä Pro Puu –galleriassa sekä ammattikorkeakoulun projektihenkilöstön vierailulla Brysselissä järjestetyillä Aidex-messuilla. Messukäynti oli projektin kannalta hyvin hyödyllinen, sillä käynnin aikana saatiin hyvä yleiskäsitys humanitäärisella sektorilla kansainvälisesti toimivista yrityksistä ja palveluvalikoimasta, tutustuttiin Business Finlandin edustajiin sekä suomalaisiin yrityksiin, jotka toimivat kyseisellä sektorilla. Messuilta tarttui mukaan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa työstetään parasta aikaa yhteistä palvelukokonaisuutta, jonka toivotaan avaavan ovet globaalien humanitääristen toimijoiden kilpailutuksiin.

Selvitystyö REHOME-tuotteiden jakelusta on hyvin tärkeässä roolissa konseptien kaupallistamisen kannalta ja siksi onkin ollut luontevaa käynnistää perustietojen kerääminen mahdollisista kohderyhmistä ja kumppaneista. Varsinaisia jakelusuunnitelmia päästään työstämään, kunhan tuotteet ja liiketoimintamallit valmistuvat. Yhtä lailla olennaista on suojata tuotteet mahdollisimman tehokkaasti ja tästä syystä olemassa olevien konseptien kehitystarpeita on tarkasteltu mallisuojan saamiseksi sekä tarvittavien sertifikaattien edellyttämän testauksen aloittamista on valmisteltu. Yhteistyökumppanin Lappeenrannan teknillisen yliopiston kemiantekniikan osaamista tullaan hyödyntämään esimerkiksi kalusteiden paloturvallisuuden selvittämisessä ja kehittämisessä.

Ylipäätään liiketoimintapotentiaali näillä markkinoilla on ilmeinen ja siksi erityisesti humanitääriset avustusjärjestöt ja niiden ympärillä toimivat alihankintaverkostot ovat olleet tarkastelun keskiössä. Yhteistyökeskustelut on saatu käyntiin Suomen Punaisen Ristin eri toimintojen vetäjien, Migrin edustajien sekä Kirkon ulkomaanavun kanssa. Matka on siis käynnistynyt hyvin, mutta pitkälti on vielä taivallettavaa jäljellä.

 

Teksti: Katariina Mäenpää

Kuvat: Antti Turunen


Onnistumisen anatomia hanketyössä -koulutus ESR-hankkeille

Hämeen ELY-keskus järjestää rahoittamilleen ESR-hankkeille iltapäivätilaisuuksia, joissa jaetaan hankkeiden onnistumisia ja karikoita. Tilaisuuden aikana pohdimme yhdessä mm. miksi jotkut hankkeet onnistuvat, kun taas toiset epäonnistuvat. Mitä onnistuminen vaatii hankkeen toteuttajalta ja ketä tarvitaan mukaan tuloksen varmistamiseksi? 

Tule paikalle, jos kaipaat uusia ideoita tai haluat auttaa muita välttämään samat sudenkuopat, joihin itse putosit. Ota mukaan hankkeen pienet ja suuret onnistumiset sekä kaikkein mehukkaimmat munaukset. 

Iltapäivät alkavat hanke-esimerkein, joiden on tarkoitus inspiroida muita tavoittelemaan onnistuneita tuloksia. Tämän jälkeen keskitytään rennosti kahvin kera ratkomaan yhdessä osallistujien hankkeistaan esiin nostamia haasteita, pieniä ja isoja, ja kaikkea siltä väliltä.  

Kenelle tilaisuudet on tarkoitettu: 

Samansisältöisiä tilaisuuksia järjestetään syksyn 2019 aikana kolme kappaletta. Jotta saisimme juuri samanhenkiset hankkeet yhteisen pöydän ääreen, on tilaisuuksien kohdehankkeita rajattu. 


Regio Stars -kilpailun voittajat palkittiin Brysselissä

Regio Stars -kilpailun voittajat palkittiin Brysselissä 9. lokakuuta. Palkintoseremonia järjestettiin osana Euroopan alueiden ja kuntien teemaviikkoa. Kilpailuun osallistui viidessä eri kategoriassa kaikkiaan 199 hanketta, joista 24 valittiin finaaliin.

Palkintoraati korosti voittajien valinnassa erityisesti hankkeiden tulosten siirrettävyyttä ja laajentamista käytännössä. Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan osaston pääjohtaja Marc Lemaître kuvaili palkintotilaisuudessa voittajahankkeita oppimisen ja inspiraation lähteiksi.

Kilpailukategoriat ja voittajat:

1. Digitalisaation edistäminen: Energy Cells GR (Belgia, Saksa, Ranska, Luxembourg)

2. Viher- ja rannikkoalueiden yhdistäminen rakennettuun ympäristöön kestävällä tavalla: CobBauge (Iso-Britannia)

3. Eriarvoisuuden ja köyhyyden torjuminen: Good Support (Puola)

4. Ilmastokestävä kaupunkirakentaminen: Climate Active Neigbourhoods (Belgia, Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Alankomaat)

5. Terveyspalvelujen nykyaikaistaminen (vuoden teema): Orsi Academy (Belgia)

Yleisö sai äänestää kaikista finalisteista oman suosikkinsa, joka palkittiin Public Choice Awardilla. Yleisökilpailussa äänestettiin yhteensä 235 000 kertaa. Tänä vuonna yleisöpalkinnon voitti CityWalk (Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Tsekki, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia).

Etelä-Suomesta RANTA-hanke finaalissa

Etelä-Suomesta finaaliin asti suoriutui Rakentamisen kiertotalous kunnissa (RANTA) -EAKR-hanke, jota toteutettiin Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä. Jo päättyneen hankkeen päätavoitteena oli edistää rakennettuun kaupunkiympäristöön ja maamassojen hallintaan liittyviä kiertotalouden mahdollisuuksia kunnissa. RANTA kilpaili kategoriassa 4: ilmastokestävä kaupunkirakentaminen.

–EU:n pitäisi edistää rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä enemmän. EU:n alueella vain 10 prosenttia rakennusmateriaaleista hyödynnetään uudelleen, kertoi RANTA-hankkeen päätoteuttajan Green Net Finlandin toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio belgialaisen radiokanava BXFM:n haastattelussa. Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Regio Stars on EU:n komission vuosittain järjestämä kilpailu, jossa palkitaan parhaat ja innovatiiviset alueilla toteutettavat hankkeet. Kilpailua on järjestetty vuodesta 2008.

> Regio Stars 2019 -kilpailu

Kuva: Antti Taronen

 

Lisätietoja:

Rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, Uudenmaan liitto, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Syksyn ESR-haku Hämeen ELY-keskuksessa

Lokakuun alussa päättynyt Hämeen ELY-keskuksen ESR-haku herätti kiinnostusta Etelä-Suomen alueen hanketoimijoissa. Hakemuksia tuli lähes sata. Haettu kokonaispotti on yli 25 miljoonaa euroa. Koska kuluva ohjelmakausi on loppusuoralla, jaossa on aiemmista hankkeista purkautuvaa rahoitusta. Tämän vuoksi lopullista, jaossa olevaa rahamäärää ei pystytä vielä kertomaan.

Kaikissa maakunnissa Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla oli auki toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus. Lisäksi hankkeita voidaan rahoittaa Uudellamaalla toimintalinjalle 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen. Toimintalinja 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta oli auki Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä. Eniten hakemuksia tuli toimintalinjan 3 erityistavoitteisiin 6.1 Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen sekä 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen.

Hakemusten arviointi Rahoitusyksikössä on alkanut. Lisäksi niihin pyydetään asiantuntijakommentit tarvittavilta tahoilta. Maakuntakohtainen käsittely sihteeristöissä tapahtuu marras-tammikuussa. Rahoitusasiantuntijat ovat yhteydessä hankehakijoihin käsittelyn edetessä.


Etelä-Suomen rakennerahastojen syksyn uutiskirje on ilmestynyt

Uutiskirjeessä asiaa mm. käynnissä olevista hauista, tulevista koulutuksista sekä hanke-esittelyjä.

Tutustu uutiskirjeeseen:

Joko saat uutiskirjeen sähköpostiisi?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kirjeen tilaajana pysyt ajan hermolla Etelä-Suomen rakennerahastoasioissa. Seuraava uutiskirje ilmestyy ennen joulua.


Syksyn verkkoklinikoilta puhtia hyvään EAKR-hankehallintoon

Kaipaatko sparrausta tai kertausta EAKR-hankehallintoon? Nyt on oiva tilaisuus hankkia tarvittavat tiedot ja taidot tai syventää jo olemassa olevaa hankeosaamista lokakuussa starttaavilla verkkoklinikoilla. Webinaareina toteutettavissa koulutuksissa keskitytään hankehallinnon eri osa-alueisiin.

Uudenmaan liitto järjestää rahoittamilleen EAKR-hankkeille syksyn 2019 aikana neljä verkkoklinikkaa. Syksyn verkkokoulutuksissa syvennytään muutoshakemuksen tekemiseen, hankintoihin, indikaattoreihin ja loppuraportointiin. Käytännönläheisissä webinaareissa kouluttajina toimivat rakennerahastoasiantuntijat ja tarkastajat. Voit esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä joko ennakkoon tai koulutuksen aikana.

Syksyn 2019 verkkoklinikat

 • Muutoshakemus

     tiistai 22.10.2019 klo 13.00–15.00

 • Hankinnat

     tiistai 5.11.2019 klo 13.00–15.00

 • Indikaattorit

     tiistai 19.11.2019 klo 13.00–15.00

 • Loppuraportointi

     tiistai 3.12.2019 klo 13.00–15.00

Koulutusmateriaali julkaistaan webinaarin jälkeen materiaalipankissa. Kevään 2019 koulutusmateriaalit ovat ladattavissa täällä.

Talven ja kevään 2020 verkkoklinikat julkaistaan loppuvuodesta 2019.

Lämpimästi tervetuloa koulutuksiin!

 

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828 tai eakr@uudenmaanliitto.fi


Etelä-Suomen EAKR-haku käynnissä – hakuaikaa 17.10.2019 asti

Etelä-Suomen EAKR-rahoitushaku on käynnistynyt. Hakuaika on 9.9.–17.10.2019. Haku toteutetaan tällä kertaa yksivaiheisena ja hakemukset tulee jättää EURA 2014 -järjestelmään torstaihin 17.10.2019 mennessä.

Syksyn haussa Etelä-Suomen maakunnat hakevat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2010 -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 ja 2 mukaisia hankkeita:

    Toimintalinja 1: Pk-yritysten kilpailukyky

    Toimintalinja 2: Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Haussa Etelä-Suomen maakuntien yhteisiä teemoja ovat älykkään erikoistumisen kärjet sekä vähähiilisyys. Kukin maakunta on lisäksi määritellyt omia alueellisia painopisteitä, jotka on listattu hakuilmoituksessa. Maakuntien painotuksista saa lisätietoa tutustumalla kunkin maakunnan maakuntaohjelmaan ja älykkään erikoistumisen strategiaan.

Koska tällä hakukierroksella maakuntien rahoitusmahdollisuudet vaihtelevat hyvin paljon, on jäljellä oleva rahoitus hyvä tarkistaa ao. maakunnan liitosta. Käytettävissä olevan rahoituksen tilanne tarkentuu syksyllä 2019, kun päättyneiden hankkeiden käyttämättä jäänyt rahoitus palautuu rahoittaville viranomaisille. Etelä-Suomen maakuntiin kuuluvat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Kanta-Häme ja Päijät-Häme.

– Useassa maakunnassa varat alkavat olla jo hyvin vähissä, joten viimeisiä jaetaan niiden osalta, mutta toisaalta joillakin on enemmän jaettavaa. Siksi kannattaa varmistaa ennen hakemista kunkin maakunnan resurssit ja painotukset, toteaa rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta.

Hakuinfo järjestettiin 9.9.2019 webinaarina. Esitysmateriaali on ladattavissa Etelä-Suomen rakennerahastojen materiaalipankissa.


> Hakuilmoitus

> Hakijan opas

 

Lisätietoja: 

Rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, Uudenmaan liitto, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Etelä-Suomen ESR –haku avautuu 1.9.2019

Hämeen ELY-keskus avaa ESR-haun Etelä-Suomen alueella 1.9.-1.10.2019. Hankkeita voidaan toteuttaa paikallisina tai ylimaakunnallisina Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan alueilla. Tarkemmin avautuvan haun teemoista ja tarkennuksista hakuilmoituksessa ja hakijan ohjeessa.

Hankkeita etsitään seuraaviin erityistavoitteisiin:

Toimintalinja 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (kaikki maakunnat)

 • Erityistavoite 6.1. Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistyminen
 • Erityistavoite 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen
 • Erityistavoite 8.1. Työ- ja koulutusurien sukupuolenmukaisen eriytymisen lieventäminen

Kymenlaaksossa etsitään erityisesti hankkeita, joilla edistetään digitalisaatiota. Päijät-Hämeessä mielenkiinto on erityistavoitteessa 6.1. ja 8.1. suuntautunut hankkeisiin, jotka tukevat nuorten työllistymistä. 

Toimintalinja 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (Uusimaa)

 • Erityistavoite 9.1 Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen
 • Erityistavoite 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen laadun ja tarjonnan parantaminen

Toimintalinja 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta (Uusimaa ja Kanta-Häme)

 • Erityistavoite 10.1 Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

 

Lisätietoja

Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat


EAKR-hankkeiden starttikoulutus 1.10.2019 Helsingissä – muutos aiemmin ilmoitettuun

Syksyn tullen koittaa jälleen starttikoulutusten aika. Uudenmaan liitto järjestää rahoittamilleen EAKR-hankkeille starttikoulutuksen tiistaina 1.10.2019 Kansallismuseon auditoriossa, Helsingissä. Koulutusta voi seurata myös etäyhteydellä suoratoiston avulla. Aiemmin ilmoitetusta poiketen keskiviikkona 2.10.2019 koulutus järjestetään ainoastaan webinaarina.

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Uudenmaan liitosta myönteisen rahoituspäätöksen saaneiden uusien EAKR-hankkeiden projektipäälliköille sekä hankkeiden hallinnosta ja taloudesta vastaaville henkilöille. Myös aiemmin rahoitettujen hankkeiden työntekijät ovat tervetulleita.

Ajankohdat:

 • tiistai 1.10. klo 9–15.30 - Helsingissä ja etänä suoratoistoyhteydellä
 • keskiviikko 2.10. klo 9–15.30 - vain webinaari

1.10.2019 koulutuspaikka:

 • Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki. Koulutuspaikka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingin keskustassa. Kts. kartta

Koulutuksessa käydään läpi keskeisiä hankkeiden toteuttamiseen, hallinnointiin, maksatuksiin ja raportointiin liittyviä asioita. Tilaisuudessa on paikalla Etelä-Suomen rakennerahastojen rahoitus- ja maksatusasiantuntijoita, joille voi esittää kysymyksiä.

Ilmoittauduthan ennakkoon.

> Ilmoittautuminen koulutukseen 23.9. mennessä Etelä-Suomen rakennerahastojen tapahtumakalenterista.

Koulutusmateriaalit julkaistaan tilaisuuden jälkeen Etelä-Suomen rakennerahastojen materiaalipankissa.

Starttikoulutusten jälkeen alkavat verkkoklinikka-webinaarit, joissa käsitellään erilaisia hankkeen hallinnointiin liittyviä asioita. Verkkoklinikoiden aiheet ja ajankohdat julkaistaan tapahtumakalenterissa alkusyksystä. Seuraa myös tiedotustamme Facebookissa (Etelä-Suomen EAKR).

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Irene Gröhn, irene.grohn@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 182 4828 tai eakr@uudenmaanliitto.fi


Keväällä päättyneestä EAKR-hausta Etelä-Suomeen 16 miljoonaa euroa hankerahoitusta

Päätökset 5.3.2019 päättyneen Etelä-Suomen EAKR-hankehaun rahoitettavista hankkeista on tehty.  Rahoitusta myönnettiin yhteensä noin 16 miljoonaa euroa 57 maakunnalliselle ja viidelle ylimaakunnalliselle hankkeelle. Hakuajan päätyttyä asianomainen liitto on käsitellyt ja arvioinut hakemukset sekä tehnyt esityksen rahoitettavista hankkeista Uudenmaan liitolle.

Syksyllä 2018 käynnistyneessä haussa Etelä-Suomen maakunnat hakivat rahoitettaviksi Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelman toimintalinjojen 1 (pk-yritysten kilpailukyky) ja 2 (uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen) mukaisia hankkeita. Maakunnat määrittelivät lisäksi alueellisia painopisteitä, joita ne halusivat painottaa tällä hakukierroksella.

Haku oli kaksivaiheinen. Ideahaun vaiheessa saapui 204 hakemusta, joista ylimaakunnallisia 34. Toisessa, varsinaisen haun vaiheessa hakemuksia saapui 103 kappaletta, joista ylimaakunnallisia 16. Suurin osa rahoitettavista hankkeista kohdistuu toimintalinjaan 2.

– Viime keväisessä haussa saatiin ehkä hieman vähemmän hakemuksia kuin odotettiin, mutta niiden laatu oli keskimäärin varsin hyvä. Valinnasta tuli siksi tiukka. Käytettävissä olevat rahat saadaan osassa maakunnissa pääosin jaettua, mutta tilanne vaihtelee varsin paljon, joten uusiakin hakuja on luvassa. Joka tapauksessa kohti ohjelmakauden loppua ollaan selkeästi menossa ja käynnissä olevien hankkeiden määrä alkaa vähitellen laskea, kertoo rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta.

Yhteenveto rahoitettavista hankkeista maakunnittain

Uudenmaan liitto tekee hankkeille juridiset rahoituspäätökset EURA 2014- järjestelmässä. Hankkeissa edistetään monipuolisesti esimerkiksi kiertotaloutta, vähähiilisyyttä, matkailua, digitalisaatiota sekä erilaisten alustojen ja ekosysteemien kehittymistä.

Lisätietoja: rakennerahastoasiantuntija Antti Taronen, antti.taronen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 507 9998


Näytetään tulokset 1 - 10 / 202
Merkintöjä per sivu 10
jostakin 21