Uutiskirjeet

Etelä-Suomen rakennerahastot julkaisee uutiskirjettä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Aikaisemmin ilmestyneisiin pääset klikkaamalla Seuraava-linkkiä sivun alalaidassa.

Seuraava uutiskirje ilmestyy kesällä 2020.

Etelä-Suomen rakennerahastojen uutiskirje 2/2016, kesäkuu 2016

   Uutiskirjeessä luodaan katsaus ajankohtaisiin asioihin ja kerrotaan mm. käynnissä olevien hakujen teemoista sekä päättyneissä hauissa tulleista hakemuksista. Hanke-esittelyissä tutustutaan muutamiin kiinnostaviin ESR- ja EAKR-hankkeisiin. Uutiskirjeen lopussa on kooste tulevista tapahtumista ja käynnissä olevista hauista.

ESR-haussa teemoja kasvu-ja rakennemuutosaloista aina pitkäaikaistyöttömiin

       

 Hämeen ELY-keskus etsii jälleen uudenlaisia ja ketteriä ratkaisuja useille eri osa-alueille, kertoo rahoitusasiantuntija Niina Lamberg. ESR-rahoitus sopii hyvin erilaisiin kokeiluihin ja uusien toimintatapojen pilotointiin; tavoitteena kuitenkin toiminnan pidempiaikainen jatkuvuus.

Nyt käynnistyneessä alueellisessa ESR-haussa etsitään uusia avauksia pitkäaikaistyöttömille ja maahanmuuttajille suunnattuihin palveluihin sekä koulutuksen siirtymävaiheisiin, unohtamatta ketteriä ratkaisuja nopeasti muuttuviin työelämän osaamistarpeisiin. Hankkeiden tulee tukea myös alueensa maakuntaohjelman toteutusta. Hakuohjeeseen ja alueellisiin painotuksiin kannattaakin tutustua kaikessa rauhassa ja antaa ideoiden hautua kesähelteiden ajan. Elokuussa on vielä tarjolla Kouvolassa hakuinfo, josta voi käydä hakemassa viimeiset vinkit idean jalostamiseksi.

Tämän lisäksi parhaillaan on käynnissä ESR:n koordinoitu kansainvälisen yhteistyön haku, teemoina työllisyys, nuorten työllisyys, koulutus ja ammattitaito sekä sosiaalinen osallisuus.

Valtakunnallisissa ohjelmissa on käynnistynyt Luovaa osaamista -ohjelman ideahaku. Tuottavaa ja tuloksellista työelämää yhteistyöllä -ohjelman toisessa vaiheessa hakemuksia toivotaan erityisesti ideahaussa vihreää valoa saaneilta hakijoilta.

Tarkemmat hakuohjeet ovat luettavissa www.rakennerahastot.fi Etelä-Suomen -sivustolla Ajankohtaista > Hankehaut -osiossa. Aiemmin rahoitettuihin hankkeisiin voi myös tutustua www.rakennerahastot.fi Etelä-Suomen-sivuston Toimintaa ja tuloksia > Rahoitetut hankkeet -osiossa.

Lisätiedot
www.rakennerahastot.fi > Etelä-Suomi > Yhteystiedot > ELY-keskus
 

Kotoutumisen tukeminen ja nopea työllistyminen

Maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi ja työllistymisen nopeuttamiseksi on käynnissä useita hankkeita. Alueelliset hankkeet vastaavat alueella havaittuihin haasteisiin sekä tarpeisiin, Kotona Suomessa on puolestaan valtakunnallinen toimenpidekokonaisuus, jossa kehitetään maahanmuuttajien kotoutumista tukevia palveluita ja prosesseja laajemmin. Kotona Suomessa koostuu kahdesta hankeosiosta: Hyvä polku ja Hyvä alku.

> Lue lisää 

KasvuOpen pitchausta Lahdessa 

Lahden alueen Kasvupolku-yrityskisassa on käyty kaksi sparrauskierrosta, joissa liiketoiminnan asiantuntijat ja kokeneet yrittäjät ovat kohdanneet yritystoimintaa aloittavia tai kasvuvaiheessa olevia yrittäjiä. Lahden Kasvupolulle valittiin lähes viidenkymmenen hakijan joukosta 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa pk-yritystä, joille tarjoutui mahdollisuus osallistua sparrauskierroksiin ja yritysidean pitchaukseen.

> Lue lisää 

Kevään hakujen päätökset alkavat valmistua

Uusia ESR -hankkeita käynnistymässä Etelä-Suomen alueella 23

Keväällä saapuneet ESR -hakemukset on käsitelty ja hakemukset ovat käyneet maakuntien yhteistyöryhmien sihteeristöissä. Rahoitukseen on valikoitunut monipuolisia ja mielenkiintoisia avauksia ympäri Etelä-Suomea. Hakijoiden kanssa käydään tarkentavia neuvotteluja parhaillaan. Päätöksiä on luvassa osittain jo ennen kesälomakautta, osan kanssa neuvottelut jatkuvat syksyllä.

Haussa nousi erityisesti esiin normaalia runsaampi kiinnostus tasa-arvohankkeiden toteutukseen. Lähiaikoina Etelä-Suomessa onkin käynnistymässä kahdeksan uutta hanketta, joilla tuetaan erityisesti naisten kasvuyrittäjyyttä, vähennetään sukupuolten välisiä koulutuseroja sekä kehitetään nuorten miesten työllistymisen ohjaustyökaluja.

Tuottavaa ja tuloksellista työelämää yhteistyöllä ideahaku tuotti runsaan sadon 

Valtakunnallisen ESR toimenpidekokonaisuuden Tuottavaa ja tuloksellista työelämää yhteistyöllä kolmannen hankehaun ideahakuvaihe päättyi 29.4.2016. Haku tuotti 61 kappaletta hankeideoita. Ideat arvioitiin toukokuun aikana ja hakijoille lähetetään palautteet viimeistään kesäkuun puoleen väliin mennessä. Palautteissa annetaan hakijalle ohjeistusta idean kehittämiseksi tai sitten hakijalle ilmoitetaan, ettei idea sovellu hakuun. Varsinainen EURA-järjestelmässä tapahtuva haku alkaa 1.6. ja päättyy 15.9.2016. Katso hakuilmoitus tästä.

35 hanketta saamassa EAKR-rahoitusta – Seuraava haku loppusyksystä

Vuoden vaihteessa avoinna olleessa Etelä-Suomen EAKR-hankehaussa etsittiin etenkin hyviä kiertotalouden hankkeita. Viimeiset rahoituspäätökset ovat maakunnissa juuri käsillä. Rahoitusta on luvassa 35 hankkeelle.

> Lue lisää

6Aika-strategian EAKR-rahoitusta 11 hankkeelle 

Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-johtoryhmä päätti huhtikuussa rahoitusesityksestä yhdelletoista kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankkeelle. Hakijoiden kanssa käydään vielä neuvotteluja hakemusten täydennystarpeista, minkä jälkeen on lopullisten rahoituspäätösten vuoro. Hakuun jätetiin kaikkiaan 38 hankehakemusta.

> Lue lisää

Syksyllä tarjolla jälleen starttikoulutusta sekä ESR- että EAKR -hankkeille

Uudenmaan liitto järjestää syksyllä kaksi starttivaiheen EAKR-koulutuspäivää. Koulutukset pidetään 26.9. ja 3.10.2016 Helsingin Pasilassa. Ohjelma on molempina päivinä sama. Hämeen ELY-keskus järjestää ESR-hankkeille suunnatun starttikoulutuksen 1.9. Kouvolassa, sekä toisen marraskuussa Helsingin Pasilassa. Seuraa Etelä-Suomen tapahtumakalenteria ja ilmoittaudu mukaan!

Koulutukset on tarkoitettu myönteisen rahoituspäätöksen saaneiden hankkeiden henkilöstölle. Päivien aiheita ovat muun muassa tuen myöntämisen, maksamisen ja käytön ehdot, kustannusten tukikelpoisuus, hankkeen kirjanpito sekä seuranta ja raportointi.

Tervetuloa hakemaan oppia ja kyselemään, jos hankkeen hallinnointi askarruttaa. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita sekä Etelä-Suomen ESR- ja EAKR-hankkeiden vetäjät että valtakunnallisissa ohjelmissa rahoitettujen hankkeiden vetäjät.

Kutsut EAKR-koulutukseen lähetetään vielä ennen kesälomia, joten kannattaa tarkistaa, että yhteystiedot ovat ajan tasalla EURA-järjestelmässä. ESR-koulutuksista tiedotetaan pääasiassa www.rakennerahastot.fi -> Etelä-Suomi tapahtumakalenterissa.

Lisätietoja:
Rakennerahastoasiantuntija Hanna Laaksonen, puh. 040 574 8930 (EAKR, Uudenmaan liitto)
Rahoitusasiantuntija Merja Rossi, puh. 0295 029 153 (ESR, Hämeen ELY-keskus)

Tulosviestinnän vinkit haltuun – koulutus suunnitteilla 

Uudenmaan liitto ja Hämeen ELY-keskus järjestävät syksyllä tulosviestinnän koulutusta käynnissä oleville hankkeille. Rakennerahastotuella aikaan saatujen tulosten näkyväksi tekeminen on tämän rahoituskauden painotus, joten kannattaa tarttua tilaisuuteen. Kerromme koulutuksesta lisää syksyn uutiskirjeessä.

Etelä-Suomen hankkeita mukana kesän SuomiAreenalla 

EU-hankkeiden tulokset ja toimijat ovat näkyvästi esillä tämän vuoden SuomiAreenalla Porissa. Mukana on myös joukko eteläsuomalaisia hankkeita. Etelä-Suomen EAKR-hankkeista esittäytyvät PAKU plus HERGE, Kivisalmen pumppaamo, SparkUp Portti, Co-Design Bay, Kohti hiilineutraalia Etelä-Karjalaa, LEVARBIO ja REISKA. TEM:n teltalla From Waste to Taste valmistaa hävikkiruoasta myytäviä tuotteita, hankkeen toiminnan tukemiseen osallistuu myös Euroopan Sosiaalirahasto.

SuomiAreena järjestetään yhtä aikaa Pori Jazzin kanssa, 11.–15.7.2016. Viikko tarjoaa näköalapaikan suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun rennossa ilmapiirissä. Työ- ja elinkeinoministeriö on yksi tämän kesän pääyhteistyökumppaneista.

> Lisätietoja suomiareena.fi 

Hanke-esittelyjä

Nyfinländare får yrke och svenska på en gång

Lär dig svenska samtidigt som du blir närvårdare. Ett unikt samarbete mellan Arbis, Prakticum och Luckan kombinerar språkmed yrkesstudier och erbjuder samtidigt nyfinländarna ett mentorstöd. I södra Finland har det inte tidigare funnits en dylik svenskspråkig utbildning för invandrare.

> Läs mer

Yhteisöllisyys pitää yhteiskunnan koossa 

Kouvolassa ja Kotkassa toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston osarahoittamia kansalaistoimijalähtöisiä hankkeita, joiden pohjana on asukkaiden itsenä tekemät kehittämissuunnitelmat. Asukkaat ovat kertoneet tarpeistaan, toiveistaan, huolistaan ja ideoistaan yhteisissä tilaisuuksissa. Kehittämissuunnitelmaan koottiin kaikki tämä tieto. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamiin hankkeisiin sisällytettiin ne kehittämistoimet, joilla lisätään sosiaalista osallisuutta ja parannetaan ihmisten toimintakykyä.

> Lue lisää 

CoINNO – Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille 

Vapaa-aikasektorin yritysten tuote- ja palvelumuotoilua, kaupunkikulttuurin elävöittämistä uudella vapaa-ajan palvelutarjonnalla sekä opiskelijoiden ja yritysten välistä innovointia on luvassa EAKR-rahoitusta saaneessa CoINNO-hankkeessa. Muutosta tuetaan kulttuuri-, hyvinvointi-, liikunta-, matkailu- ja ravitsemusaloilla. Kehittämistyössä ovat tiiviisti mukana myös kuluttajat.

> Lue lisää 

Ilmastokadut Helsingissä ja Vantaalla herättelevät päästötalkoisiin 

Helsingin Iso Roobertinkadulla sekä Vantaan Tikkuraitin ja Asematien Ilmastokaduilla ideoidaan vähähiilisyyden edistämisen keinoja rakennetussa kaupunkiympäristössä. EAKR-rahoitusta saanut Ilmastokatu-hanke haastaa asukkaat, yritykset, kiinteistönomistajat sekä kaupungit kokeilemaan ratkaisuja, joilla voidaan leikata energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä.

> Lue lisää 

 

      

Tapahtumia

 

Hakuja

 
     

Seuraa Rakennerahastot.fi -verkkopalvelusta

niin pysyt ajan tasalla Etelä-Suomen sekä valtakunnallisista tapahtumista ja hakuajoista.

Kaikki Rakennerahastot.fi -verkkopalvelussa olevat tapahtumat ja hakuajat löytyvät myös keskitetysti verkkopalvelun valtakunnallisilta sivuilta Tapahtumat ja Hakuajat.

Etelä-Suomen rakennerahastojen uutiskirje

Tämän Etelä-Suomen rakennerahastojen uutiskirjeen julkaisi Hämeen ELY-keskus, joka hallinnoi ESR-rahoitusta sekä EAKR:n yritystukia ja toimintaympäristötukea. Seuraava uutiskirje ilmestyy syksyllä ja sen toimittaa EAKR-rahoitusta koordinoiva Uudenmaan liitto.

> Etelä-Suomen sivut rakennerahastot.fi-verkkopalvelussa  

ELY-keskuksen ja maakunnan liittojen rakennerahastoasiantuntijoiden yhteystiedot Etelä-Suomessa:

> ELY-keskus  
> Maakunnan liitot  

Hämeen ELY-keskus ja Uudenmaan liitto toivottavat kaikille lämmintä kesää.