Early Warning -asiantuntijapalvelu auttaa Itä-Suomen mikro- ja pk-yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa

Yleinen Teollisuusliitto YTL on luomassa Suomeen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella Early Warning -palvelun mikro- ja pk-yrityksille. Palvelulla talousvaikeuksissa oleva yrittäjä saa neuvontaa ja apua asiantuntijaverkostolta. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään turhat toiminnan lopettamiset tai yrityksen joutuminen konkurssiin ja näin pelastamaan yritystoiminnan jatkuminen ja työpaikat. Tavoitteena on auttaa ja helpottaa yrittäjiä pääsemään takaisin kannattavaan liiketoimintaan. Tanskassa tällaisella palvelulla on pystytty auttamaan vajaassa kymmenessä vuodessa noin 3 000 yrittäjää ja yritystä.

Palvelulla pyritään auttamaan 800 itäsuomalaista yritystä

Palvelu koostuu kahdentyyppisestä neuvonnasta. Erityisneuvonta on tarkoitettu taloudeltaan kunnossa oleville yrityksille, mutta joissa syystä tai toisesta tavoitteet eivät ole toteutuneet. Uudistaminen on tarkoitettu talousvaikeuksissa oleville yrityksille, mutta joilla on vielä kuitenkin toivoa tervehtyä taloudellisesti. Yritykselle laaditaan toimintasuunnitelma konkreettisista toimenpiteistä, jotka toteuttamalla yritys voi saavuttaa tavoitteet. EW-palveluja yrittäjille antavat Yleisen Teollisuusliiton sertifioimat erityisneuvojat ja uudistajat.

Palvelu on ainutlaatuinen Suomessa. Itä-Suomessa hankkeen aikana ja avulla pyritään pelastamaan 200-400 työpaikkaa. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiaisen mukaan yhden menetetyn työpaikan välittömät kustannukset ovat noin 25 000 euroa vuodessa. Näin hankkeen yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset muodostuvat laajemmaksi kuin pelkästään yksittäiseen yritykseen.

Itä-Suomessa EW-palvelua pk-yrityksille tarjotaan kaksivuotisessa ESR-rahoitteisessa hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tuottaa erityisneuvonnan palvelu 600 yritykselle ja uudistamisen palvelu 200 yritykselle. Erityisneuvonnan palvelu maksaa yritykselle 30 € + alv ja uudistaminen 120 € + alv. Yritys voi saada hankkeen aikana yhden kerran joko erityisneuvonnan tai uudistamisen palvelun. Hankkeeseen hakeutuvista yrityksistä tehdään valintapäätökset hakemusten saapumisjärjestyksessä joten palvelusta kiinnostuneiden yrityksien kannattaa toimia mahdollisimman pian.

Tarkempia tietoja Early Warning-palvelusta Itä-Suomessa löytyy osoitteesta:
https://community.vismasolutions.com/groups/early-warning-palvelu-ita-suomi

Lisätietoja ja yhteydenotot:
Projektipäällikkö Jarmo Manninen, jarmo.manninen(at)ytl.fi

Uutisen kuva: Erityisneuvojat kuolutuksessa Kuopiossa, kuva: Jarmo Manninen