Uutiset

Koulutustilaisuus Etelä-Savon hanketoteuttajille 4.10.2017

Etelä-Savon maakuntaliitto ja ELY-keskus järjestävät keskiviikkona 4.10.2017 klo 12:00-15:00 koulutustilaisuuden Suomen Nuoriso-opistolla, Mikkelissä. Tilaisuuden ohjelma ja linkki ilmoittautumiseen löytyvät alta.

 

Ohjelma

12.00 Kahvitarjoilu

12.15 Rakennerahasto-ohjelman ajankohtaiset asiat ja tulevan ohjelmakauden valmistelun tilanne

aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon maakuntaliito

johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus

12.45 Seurantaindikaattorit, horisontaaliset periaatteet ja asiakirjojen säilytys

ohjelmapäällikkö Outi Leppäkangas, Etelä-Savon maakuntaliitto

kehittämispäällikkö Teemu Räihä, Etelä-Savon maakuntaliitto

13.15 ESR-hankkeiden seuranta

rahoituspäällikkö Timo Ollila, ELY-keskus

rahoitusasiantuntija Pia Pirskanen, Etelä-Savon ELY-keskus

13.45 Maksatukset ja paikan päällä tehtävät tarkastukset hankkeissa

maksatusyksikön päällikkö Vesa Saarinen, Etelä-Savon ELY-keskus

hallinto- ja kehittämisjohtaja Hanna Makkula, Etelä-Savon maakuntaliitto

14.15 Jatkotoimenpiteet

lakimies Tuija Jaakonsaari, Etelä-Savon ELY-keskus

14.45 Loppuyhteenveto

15.00 Tilaisuus päättyy

 

Ilmoittaudu tilaisuuteen 2.10.2017 klo 15 mennessä osoitteessa: https://my.surveypal.com/Koulutustilaisuus-4.10.2017

Ilmoittautumisen yhteydessä voit esittää kysymyksiä, joihin toivoisit tilaisuudessa vastattavan.

Lisätietoja: Outi Leppäkangas p. 044 770 0239, outi.leppakangas@esavo.fi, Pia Pirskanen p. 029 502 4160, pia.pirskanen@ely-keskus.fi


Hankehaut – EAKR- ja ESR-hankkeiden hakuaika päättyy 22.9.2017

Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelman vuosittaiset yhtenäiset aluekehitysrahaston (EAKR) ja sosiaalirahaston (ESR) hankkeiden hakuajat päättyvät helmi–maaliskuussa ja syys–lokakuussa. Näiden lisäksi maakunnat voivat järjestää omia täydentäviä hakukierroksia. Seuraava rahoitushaku Itä-Suomessa päättyy 22.9.2017 (EAKR- ja ESR-hankkeet).

Lue hankehauista tarkemmin hakukuulutuksista:

Yritysten kehittämisavustukset ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustukset

Yritysten kehittämisavustuksilla ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksilla on jatkuva haku.

Kaikki hakuajat

Rakennerahasto-ohjelmaan sisältyvät myös ns. valtakunnalliset teemat, tutustu avoinna oleviin alueellisiin ja valtakunnallisiin hakuihin täällä: https://www.rakennerahastot.fi/hakuajat


TEM ja rakennerahastot esillä Maaseutuparlamentissa Leppävirralla tänä viikonloppuna

Maaseutuparlamentti kokoaa yhteen maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet toimijat eri puolilta Suomea 1.-3.9.2017 Leppävirralle. Tule mukaan!

Tapahtumaan saapuu n. 600 osallistujaa keskustelemaan, oppimaan ja verkostoitumaan. Viikonlopun ohjelmaan kuuluu 16 retkeä, 34 työpajaa ja seminaaria sekä neljä suurta päälavan keskustelua. Satokauden herkkuihin pääsee tutustumaan kaikille avoimella Sadonkorjuutorilla. Lisäksi Maaseutuparlamentissa on mahdollista tavata maaseudun toimijoita Kumppanitorilla, josta myös TEM:n osasto löytyy!

Maaseutuparlamentissa julkistetaan myös tuoretta tilasto- ja tutkimustietoa kokoava Maaseutukatsaus 2017 ja ensimmäinen valtakunnallinen maaseutupoliittinen julkilausuma.

TEM:n osastolla VesileppisAreenalla

Kotimaanmatkailun haastekampanja "Löydä Suomesi" #lomahaaste, osastolla mm. arvontaa!

Esillä ovat myös seuraavat rakennerahastohankkeet:

 • Kansalaistoimijalähtöinen paikallinen kehittäminen Kuopion kaupunkialueella (ESR)
 • Hyvinvointia elintarvikkeista (EAKR): maistelutarjottavia: Pekan Pihan lehtikaalisipsit (vain lauantaina), Marjavasun vadelma- ja mustaherukkahillokkeet, marjamehua
 • Metsä- ja puunkuljetuslogistiikan oppimisympäristöjen kehittäminen (EAKR): simulaattori, jolla voi harjoitella hakkuukoneiden ja kuormatraktoreiden työmenetelmiä.
  Alla olevasta linkistä lisätietoja simulaattorista.

Tapahtumaan ilmoittautuminen on päättynyt, mutta päiväkohtaisia lippuja on myytävänä vielä ovelta 20 euron hintaan (maksu käteisellä). Sadonkorjuutorille on kaikilla vapaa pääsy. Keskusteluun voivat kaikki osallistua somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti. Seuraa myös rakennerahastojen ja TEM:n somekanavia, niin pysyt kärryillä mitä maaseutuparlamentissa tapahtuu!

Linkti:

 

 


Hankehaut – EAKR- ja ESR-hankkeiden hakuaika päättyy 22.9.2017

Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelman vuosittaiset yhtenäiset aluekehitysrahaston (EAKR) ja sosiaalirahaston (ESR) hankkeiden hakuajat päättyvät helmi–maaliskuussa ja syys–lokakuussa. Näiden lisäksi maakunnat voivat järjestää omia täydentäviä hakukierroksia. Seuraava rahoitushaku Itä-Suomessa päättyy 22.9.2017 (EAKR- ja ESR-hankkeet).

Lue hankehauista tarkemmin hakukuulutuksista:

Yritysten kehittämisavustukset ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustukset

Yritysten kehittämisavustuksilla ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksilla on jatkuva haku.

Kaikki hakuajat

Rakennerahasto-ohjelmaan sisältyvät myös ns. valtakunnalliset teemat, tutustu avoinna oleviin alueellisiin ja valtakunnallisiin hakuihin täällä: https://www.rakennerahastot.fi/hakuajat


Minä Pystyn! -hankkeessa kokeillaan erilaisia rekrytointi- ja työllistymistapoja Etelä-Savon alueella

Muutos toimintaympäristössämme on pysyvä trendi. Se on sekä haaste että mahdollisuus. Perinteiset liiketoimintamallit muuttuvat, kun uudistamisen kautta yrityksille avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Digitalisaatio vaikuttaa varmasti eniten niin paikallisesti kuin globaalisti kilpailutilanteeseen, jolloin tavat tuottaa lisäarvoa asiakkaille on päivitettävä. Ydinliiketoiminta voi muuttua radikaalisti, kuten esimerkiksi on käynyt finanssialalla.

Sama muutos näkyy myös työmarkkinoilla; osaaminen ja työpaikat eivät aina kohtaa ja työnantajilla on huoli osaavan työvoiman saatavuudesta. Työntekijälle nämä muutokset tarkoittavat sitä, että oman uran ja osaamisen päivittäminen antaa valmiudet ja sopeutumiskykyä muuttuvassa työelämässä. Organisaatioiden johdolle tämä on myös haaste auttaa työntekijöitä kehittämään tietojaan ja taitojaan vastaamaan muuttuneita vaatimuksia. Osaaminen siis nousee selkeästi esiin tärkeänä kilpailutekijänä.

Julkiset TE-palvelut ovat vastanneet näihin haasteisiin tarjoamalla yritysten tarpeisiin räätälöityä koulutusta, kun alan osaajia ei löydy tai valmistu lähiaikoina tai kun yrityksen toiminta muuttuu. Lisäksi ELY-keskukset tarjoavat pk-yrityksille kehittämispalveluja, joilla tuetaan yrityksen uudistumista, kasvua, kehittymistä ja innovaatioiden kaupallistamista.

Minä Pystyn! -hankkeessa mätsättiin

Minä Pystyn! -hankkeessa yritysten ja työelämän muutoksiin etsitään ja kokeillaan uusia toimintamalleja, joilla työnantajat, työntekijät, työ ja osaaminen saadaan kohtaamaan. Hanke toimii Etelä-Savon alueella. Hanke tekee yhteistyötä eri työllisyystoimijoiden verkostoissa ja paikallisesti toimivien hanketoimijoiden kanssa.  

Minä Pystyn! - ja Osaaja 55 -hankkeiden yhteisessä, Osaan ja Pystyn valmennusohjelmassa (kesto 60 opintotyöpäivää), kokeiltiin uudenlaista työvoimakoulutusta. Koulutus oli suunnattu eri alojen työttömille tai työttömyysuhan alaisille asiantuntijoille. Koulutus painottui erityisesti oman osaamisen, myös metataitojen tunnistamiseen, osaamisen tuotteistamiseen ja sen markkinointiin. Opiskelijat hakeutuivat erilaisiin itseään kiinnostaviin työssäoppimispaikkoihin, joihin muutamalle osallistujalle rakentui täysin uusi työ.

Viiteen valmennusohjelmaan osallistui yhteensä noin 60 henkilöä, joista noin puolet on työllistynyt tai ovat jatko-opinnoissa. Jokainen ryhmä organisoi projektityönä ns. mätsäystapahtuman, jonka tarkoitus oli tuoda yhteen työnhakijan osaaminen ja yrityksen mahdollinen rekrytointitarve. Suurin mätsäystapahtuma oli puistotreffit 8.6.2017 Tykkipuistossa Mikkelissä, jossa oli mukana noin 50 osallistujaa. Nämä tilaisuudet toimivat työnantajayrityksille helppoina kohtaamisväylinä mahdollisiin (piilo)rekrytointitarpeisiin, samoin työnhakijat pääsivät verkostoitumaan keskenään. Ilman pönötystä.
 


Kuva: Puistotreffit-mätsäystapahtuma 8.6.2017 Tykkipuistossa Mikkelissä
 

Sosiaalinen media tulee yhä enemmän esiin työnhaussa ja rekrytoinnissa. Perinteisesti LinkedIn yhteisöpalvelu on ollut rekrytoijien ja asiantuntijoiden verkostoitumisalusta, mutta työnhaun kanavina toimivat myös Facebook, Pinterest, Youtube ja Instagram. Hanke organisoi 'Sosiaalinen media työnhaussa' -webinaarisarjan, jota tarjottiin seudullisten työllisyyshanketoimijoiden koulutuskäyttöön. Rekrytointi innovatiivisin menetelmin antaa mainion mahdollisuuden työnantaja- ja yritysmielikuvan rakentamiseen.

Itsensätyöllistäjien määrä kasvaa työn pirstaleisuuden vuoksi

Palkkatyön muuttuminen useasta lähteestä koostuvaksi tuloksi lisääntyy, kun työn pirstaleisuus ja epätyypillisten työsuhteiden osuus kasvaa. Näitä vaihtoehtoisia työn tekemisen tapoja ovat kevytyrittäjyys, laskutustyö, keikkatyö ja freelancertyö. Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän selvityksen mukaan itsensä työllistäjien määrä kasvaa, se on nyt noin 7 % kaikista työllisistä. (TEM:n julkaisu, Työelämä 13/2017).  

Minä Pystyn! -hanke organisoi laskutuspalvelusta ja 'kevytyrittäjien' työttömyysturvasta infotilaisuuden keikkatyön tekijöille ja TE-palvelujen asiantuntijoille. Kiinnostus osaamisen ostoon laskutuspalveluna tuli esiin alueen yksinyrittäjien tilaisuuksissa; sitä pidettiin riskittömänä ja ketteränä tapana ennen ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Valmennusohjelmiin osallistuneet henkilöt ovat pitäneet hyödyllisenä eri alojen ja taustaisten osaajien ryhmässä oppimista ja todenneet verkostoitumisen auttavan myös työnhaussa. Uudet kokeilut ovat tervetulleita; niiden avulla voimme kehittää jatkuvasti muuttuvaan toimintaympäristöön sopivia toimintamalleja.

Linkkejä:

Lisätiedot:
Projektiasiantuntija Anne Innanen, Minä Pystyn -hanke, Etelä-Savon ELY-keskus, anne.innanen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 086
Yrityskehitysasiantuntija, Katriina Säisä, Euroopan sosiaalirahasto, Rakennerahastoyksikkö, Etelä-Savon ELY-keskus, Rakennerahastopalvelut-yksikkö, katriina.saisa(at)ely-keskus.fi, p. 029 502 4090.


Hankkeiden viestintäaineistot jakoon

Itä-Suomessa toteutetaan ohjelmakauden aikana satoja hankkeita, joissa tuotetaan paljon viestintäaineistoja. Haluamme edesauttaa hanketiedottamista ja toivomme saavamme hankkeiden tuottamia tiedotteita jakeluun eri välineiden kautta mm. uutiskirjeet, nettisivut ja sosiaalinen media.

Tiedotteet voi toimittaa sähköpostilla alla oleville yhteyshenkilöille. Myös hankkeiden järjestämistä tilaisuuksista ja hankkeissa tuotetuista videomateriaaleista pyydetään lähettämään tietoa laitettavaksi rakennerahastot.fi -sivuille ja YouTubeen.

Viestinnällä pyritään innostamaan hankkeen viiteryhmiä sekä löytämään mukaan uusia toimijoita ja ihmisiä. Viestinnällä kerrotaan hankkeen tuloksista ja levitetään parhaita käytäntöjä. Viestintä on rakennerahastohankkeen onnistumisen edellytys ja oikeuttaa julkisen rahoituksen (http://www.rakennerahastot.fi/viestinta). Myös EU velvoittaa hankkeita tiedottamaan ja kannustaa yleisempään kansalaisviestintään Europe in My Region 2017 -kampanjalla: http://ec.europa.eu/regional_policy/fi/policy/communication/euinmyregion.

Lisätiedot:
Etelä-Savon ELY-keskus: Sirpa Leikas, sirpa.leikas(at)ely-keskus.fi
Etelä-Savon maakuntaliitto: Outi Leppäkangas, outi.leppakangas(at)esavo.fi
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto: Tuija Astikainen, tuija.astikainen(at)pohjois.karjala.fi
Pohjois-Savon liitto: Janna Merenniemi, janna.merenniemi(at)pohjois-savo.fi


Koulutustehdas tehokas tapa rekrytoida ja kouluttautua

Kiteeläinen BioKymppi Oy tarvitsi alkuvuonna uusia työntekijöitä, kun tekemistä alkoi olla tekijöitä enemmän. Valmiita osaajia ei yritykseen suoraan löydy, vaan tekijät on koulutettava yrityksessä itse.
- Koulutustehdasmalli mestareineen ja kisälleineen tuntui oivalta vaihtoehdolta uusiin rekrytointeihin, kertoo toimitusjohtaja Mika Juvonen BioKymppi Oy:stä. Koulutustehdas on osa Ketin Osaava Keski-Karjala -hankkeen (ESR) toimintaa.

BioKymppi Oy on kierrätystalouden edelläkävijöitä

Tuotamme biojätteistä ja -lietteistä energiaa ja kierrätyslannoitteita, kuvaa yrittäjä Mika Juvonen yrityksen ydintehtävän. Vastaanotamme orgaanista jätettä ja esikäsittelemme sen niin, että biokaasutuksen jälkeen lopputuloksena syntyy sähköä ja lämpöä Kiteen kaukolämpöverkkoon. Energian lisäksi valmistamme hygienisoituja kiinteitä ja nestemäisiä lannoitteita myös luomutuotantoon. Myymme jätteistä tuotetun sähkön BioKympin Farmivirran nimellä Oulun Sähkömyynnin kautta kuluttajille. Tällä hetkellä työntekijöitä on yhdeksän, minkä lisäksi kolme kisälliä aloitti maaliskuun alussa.

Koulutustehdas perustuu oppimiseen oikeissa työtehtävissä sekä jokaisen kisällin henkilökohtaisen tarpeen mukaiseen lisäkoulutukseen. Kisälleinä aloittivat kiteeläiset nuoret miehet Lasse Pasanen ja Niko Harinen sekä jo pitemmän työuran tehnyt Timo Pellikka. Sekä Lasse että Niko ovat opiskelleet levyseppähitsaajiksi Kiteen ammattiopistossa ja ehtineet työskennellä erilaisissa tehdas- ja asennustöissä. Timo on pitkän linjan sähköalan ammattilainen, joka on tehnyt sähkötöitä teollisuuden, huollon, kunnossapidon ja opetuksen puolella yli kolmekymmentä vuotta.
- Meistä koulutetaan laitosmiehiä, kertovat nuoremmat kisällit Niko Harinen ja Lasse Pasanen.
- Täällä on erilaisia korjaus-, remontti- ja rakennustöitä eli monenlaista osaamista tarvitaan. Eikä kahta samanlaista päivää taida olla. Kaikki laitosmiehet tekevät periaatteessa kaikkia tehtäviä, mutta jokaisella on kuitenkin omat vastuualueensa. Siksi työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja monipuoliselta.
- Pitkän työuran jälkeen vaatii oikeanlaista asennetta ja nöyryyttäkin tulla kisällinä yritykseen. BioKympissä ei sähköalan osaamista ennestään ole, sanoo Timo Pellikka.
- Suunnitelmissa on suorittaa sähköturvallisuustutkinto 2, jolloin saamme asennusoikeudet yritykseen.

Kisällit työskentelevät työparina kokeneen työntekijän kanssa. Kuusi BioKympin työntekijää kävi kolmipäiväisen työpaikkaohjaajakoulutuksen, jossa opiskeltiin ohjaukseen ja vuorovaikutukseen liittyviä asioita. Hiljaisen tiedon siirtäminen on oleellista, kun käytännön työtehtävissä ohjataan uusia tulokkaita.
- Meidän ns. mestareiden ohjaamistapa on aikalailla persoonakohtaista. Kuitenkin on hyvä, että saimme kaikki saman koulutuksen, sanoo Markku Tarkkonen, yksi työpaikkaohjaajista.

Kisällien tulevaisuus näyttää nyt koulutuksen alkuvaiheessa hyvältä.
- Vaikuttaa, että kaikki kisällit voidaan näillä näkymin työllistää kisällivaiheen jälkeen. Asenne ja työmotivaatio on kaikilla kohdallaan, mikä on melkeinpä tärkeintä, korostaa Markku Tarkkonen.
- Töitä kannattaa tehdä tosissaan jo kisälliaikana, sillä hyvä tekijämaine ratkaisee myös pysyvän työpaikan saamisen.

Lisätietoja:
Eura2014-tietopalvelussa: Osaava Keski-Karjala, Osaava Keski-Karjala -rinnakkaishanke
Seutumarkkinoija Suvi Spoof, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI, p. 040 752 5825, suvi.spoof(at)keti.fi


Kuvassa: Kisällit Niko Harinen ja Lasse Pasanen sekä työpaikkaohjaajana toimiva laitosmies Markku Tarkkonen tutkivat BioKympin venttiilistön toimintaa.

 Keski-Karjalan koulutustehdas

 • Koulutuksia on suunniteltu 21 yrityksen kanssa.
 • Koulutuksiin on osallistunut 41 kisälliä ja yrityksissä on koulutettu 44 työpaikkaohjaajaa.
 • Koulutus on  päättynyt 10 yrityksessä, joissa on aloittanut 33 kisälliä.
 • Tällä hetkellä koulutus on käynnissä 6 yrityksessä, joissa on 8 kisälliä.

 Koulutuksen jälkeen:

 • 18 kisälliä on aloittanut työsuhteen yrityksessä.
 • 1 kisälli työllistyi koulutuksen jälkeen toiseen työhön osaamisen kehittymisen kautta.
 • 4 kisälliä keskeytti koulutuksen (2 työllistyi toiseen yritykseen, 1 keskeytti terveydentilan vuoksi ja 1 kisälli koki, ettei ala ollut oma).
 • 2 henkilöä jatkaa koulutuksissa muualla.
 • 8 henkilöä jatkaa työnhakua koulutuksen jälkeen (3 kisälliä otetaan töihin heti, kun yrityksen tilanne se sallii).

 


Tukea Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankkeita suunnitteleville

Itä- ja Pohjois-Suomessa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) toimintalinja 5:n hankkeita suunnitteleville on tarjolla tukea: kolme eri aiheista nettityöpajaa ja mahdollisuus esittää kysymyksiä chatissa. Rahoitushaku on parhaillaan käynnissä ja päättyy 22.9.2017 Itä-Suomessa ja 3.10.2017 Pohjois-Suomessa. Hankesuunnitteluun tukea antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hallinnoima sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra.

Sosiaalisen osallisuuden koordinaatiohanke Sokran Itä-ja Pohjois-Suomen aluekoordinaation tavoitteena on tukea Euroopan sosiaalirahaston "Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020" -ohjelman sosiaalista osallisuutta edistäviä ja köyhyyttä torjuvia (toimintalinja 5) hankkeita. Koordinaatio auttaa hankkeita käynnistymisvaiheessa, kehittää ja levittää mielekkäitä palveluja yhdessä hankkeiden kanssa sekä lujittaa kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja muiden toimijoiden yhteistyötä osallisuuden vahvistamiseksi.

Työpajat elokuussa

Kolme eri teemaista työpajaa, joissa on alustus teemasta sekä kysymys- ja keskusteluosio.

 • Torstaina 17.8.2017 klo 14–16 Sokran antama hanketuki
  - aluekoordinaattori Ritva Sauvola
 • Torstaina 24.8.2016 klo 13–16 Johdattelua palvelumuotoiluun ja tuotteistukseen
  - Piritta Hiltunen.
 • Tutkimustiedosta hyötyä hankesuunnitteluun
  - tutkijat Reija Paananen ja Anne Surakka
 • Torstaina 31.8.2016 klo 14–16 Kykyviisarin käyttö hankkeissa
  - aluekoordinaattori Laura Hakumäki,  tutkija Minna Savinainen.

Työpajoihin voi osallistua omalta tietokoneelta nettiyhteydellä.

Chat-keskustelut syyskuussa

Tuemme hankesuunnittelijoita hakuajan loppuun saakka, kysy aluekoordinaattorilta chatilla:

 • maanantaina 11.9.2017 klo 14–16
 • perjantaina 15.9.2017 klo 14–16

Ilmoittautuminen ja linkkiosoite työpajoihin

Työpajoihin ja aluekoordinaattorin chat keskusteluun ilmoittaudu tästä: https://www.webropolsurveys.com/S/7D100D612DA1B455.par

Linkkiosoite työpajoihin ja chat nettikeskusteluun: https://connect.funet.fi/diak_isea/
Valitse Enter as a Guest ja kirjoita nimesi tyhjään kenttään ja lopuksi paina Enter room

Lisätietoa hankehauista:
Pohjois-Savon hakukuulutus
Etelä-Savon hakukuulutus
Pohjois-Karjalan hakukuulutus

Lisätietoja työpajoista ja chatista:
Aluekoordinaattori Ritva Sauvola, 0405088933, ritva.sauvola(at)diak.fi
Tutkija Anne Surakka, 0405090621, anne.surakka(at)diak.fi


Hankehaut

Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelman vuosittaiset yhtenäiset aluekehitysrahaston (EAKR) ja sosiaalirahaston (ESR) hankkeiden hakuajat päättyvät helmi–maaliskuussa ja syys–lokakuussa. Näiden lisäksi maakunnat voivat järjestää omia täydentäviä hakukierroksia. Seuraava rahoitushaku päättyy Itä-Suomessa 22.9.2017 (EAKR- ja ESR-hankkeet).

Lue hankehauista tarkemmin hakukuulutuksista:

Etelä-Savon hakukuulutus

Pohjois-Karjalan hakukuulutus

Pohjois-Savon hakukuulutus

Yritysten kehittämisavustuksilla ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksilla on jatkuva haku.

Kaikki hakuajat

Rakennerahasto-ohjelmaan sisältyvät myös ns. valtakunnalliset teemat. Tutustu avoinna oleviin alueellisiin ja valtakunnallisiin hakuihin täällä: https://www.rakennerahastot.fi/hakuajat


Pohjoiskarjalaisille yrityksille lisää liiketoimintaosaamista kriisialueilla

Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) käsitteli 30.5. tuoreimpia EU-hankehakemuksia. Karelia Ammattikorkeakoulu on käynnistämässä hanketta, jolla parannetaan pohjoiskarjalaisten yritysten liiketoimintaosaamista haavoittuvilla ja kriisialueilla etenkin Lähi-idässä. Hankkeen keskeinen uutuusarvo on korkeakoulujen kansainvälisten verkostojen ja vientiosaamisen avaamisessa ympäröivän elinkeinoelämän käyttöön.

Haavoittuvilla alueilla on suuri liiketoimintapotentiaali etenkin ympäristöteknologiaan ja osaamiseen liittyvillä toimialoilla. Hankkeessa pilotoidaan network-to-network -toimintamalli, jonka avulla rakennetaan vientisuhteita haavoittuville ja kriisialueille korkeakouluvetoisesti eri sektoreiden yhteistyöverkostoja hyödyntäen.

Toimintamallin kehittämistyön pohjana on vähähiilisen teknologian ja osaamisen vientiin tähtäävä alueosaajaverkosto, joka koostuu alueen yrityksistä, koulutus- ja kehittämisorganisaatioista sekä muista toimijoista kuten järjestöt ja kansalliset vienninedistämisorganisaatiot. Joensuun Tiedepuisto, Pohjois-Karjalan kauppakamari sekä kehittämisyhtiöt ovat hankkeen tärkeitä yhteistyökumppaneita N2N-toimintamallin rakentamisessa sekä tulosten jatkuvuuden varmistajina.

MYR suhtautui myönteisesti hankkeeseen ja ELY-keskus tekee hankkeesta piakkoin rahoituspäätöksen. Hankkeen rahoitussuunnitelma on 325 000 euroa ja siihen haetaan 70 % EAKR- ja valtion rahoitusta.

ELY-keskuksen, Tekesin ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoituspäätökset

ELY-keskus on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen seuraavista hankkeista:

 • Osaava Joensuun seutu – ammattitaitoista työvoimaa ja yrittäjyyttä sekä sen rinnakkaishankkeesta.
 • Kokeilevan kehittämisen yhteistyömalli sote-alalla
 • BIO-Valtimo - monienergisestä laitoksesta lämpöä ja sähköä Valtimon kunnalle ja Ammattiopisto Valtimolle
 • Your gateway to biobusiness in Asia
 • Kasvua digiosaamisella
 • KoDa - Kokonaisvaltainen datan hallinnointi ja hyödyntäminen
 • Elinvoimaisten yritysten Pohjois-Karjala - tukea yritysten nivelvaiheen kasvuun

MYR totesi myös, että Tekes valmistelee myönteistä rahoituspäätöstä ChemiReader - Chemical scanning analysis enabled by Raman chromatography -hankkeelle ja Älykkäät solunkasvatusalustat -hankkeelle.

Lisäksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on tekemässä myönteistä rahoituspäätöstä neljälle hankkeelle:

 • Korkeakoulujen ja yritysten aikaisen vaiheen innovaatioalusta - EPIC
 • Elinvoimaa digitaalimetsästä - DigiELMO
 • Kestävän liiketoiminnan edistäminen Pohjois-Karjalan
 • kiertobiotaloudessa
 • TAPIO - Tarkkustekniikan poikkitieteelliset innovaatiot

Lisätietoja:
EU-ohjelmapäällikkö Tuija Astikainen, p. 040 542 6642, tuija.astikainen(at)pohjois-karjala.fi