Bioenergiaosaamista Pohjois-Karjalasta Jordaniaan
Pohjoiskarjalaisille yrityksille on avautumassa uusia mielenkiintoisia väyliä Lähi-Itään. Karelia-ammattikorkeakoulu koordinoi kaksivuotista FINPETRA-hanketta, jossa korkeakoulun verkostoja hyödynnetään vähähiilisten teknologioiden ja innovaatioiden vientimahdollisuuksiin. Ensimmäinen yhteistyön kohdealue on Jordania, jossa kiinnostus bioenergian, aurinkoenergian ja jätehuollon ratkaisuja kohtaan on ollut suurta. Viimeisin kenttämatka Ammaniin tehtiin marraskuussa 2017. Tuontienergiasta kohti omavaraisempaa tuotantoa Jordanian hašemiittinen kuningaskunta sijaitsee strategisesti Aasian, Afrikan ja Euroopan risteyksessä. Väestö on varsin koulutettua ja yliopistoissa tarjotaan korkealaatuista opetusta runsaasti myös englanniksi. Vaikeasta siirtolais- ja pakolaistilanteesta huolimatta Jordania on pysynyt vakaana vuosikymmenestä toiseen. Kolmannes koko maan väestöstä on tullut muualta, sillä maa on ottanut vastaan siirtolaisia lähes kaikilta ympäröiviltä konfliktialueilta vuodesta 1948 lähtien. Jordania kärsii niukoista energiavaroista ja maa on riippuvainen tuontienergiasta. Jopa 18 % bruttokansantuotteesta kuluu tuontienergiaan, minkä vuoksi Jordania etsii erittäin aktiivisesti uusia tapoja tuottaa energiaa.
Kansallisessa energiastrategiassa (Jordan National Energy Strategy Plan, JNESP) on asetettu tavoitteeksi puolittaa tuontienergian määrä vuoteen 2020 mennessä, selvittää liuskeöljyn kapasiteetin nostoa, sekä kasvattaa uusiutuvan energian osuudeksi 10 % (vuonna 2016 osuus oli 6 %). Uusiutuva energia koostuu pääosin aurinko- ja tuulienergiasta, mutta myös bioenergian osuutta pyritään kasvattamaan. Biokaasua tutkitaan yhtenä vaihtoehtona Jordaniassa on 18 virallista kunnallista kaatopaikkaa, mutta vain yhdellä kaatopaikalla on lajittelusuunnitelma. Myöskään 27 jätevedenpuhdistamolla syntyvää lietettä ei tällä hetkellä hyödynnetä mitenkään. Jordanialaisia toimijoita kiinnostaakin sekä kaatopaikkakaasun talteenotto että jäteveden puhdistamolietteen biokaasutus energiaksi ja käsitellyn lietteen hyödyntäminen maaperän parannusaineena. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on tehnyt EU:n rahoituksella mittavan esiselvityksen biokaasun tuotannon mahdollisuuksista Mafraqin kaupungissa, ja Irbidin kaupungissa toimii maan ensimmäinen kaupallinen biokaasun tuotantolaitos. Myös maatilamittakaavan biokaasun tuotantoratkaisut kiinnostavat kovasti jordanialaisia.
Vahva osaajaverkosto tapaamaan toisensa Marraskuussa 2017 FINPETRA:n projektihenkilöstö vieraili Jordaniassa syventämässä hankkeen yhteistyöverkostoja ja perehtyi mm. YK:n hankintaprosesseihin sekä eri EU-maiden tukemiin energiaprojekteihin alueella.
Matkan aikana sovittiin myös Jordanian ensimmäisen bioenergia-aiheisen konferenssin järjestämisestä yhteistyössä kansallisen energiantutkimuslaitoksen (National Energy Research Center, NERC) kanssa vuoden 2018 aikana. YK:n hankintaprosesseista ja niihin mukaan pääsemisestä järjestetään koulutus pohjoiskarjalaisille yrityksille 23.1.2018 Joensuussa.
Lisätiedot ja yhteydenotot: Kuvat: Janita Ylitalo ja Helena Puhakka-Tarvainen |