Uutiskirjeet

Täältä löydät Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirjeet.

Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirje 6/2017

Kuva: Anssi Kumpula/MDI

Missä ESR, siellä ratkaisu

ESR-tarinoiden juhla täytti Seinäjoen Rytmikorjaamon 12. syyskuuta. Tarinoita jakoi iso joukko hankkeiden toteuttajia Länsi-Suomesta. Ohjelmassa kuultiin myös rahoittajien katsaus neljän eri ohjelmakauden erityispiirteisiin.

Tapahtuman pääpuhujana oli VTT, aluetutkija Timo Aro. Hän oli luokitellut kymmenen keskeisintä oppimiskokemusta, joita yli 20 vuoden EU-rahoitteinen hanketoiminta on Suomeen tuonut. Joukossa ovat niin projekti- ja prosessioppiminen, arvioivan ajattelun kehittyminen kuin kokeilukulttuurikin. ESR-hankkeilla on Aron mukaan 5–10 vuoden etumatka muuhun toimintaympäristöön verrattuna. Kovasti olisi silti vielä kehitettävää. Aro haastoi mm. eroon löysästä omistajuudesta ja käyttämään työssä enemmän kunnianhimoa, intoa ja luovuutta.

Seuraavasta Uutiskirjeestä voit lukea lisää juhlan annista.

Täyttä laukkaa Villimpään länteen

Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Pohjanmaa ja Satakunta esittelevät Villimpi länsi -sivustolla EAKR-rahoitteisten hankkeiden tuloksia suomeksi ja englanniksi. Sivustolle on haastateltu iso joukko hankkeiden toteuttajia ja sidosryhmien edustajia. Jutuista videoineen peilautuu kuva voimakkaasti digitalisaatioon panostavasta, eteenpäin suuntaavasta alueesta.

Sivuston blogissa sana on vapaa alueen EAKR-toimijoille. Julkaisemme palstalla juttuja isoista ja pienistä onnistumiskokemuksista hanketyössä. Ota yhteytta oman hankkeesi yhteyshenkilöön, mikäli olet kiinnostunut tästä mahdollisuudesta.

Lähde tutustumismatkalle Villimpään länteen tästä.

Maakuntauudistuksen valmistelu etenee – hanketoiminta jatkuu normaalisti

Sote- ja maakuntauudistus sai vuoden lisää valmisteluaikaa hallituksen kesällä tekemällä päätöksellä. Rakennerahastojen välittävän toimielimen tehtävät siirtyvät maakuntien liitoista ja RR-ELY-keskuksista vuoden 2020 alussa perustettaville maakunnille.

Maakunnan liitoissa ja ELY-keskuksissa uudistuksen valmistelu jatkuu tiiviisti. Keskeinen kysymys on sen varmistaminen, että maakunnissa on riittävä osaaminen kaikkien rakennerahastojen tukimuotojen rahoitus- ja maksatustehtäviin.

Vaikka uutta hallintoa kovasti suunnitellaan, tärkein jatkuu ennallaan: hankkeiden toteuttamiseen uudistuksella ei tällä tietoa ole vaikutusta vielä pariin vuoteen. Vuoden 2020 alusta lähtienkin vaikutukset jäänevät varsin pieniksi, sillä muutoksia ei ole tulossa hankkeiden toteutusta raamittaviin sääntöihin eikä rakennerahasto-ohjelmaan.

Uudistuksen valmistelua koskeviin uutisiin voit tutustua täällä.

Länsisuomalaisia hankkeita:

TARMO+ kerää tuloksia ja tunnustusta

Tampereen kaupunki ja TARMO+ saivat elokuussa kansainvälisen tunnustuksen vähähiilisten asuinalueiden alalla. Hankkeelle myönnettyä URBACT:in Hyvä käytäntö -merkkiä edelsi vaativa valintaprosessi.

Tarmo+:n vaikuttavuus perustuu mm. energiaeksperttitoimintaan. Aktiiviset asukkaat ovat saaneet taloyhtiöissään aikaan jopa kolmanneksen energiansäästön. Lue lisää menestyneestä EAKR-hankkeesta täältä.

Länsisuomalaisia hankkeita:

Pohjanmaan opettajat LEAN-opissa

LEANin perusperiaatteita ovat Jatkuva parantaminen, Yhdessä tekeminen ja Hukan poistaminen. Kaikki toiminta tehdään Asiakkaan näkökulmasta. Vaasassa ammatilliset oppilaitokset toteuttivat LEAN2 – laatua koulutukseen -hankkeen lisätäkseen opettajien ja sitä kautta opiskelijoiden LEAN-osaamista. Mukaan saatiin niin opiskelijoita, sairaala kuin pk-yrityksiäkin. Tuloksekset kiinnostavat ympäri maailmaa.

Lue lisää hankkeesta täältä

Tule mukaan viestijöiden työpajaan!

Länsi-Suomen rakennerahastojen viestintäverkostoon kuuluu rahoittajien edustajia maakuntaliitoista ja Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Verkosto toimittaa mm. tätä uutiskirjettä. Viestintäverkosto pitää seuraavan tapaamisensa avoimena työpajana ja toivoo mukaan hanketoimijoita kaikista lännen maakunnista.

Mukaan 29. marraskuuta klo 9–12 pidettävään työpajaan kutsutaan viestinnästä kiinnostuneita EAKR- ja ESR-hankkeiden toteuttajia. Tapaaminen järjestetään videoneuvotteluna maakuntastudioiden välillä.

Merkitse ajankohta jo kalenteriisi. Tarkempia tietoja kerrotaan seuraavassa uutiskirjeessä, rakennerahastot.fi-sivuston uutisissa ja Facebookissa (ks. alta juttu uudesta sivustosta).

Olemme nyt myös Facebookissa

Länsi-Suomen Rakennerahastot majailevat nykyään myös Facebookissa. Sivustolla pyritään erityisesti nostamaan framille rakennerahastotoiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta niin hanketasolla kuin laajemminkin koko Länsi-Suomen näkökulmasta. Sivustolla tiedotetaan myös rahoitukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista, kuten hankehauista.

Liity sivuston seuraajaksi tai tykkää siitä ja pysyt entistäkin paremmin ajan tasalla kaikesta siitä, mitä Länsi-Suomen rakennerahastokentällä tapahtuu.

Äänestä Pirkanmaan 3D-boostaajat yleisön suosikeiksi!

RegioStars -kilpailussa palkitaan vuosittain innovatiivisimmat ja innostavimmat EU:n rakenne- ja investointirahastoista tukea saaneet hankkeet. Asiantuntijaraadin valintojen lisäksi yleisö pääsee valitsemaan oman suosikkinsa. Äänestetään Pirkanmaan 3D Boosti ja 3D Invest -hankkeiden kokonaisuus yleisökisan voittoon.  Äänestyksen voi osallistua 9.10. asti.

Lisää tietoa kilpailusta voit lukea täältä.

Mistä on hyvä hanke tehty?

Maailma on hankkeita pullollaan eikä loppua näy. Mistä työelämän ulkopuolella oleva työikäinen tai hanketta suunnitteleva työntekijä tietää, millainen hanke on hyvä ja millaista toimintaa kannattaa järjestää, jotta asiakkaat oikeasti hyötyvät? Kykyviisari on mittari, jolla toimintalinjan 5 hankkeiden toteutusta arvioidaan kansallisella tasolla Suomessa.

Pohjois-Savon Liikunta ry:n ja Huoltoliitto ry:n yhteistyössä toteuttaman Työkuntoon-ESR-hankkeen Kykyviisarilla toteutetuissa seurantamittauksissa on näkynyt hyviä muutoksia eli hanketoiminta vaikuttaa onnistuneelta. Mitä voisimme oppia toisaalla Suomessa toteutettavasta hanketyöstä? Lue lisää.


Kohdennettujen ryhmien vetäjät eli hankkeen hyvinvoinnin asiantuntijat Kalle ja Sami Huoltoliitto ry:stä nauttivat työstään. Kuva: Työkuntoon-hanke.

Haluatko kommentoida uutiskirjeen sisältöä tai ehdottaa juttua seuraaviin numeroihin? Voit lähettää viestin toimitukselle otsikolla "Palautetta uutiskirjeestä" osoitteeseen rakennerahastot.lansi-suomi@ely-keskus.fi

Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirjettä julkaisevat Pirkanmaan liitto ja Keski-Suomen ELY-keskus. Kirjeen toimituksesta vastaa alueellinen viestintäverkosto, jossa on edustus myös Etelä-Pohjanmaan liitosta, Keski-Suomen liitosta, Pohjanmaan liitosta ja Satakuntaliitosta.


Näytetään tulokset 1 - 1 / 20
Merkintöjä per sivu 1
jostakin 20