Uutiskirjeet

Täältä löydät Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirjeet.

Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirje 5/2017

Siirrä mielessä kupliva hankeidea Euraan!

Vuoden toinen rakennerahastotuen hakukierros on käynnissä lokakuun alkupuolelle asti. Lue hakuohjeet ESR:n ja EAKR:n osalta erikseen tutusta paikasta, rakennerahastot.fi-sivustolta, jonne on muutenkin kerätty kaikki keskeinen hankkeiden hakemiseen ja toteuttamiseen tarvittava tieto.

Muistathan, että mikäli vastaus kysymykseesi ei löydy sivustolta, voit aina olla yhteydessä ELY-keskuksen ja maakunnan liittojen asiantuntijoihin. Hakuilmoituksista löytyvät yhteyshenkilöt ja laajempi henkilöluettelo yhteystietoineen löytyy täältä ELY:n osalta ja liittojen osalta täältä.

Hankkeet synnyttävät työpaikkoja

Jo yli 4 000 suomalaista on saanut työpaikan vuonna 2014 alkaneella ohjelmakaudella toteutettujen EAKR- ja ESR-hankkeiden avulla. Vähähiilisyyttä on edistetty sadoilla uusilla ratkaisuilla. Vuosina 2014–2016 ESR-hankkeisiin osallistui yli 66 000 henkilöä, joista yli 7 000 oli maahanmuuttajia, ulkomaalaistaustaisia tai vähemmistöön kuuluvia.

Ohjelman vuosikertomuksen tiivistelmästä voit lukea tarkemmin rakennerahasto-ohjelman toiminnasta ja tuloksista erityisesti vuoden 2016 aikana. Vuosikertomuksessa on lyhyt katsaus myös Länsi-Suomeen ja suuri joukko hanke-esimerkkejä eri puolilta maata.

Länsisuomalaisia hankkeita:

Musapäälliköitä maakuntaan

Rytmi-Instituutti kouluttaa musiikkibisnestä Etelä-Pohjanmaan muusikoille, artisteille ja muille alan toimijoille. Musapäälliköt-nimellä järjestettävissä ESR-rahoitteisissa koulutuksissa on käsitelty muun muassa artistin managerointia, oheistuotteiden valmistamista, keikkamyyntiä, sopimuksia ja markkinointia. Kouluttamalla ja vahvistamalla alan verkostoa Rytmi-Instituutti tarjoaa paikallisille artisteille paremmat mahdollisuudet edistää uriaan. 

Kuva: Mikko Puttonen

Lue lisää musapäälliköiden koulutuksesta täältä.

Länsisuomalaisia hankkeita:

Energiansäästöä julkisissa rakennuksissa

Fifty/Sixty – Lisäarvoa energiansäästöstä -hankkeen tuloksena syntyi monipuolinen ja helppokäyttöinen verkkosovellus, joka tarjoaa kunnille mahdollisuuden toteuttaa itsenäisesti energiansäästöprojekteja rakennuksissaan. Enni-verkkosovellus sisältää tarpeelliset työkalut ja ohjeet.

Lue lisää, miten kunnat voivat säästää energiakustannuksissa ilman investointeja.

Kokeilemalla kohti ratkaisuja

Elo-syyskuussa käynnistyy joukko kokeilukulttuurin hengessä toteutettavia ESR-hankkeita. Ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa jo vuodenvaihteessa.

Kokeiluissa keskitytään ratkomaan mm. asunnottomuuteen, maahanmuuttajanaisten kotoutumiseen sekä passivoituneiden nuorten työttömien aktivoimiseen liittyviä haasteita. Keski-Suomen ELY-keskus on hankkinut hankkeiden käyttöön sparrausapua Business Arenalta, jonka valmennusta käytetään vaikuttavampiin toimenpiteisiin ja saatujen tulosten skaalaamiseen.

Paristakymmenestä kokeilukulttuurin menetelmiä hyödyntävästä hankehakemuksestä seitsemän sai myönteisen rahoituspäätöksen. Tavoitteena oli haastaa hakijat ideoimaan ja toteuttamaan konkreettisia ja lyhytkestoisia hankkeita. Samalla haluttiin tuoda esille Euroopan sosiaalirahaston mahdollisuuksia myös pienten ja riskipitoisten kehittämiskokeilujen rahoittamiskanavana. Hankkeiden tuloksista kerrotaan tulevissa uutiskirjeissä.

Koheesiofoorumista vauhtia seuraavaan ohjelmakauteen

Tulevan ohjelmakauden suunnittelussa ollaan vasta alkumetreillä, mutta yksi merkittävä askel otettiin kesällä eurooppalaisia päättäjiä koonneessa koheesiofoorumissa. Tapahtuman puheenvuorot löytyvät verkosta komission sivustolta.

Samaa aihepiiriä käsittelee jo suomeksikin julkaistu Panorama-lehti, jossa mm. apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi arvioi ERI-rahastojen (Euroopan rakenne- ja investointirahastojen) merkitystä OECD:n näkökulmasta. Kiviniemi puolustaa panostuksia mm. innovointiin ja osaamiseen: "ERI-rahastojen tulee myös jatkossa keskittyä näihin kasvua lisääviin päämääriin ja pitää pintansa kasvavia vaatimuksia vastaan, joiden mukaan varat tulisi ohjata muihin tarkoituksiin."

Oivalluksia robotiikasta 22.8. – vielä ehdit mukaan

Iso joukko robottialan osaajia ja alasta kiinnostuneita kokoontuu Porissa ensi viikolla. Oivalluksia robotiikasta -tapahtuman osallistujajoukko on kerännyt ilahduttavan ison joukon alan yritysten edustajia. Vielä tänään torstaina ilmoittautumalla ehdit mukaan tapahtumaan. Tutustu täällä tarkemmin tapahtuman tarjontaan.

Tervetuloa ESR-juhlaan!

Sinutkin on kutsuttu mukaan ESR-tarinoiden juhlaan Seinäjoelle 12.9. Euroopan sosiaalirahasto juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan. Suomessa ESR-työtä on tehty neljällä eri ohjelmakaudella 20 vuotta. Matkan varrelle mahtuu huikea määrä uutta luovaa ja oivaltavaa kehittämistyötä. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Haluatko kommentoida uutiskirjeen sisältöä tai ehdottaa juttua seuraaviin numeroihin? Voit lähettää viestin toimitukselle otsikolla "Palautetta uutiskirjeestä" osoitteeseen rakennerahastot.lansi-suomi@ely-keskus.fi

Länsi-Suomen rakennerahastojen uutiskirjettä julkaisevat Pirkanmaan liitto ja Keski-Suomen ELY-keskus. Kirjeen toimituksesta vastaa alueellinen viestintäverkosto, jossa on edustus myös Etelä-Pohjanmaan liitosta, Keski-Suomen liitosta, Pohjanmaan liitosta ja Satakuntaliitosta.


Näytetään tulokset 1 - 1 / 19
Merkintöjä per sivu 1
jostakin 19