Uutta avointa energiaa -hanke voitti vuoden 2018 lähienergiaratkaisija -palkinnon

Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoimaan hankkeeseen osallistui kymmenen ammattikorkeakoulua vuosina 2015-2018. Hankkeessa tuotettiin kymmeniä verkkokursseja aiheista "Lähes 0-energia rakentaminen" ja "Kestävät energiaratkaisut". Rakennus- ja energia-alan ammattilaisille suunnattuja kursseja varten tuotettiin lähes sata opetusvideota, jotka ovat katsottavissa YouTubessa.

Tuomaristo perusteli valintaansa käynnissä olevalla energiamurroksella, joka edellyttää uutta osaamista. Tarvittava osaaminen on saavutettavissa täydennyskoulutuksella. Tuomariston mukaan valitut osaamisalueet ovat tärkeitä ja hankkeessa tuotetut korkealaatuiset verkkokurssit ja aineistot ovat nykyaikainen ja tehokas tapa täydentää osaamista.

Verkkokurssien lisäksi hankkeessa rakennettiin AgileAMK-malli, jota voi hyödyntää täydennyskoulutustyyppisen verkko-opetuksen tuottamisessa myös tulevaisuudessa.

Uutta avointa energiaa -hanke on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallista toimenpidekokonaisuutta Uusilla kasvualoilla ja rakennemuutoksessa tarvittavan osaamisen vahvistaminen, jossa luodaan ketteriä ja kustannustehokkaita täydennyskoulutusratkaisuja korkeakoulujen yhteistyönä pureutuen suoraan uudistuvien alojen tarpeisiin.


AAVA-hankkeelle hopeaa ESF VET Award -kilpailussa

AAVA-hanke sai ESF VET Award -kilpailussa hopeaa European Vocational Skills Week -tapahtuman päätöstilaisuudessa Wienissä 9.11.2018. AAVA oli valittu kahden parhaimman ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeen joukkoon kilpailemaan Euroopan komission ESF VET award (European funding for excellence in Vocational Education and Training award) -palkinnosta.

ESF VET award -palkinnon tarkoituksena on nostaa esille hankkeita, joissa on kehitetty erinomaisia käytäntöjä varmistamaan, että nuoret suorittavat tutkinnon loppuun saavuttaen työelämässä vaadittavat tiedot ja taidot. Voitto meni tällä kertaa Puolaan.

AAVA-hankkeessa on kehitetty Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu. Palvelu tarjoaa vaihtoehtoisen ja joustavan tavan hankkia opinnoissa sekä työelämässä tarvittavaa osaamista mahdollistamalla avoimia opintoja usean eri oppilaitoksen tarjonnasta. Jotta opiskelu on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta, tapahtuu opiskelu verkossa itsenäisesti tai opettajan johdolla.

- Ehdokkuus oli positiivinen yllätys meille kaikille. Olemme rakentaneet ainutlaatuisen palvelun toiselle asteelle ja on hienoa saada siitä tunnustusta. Ammatillisten opintojen tarjoaminen verkko-opintoina kenelle hyvänsä on vaatinut paljon innovointia ja luovaa ajattelua, totesi projektipäällikkö Jaana Kilpinen Turun ammatti-instituutin verkkouutisessa.

Avointen opintojen palvelun ovat kehittäneet yhdessä Turun ammatti-instituutti, Turun iltalukio, Turun suomenkielinen työväenopisto, Turun Aikuiskoulutuskeskus, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Novida ammattiopisto ja lukio, Salon seudun ammattiopisto ja Stadin ammattiopisto. Valtakunnallista palvelua kehitetään edelleen Avoimet ammatilliset opinnot -hankkeessa, jota toteuttamaan tulivat lisäksi Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Vantaan ammattiopisto Varia ja Koulutuskeskus Salpaus. Hankkeet kuuluvat OKM:n valtakunnalliseen Osuvaa osaamista -toimenpidekokonaisuuteen ja sen Sujuvat siirtymät -osioon.

 


Uutta avointa energiaa -hanke voitti vuoden 2018 lähienergiaratkaisija -palkinnon

Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoimaan hankkeeseen osallistui kymmenen ammattikorkeakoulua vuosina 2015-2018. Hankkeessa tuotettiin kymmeniä verkkokursseja aiheista "Lähes 0-energia rakentaminen" ja "Kestävät energiaratkaisut". Rakennus- ja energia-alan ammattilaisille suunnattuja kursseja varten tuotettiin lähes sata opetusvideota, jotka ovat katsottavissa YouTubessa.

Tuomaristo perusteli valintaansa käynnissä olevalla energiamurroksella, joka edellyttää uutta osaamista. Tarvittava osaaminen on saavutettavissa täydennyskoulutuksella. Tuomariston mukaan valitut osaamisalueet ovat tärkeitä ja hankkeessa tuotetut korkealaatuiset verkkokurssit ja aineistot ovat nykyaikainen ja tehokas tapa täydentää osaamista.

Verkkokurssien lisäksi hankkeessa rakennettiin AgileAMK-malli, jota voi hyödyntää täydennyskoulutustyyppisen verkko-opetuksen tuottamisessa myös tulevaisuudessa.

Uutta avointa energiaa -hanke on osa opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallista toimenpidekokonaisuutta Uusilla kasvualoilla ja rakennemuutoksissa tarvittavan osaamisen vahvistaminen, jossa luodaan ketteriä ja kustannustehokkaita täydennyskoulutusratkaisuja korkeakoulujen yhteistyönä pureutuen suoraan uudistuvien alojen tarpeisiin.

 

 


Sampo - valmistettu Suomessa

ELY-keskus avaa Sampo – valmistettu Suomessa -kampanjan Pohjois-Suomen valmistavan teollisuuden yrityksille

Valmistavan teollisuuden kilpailukyky on erittäin tärkeä Suomen kansantaloudelle. Teknologiateollisuuden mukaan sen jäsenyritykset työllistävät 30 % Suomen työvoimasta: suoraan työllistyy 300 000 henkeä ja välillisesti 700 000. Alan yritykset vastaavat 51 % Suomen viennistä.

ELY-keskus tarjoaa kaiken kokoisille teollisuuden yrityksille haettavaksi rahoitusta, verkostoja ja kansainvälistymispalveluja. Rahoituksella autetaan pk-yrityksiä voittamaan kasvun esteitä sekä kohtaamaan teknologian ja liiketoimintamallien murrokset. Yritykset voivat hakea rahoitusta kehittämis- ja innovaatiohankkeisiin, joilla tavoitellaan vahvaa kasvua ja merkittävää viennin lisäystä.

Haku kestää marraskuun 2018 loppuun saakka.

Rahoitamme valmistavan teollisuuden yrityksiä, jotka esimerkiksi:

 • kehittävät tuotannon energia- ja materiaalitehokkuutta
 • kehittävät toimintansa tuottavuutta, automaatiota tai palveluja
 • uudistavat liiketoimintamalliaan
 • kehittävät toimintansa digitalisointia
 • ottavat käyttöön uutta teknologiaa: tekoälyä, robotiikkaa ym.
 • investoivat kasvua tukeviin investointeihin tai patenttioikeuksiin
 • tähtäävät kansainvälistymiseen
 • suuntaavat uusille markkinoille

Rahoituksen määrä

 • Avustus investointeihin enintään 35 %
 • Avustus kehittämistoimenpiteisiin enintään 50 %

Hakeminen

Pyydämme jättämään hakemukset ELY-keskuksen yritystukien sähköisen asioinnin kautta
viimeistään 30.11.2018.

Hankesuunnitelman sisältö

 1. Tavoite eli miksi hanke toteutetaan
 2. Sisältö ja toimenpiteet: mitä hankkeessa tehdään
 3. Kustannusarvio
 4. Aikataulu

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme:

Ennen hakemuksen jättämistä pyydämme ottamaan yhteyttä yritysasiantuntijoihimme:

Oulu:

 • Olli-Matti Karesvuo, puh. 0295 038 072
 • Janne Ranta, puh. 0295 038 234
 • Jouko Hanhela, puh. 0295 038 043

Rovaniemi:

 • Lea Marski, puh. 0295 037 090

Kemi:

 • Anne Syväjärvi, puh. 0295 037 578

Kajaani:

 • Jarmo Jokinen, puh. 0295 023 544
 • Sanna Karjalainen, puh. 0295 023 548
 • Eija Tabell-Jokelainen, puh. 0295 023 546

Tai Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattoreihin:

 • Juha Elf, Oulu, puh. 0295 038 038
 • Tytteli Karvonen-Juntura, Rovaniemi, puh. 0295 037 060
 • Mari Möttönen, Kajaani, puh. 0295 023 570

Mikäli ELY-keskuksen rahoitus ja palvelut eivät sovi kehittymisideaasi, ohjaamme sinut
oikeaan palveluun.

Linkit lisätietoihin:

ELY-keskuksen yritystukien sähköinen asiointi (ely-keskus.fi)
Pohjois-Suomen yritysrahoitusstrategia (pdf, ely-keskus.fi)
Business Finlandin Sampo-kampanja (businessfinland.fi)
ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustus (ely-keskus.fi)


ESR:n kansainvälisen yhteistyön partnerinhakufoorumi Varsovassa 22.-23.3.2018

ESR:n kansainvälisen yhteistyön hakuun liittyvä partnerinhakufoorumi järjestetään Varsovassa 22.-23.3.2018.

Osallistuminen foorumiin on ilmaista, mutta matkat ja majoitus osallistujien on maksettava itse.

Ilmoittaudu foorumiin 15.2. mennessä. Ilmoittautuminen edellyttää, että hankehakijat luovat ESF-Transnationality -sivuston tietokantaan oman organisaationsa profiilin ja tallentavat tietokantaan tiedot hankeideastaan. Lisäksi on täytettävä ilmoittautumislomake.

Osallistujille lähetetään vahvistus foorumiin osallistumisesta helmikuun loppuun mennessä. Matkavaraukset on syytä tehdä vasta tämän jälkeen.


Pohjois-Suomen yritykset investoivat kasvuun - ELY-keskus rahoitti yritysten kehittämishankkeita noin 32 miljoonalla eurolla vuonna 2017


Kevään 2017 hankehaun infotilaisuus Oulussa 17.1.2017 klo 9.30

Tietoa "Kestävää kasvua ja työtä 2014 - 2020" -rakennerahasto-ohjelman hankehausta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Veteraanikatu 1, Kymmenen virran sali.

Ilmoittautuminen 11.1.2017 mennessä sähköpostilla osoitteeseen anne-maaria.kurvinen@ely-keskus.fi.

Ohjelma

9:30              
Kahvitarjoilu

9:45  Rakennerahastojen ajankohtaiset kuulumiset ja seuraava hankehaku
Rahoituspäällikkö Riitta Ilola, ELY-keskus

10:15 Miesten syrjäytyminen ja osallisuus –teema
Tutkija Reija Paananen, Sokra –hanke

10:45 Hyvä hankehakemus ja valintaperusteet
ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat

11:15            
Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus keskustella hankeaihioista ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijoiden kanssa.


EU-rahoitusta haettavana rakennerahasto-ohjelmasta ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020”,

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus hakee Pohjois-Pohjanmaalle/Lappiin/Kainuuseen kohdistuvia yleishyödyllisiä kehittämishankkeita rahoitettavaksi "Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020" -rakennerahasto-ohjelmasta.


Pohjois-Suomen rakennerahastotoiminnan uutiskirje 1/2017 on ilmestynyt.

Uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia aiheita Pohjois-Suomen rakennerahastotoiminnasta. Lue lisää mm. vähähiilisyyttä edistävistä hankkeista, Lapin matkailuliiketoiminnasta ja sote-yrittäjyydestä.

Tutustu uutiskirjeeseen >>


Menestystarinoita Euroopan unionista

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tuottamissa videoissa kerrotaan EU:n aluekehittämisrahaston toiminnan tuloksista:

YouTubessa videoista myös englanniksi tekstitetyt versiot:


Valittu web-sisältö ei ole enää olemassa.