IoT-osaamisloikka – Internet of Things -teknologioiden koulutuksen kehittämistä

Hankkeessa kehitetään Internet of Things -koulutustarjontaa yhteistyössä Päijät-Hämeen elinkeinoelämän kanssa, jotta saadaan lisättyä IoT-teknologiaosaamista. Sen myötä mahdollistetaan teknologian tehokas käyttöönotto ja hyödyntäminen yrityksissä. Hankkeen aikana kartoitetaan alueen yritysten kanssa eri toimialojen IoT:n hyödyntämispotentiaali, jotta koulutusta osataan viedä oikeaan suuntaan paikallisen elinkeinoelämän kehittämiseksi. 

Mutta mitä Internet of Things sitten tarkoittaa? Mikäli termi ei ole entuudestaan tuttu, voit lukea hankkeen projektipäällikkö Ria Gyntherin kirjoittaman blogitekstin LAB-ammattikorkeakoulun sivuilta.

kuvituskuva

Käytännön esimerkki hankkeen toiminnasta

Hankkeessa on kehitetty viiden opintopisteen verkko-opetuskokonaisuus, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa kesällä 2020. Kurssi oli mahdollista suorittaa myös itsenäisesti. Kurssin suoritti 77 opiskelijaa, joista 42 prosenttia oli naisia. Kurssin osallistujajoukko koostui niin opiskelijoista ympäri Suomea kuin muistakin aiheesta kiinnostuneista. Maksuton kurssi on suoritettavissa jälleen keväällä 2021 avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Lisäksi keväällä 2021 järjestetään ensimmäistä kertaa tiiviimpi kahden opintopisteen kokonaisuus, joka on suunnattu erityisesti aiheesta kiinnostuneille toisen asteen opiskelijoille. 

Kurssien lisäksi hankkeessa järjestetään kaikille avoimia ja ilmaisia IoT-aiheisia webinaareja. Syksyllä 2020 järjestettiin IoT – trendit ja menestystarina sekä Anturoinnilla älykkääksi tuotteeksi -webinaarit, joissa kummassakin puhujina oli alan asiantuntijoita.

Kuva työpajalta

Työpaja Päijät-Hämeen teollisuuden yritysten ja alan opiskelijoiden kanssa.

Paras onnistuminen hankkeen aikana

Viiden opintopisteen verkko-opetuskokonaisuus sai opiskelijoilta erittäin hyvää palautetta: opiskelijoista 97 prosenttia arvioi kurssin numeerisesti, ja yleiskeskiarvoksi kurssi sai 4,5/5. 

Sanallisissa palautteissa kehuttiin oppimateriaalien kattavuutta ja ajantasaisuutta sekä suoritustavan joustavuutta ja opintojakson rakennetta.  

Kokemuksia jaettavaksi

IoT-verkko-opetuskokonaisuudet ovat kaikkien halukkaiden suoritettavissa. Molemmille kursseille voi ilmoittautua 15.4.2021 asti.
IoT perusteita eri toimialoilla -kurssi LAB-ammattikorkeakoulun nettisivuilla
IoT pähkinänkuoressa -kurssi LAB-ammattikorkeakoulun nettisivuilla
Hankkeessa julkaistut artikkelit käsittelevät aiheeseen liittyviä ja ajankohtaisia asioita:
Hankkeen artikkelit LAB-ammattikorkeakoulun nettisivuilla
Hankkeessa on myös tuotettu lyhyitä IoT-aiheisia videoita:
Iot-osaamisloikan videolista Youtubessa

Lisätietoja

Ria Gynther, projektipäällikkö.
+358 44 708 1335

ria.gynther(at)lab.fi

Hankkeen tiedot

S21616 – IoT-osaamisloikka
LAB-ammattikorkeakoulu

1.3.2019–30.9.2021
Lahden seutukunta
Kustannusarvio 298 330 e
Hämeen ELY-keskuksen tuki 70 % (ESR)