EAKR Yritystuki: esittelyssä Tricton Oy


Pasi Rantanen (vas.) ja Tero Laine.

Pulssimaisesti sykkiviä strobovaloja, savukoneita, törmäysnukke pyörätuolissa sekä piha täynnä punaisia ja valkoisia polkupyöriä tarakat täynnä kukkasommitelmia. Lahdessa majapaikkaansa pitävä Tricton ei ole perinteinen suomalaisyritys – eikä yritä sellainen ollakaan.

Yrityksen myyntipuolesta vastaava Pasi Rantanen kertoo, että Trictonin toimintaa ei voi kovin helposti pukea sanoiksi. Siksi hän aloittaa kertomalla, mistä kaikki sai alkunsa.

- Trictonin tarina alkoi oikeastaan jo silloin, kun yrityksen perustaja Tero Laine hoiti rippikouluikäisenä poikana valaistuksen kesäteatterille. Sieltä tie on vienyt toiminimiyrittäjästä kiertue- ja artistivalojen tekemiseen. Nykyään Tricton työllistää 7 henkilöä ja olemme syksyllä rekrytoimassa vielä lisää väkeä, Rantanen kuvailee.

Kun uransa aallonharjalla ratsastava suomalaisartisti järjestää stadionkeikan, on Tricton todennäköisesti mukana valaistuksen ja lavatekniikan erikoisratkaisuissa, täydentäen osaamisellaan visuaalista elämystä. Rantanen kertoo, että yrityksen menestys perustuu viidakkorumpuun.

- Rakensimme erään suomalaisen huippuartistin keikkaa varten isokokoiset ohjelmoitava valokuutiot, joista tuli niin siistit, että ulkomailta asti soiteltiin ja kyseltiin niistä, Rantanen naurahtaa.

Trictonilla on toimitiloissaan oma työpaja, jossa suunnitellaan ja rakennetaan jatkuvasti uusia innovaatioita. Tuotteista puhuminen on vielä hieman ennenaikaista, sillä yrityksessä on vasta äskettäin havahduttu siihen, että heidän kehittämille innovaatioille voi löytyä kansainvälistä kysyntää.

- Meillä on päällä jatkuva luomisen vimma. Alamme ratkoa asiakkaan ongelmaa ja huomaammekin yhtäkkiä, että hupsista saakeli meillähän on patentoitava tuote, Rantanen nauraa.

Julkinen apu muutakin kuin fyrkkaa

Rantanen aloitti Trictonilla syksyllä 2017 ja lähestyi ensi töikseen julkisen puolen rahoittajia. Ajatuksena oli lähteä keskustelemaan rahoittajien kanssa siitä, miten yrityksen toimintaa voitaisiin kehittää uudella tavalla.

- ELY-keskuksen rahoitusmallit olivat minulle tuttuja aikaisemmista työtehtävistäni, joten tiesin ketä asiassa kannattaa lähestyä. Meille on ollut luojan lykky, että olemme voineet esitellä paikan päällä yrityksemme toimintaa ennen kuin olemme laatineet rahoitushakemuksia, Rantanen kertoo.

Yhteistyö ELY-keskuksen kanssa on Rantasen mukaan mahdollistanut sen, että Tricton on voinut rohkeammin suunnitella kansainvälistymistä. Trictonilla on käynnissä puolitoista vuotta kestävä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hanke, jolla yritys pyrkii lisäämään tunnettavuuttaan Suomen ulkopuolella.

Hieman yllättäen Rantanen kuitenkin kertoo, ettei rahoituksen järjestäminen ole ollut Trictonille toistaiseksi merkittävin apu. ELY-keskuksen Yritysten kehittämispalvelujen kautta järjestynyt konsultointi tarjosi heille "henkisen selkänojan", jonka tukemana yritys nyt tähtää kansainvälisille markkinoille.

- Meille tosi tärkeä asia oli kehittämispalvelujen kautta järjestyneet neljä konsultointipäivää. Niiden lopputuloksena saimme 17-sivuisen raportin, jossa on suoraan kerrottu markkinavolyymit ja kasvumahdollisuudet. Se oli meille mustaa valkoisella, että antakaa palaa vaan, Rantanen kuvailee.

Rantanen arvelee, että moni pieni yritys arastelee ELY-keskukseen yhteydenottoa. Syitä voi olla monia. Hakemusten tekeminen voi tuntua vieraalta, yhteisen kielen löytäminen epätodennäköiseltä ja mielikuva byrokratian määrästä raskaalta.

- Minun neuvoni on tarttua puhelimeen ja soittaa rahoitusasiantuntijoille. On turhaa kahlata kaikkea materiaalia läpi itse, vaan ottaa rohkeasti yhteyttä ja kysyä apua. Me ainakin saimme sovittua tapaamiset yllättävän helposti ja pääsimme kasvotusten näyttämään, mitä Tricton tekee.

Rantanen päättää haastattelun yrityksen tyylin mukaiseen letkautukseen.

- Meillä ei patsastella, Rantanen sivaltaa ja nappaa toimitusjohtaja Tero Laineen pään kainaloonsa.

Trictonilla ei poseerata kameroille, vaan työnnetään kädet saveen. Seuraavaksi kädet isketään kansainväliseen maaperään. Tricton haluaa maailmalle, luovalla hulluudella. Ja ELY-keskuksen myötävaikutuksella.

Teksti: Jaakko Koivisto, Kuvat: Miira Pakkala

 

Lisätietoa:

Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat (Yritystukiryhmä)
ely-keskus.fi, Yrityksen kehittämisavustus