Uutiskirjeet

Itä-Suomen alueen tapahtumista, tiedotteista, uutisista sekä muista ajankohtaisista asioista kootaan muutamia kertoja vuodessa ilmestyvä uutiskirje. Alta löydät uusimmat uutiskirjeet.

Itä-Suomen rakennerahastojen uutiskirje 03/2021

Euron seteleitä.

Alueellinen EU-rahanjako saatiin päätettyä

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman alueellinen rahanjako saatiin vihdoin päätettyä valtioneuvostossa, kun talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi elinkeinoministeri Lintilän esityksen 30.9. Parasta päätöksessä on se, että se saatiin tehtyä. Vääntö Itä- ja Pohjois-Suomen ja Etelä- ja Länsi-Suomen välillä asiasta jatkui yli kaksi vuotta. Rahoitusratkaisu muodostui edunvalvontakysymykseksi, jonka lopulta ratkaisi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntajohtajien tekemä kompromissiehdotus. Kun rahoitustulppa saatiin nyt ratkaistua, ohjelman toteutus käynnistyy 1. marraskuuta.

EU-rahoitus kasvaa kaikissa maakunnissa

Ohjelmaraha jakaantuu EU-rahoitukseen ja kansalliseen rahoitukseen. Se on yhteensä noin 3 miljardia euroa seitsemälle vuodelle. EU-rahoituksen määrä kasvaa kaikissa Suomen maakunnissa, sen sijaan kansallisen rahoituksen määrä vähenee erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Rahoituksen kokonaisvolyymi pysyy kuitenkin samassa suuruusluokassa kuin kuluneella ohjelmakaudella.  Lue lisää.


 

Sinisellä pohjalla tekstit EURA 2021 ja uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027.

Valmistaudu uuteen rakennerahasto-ohjelmakauteen

EU:n alue- ja rakennepolitikkan kansallisen ohjelman, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, toimeenpano käynnistyy 1.11.2021. Ohjelmakauden toteutus aloitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) mukaisilla toimenpiteillä. Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) toimet käynnistyvät vuoden 2022 alkupuolella. 

Uudella ohjelmakaudella otetaan käyttöön uusi sähköisen asioinnin järjestelmä, EURA 2021. Sen kautta hoidetaan muun muassa hankehakemusten, maksatushakemusten sekä seuranta- ja loppuraporttien toimittaminen ja käsittely sekä päätösten valmistelu. Lisäksi rahoittajat julkaisevat järjestelmässä hankehakuilmoitukset.   Lue lisää.


 

Oranssilla pohjalla teksti mieliteko ja sanan lopussa sydänkuvio.

Mielen hyvinvointia Pohjois-Savoon! - Maakunnan kokoinen muutostarina alkaa nyt

Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030 ESR-hankkeen kehitysohjelma Mieliteko on startannut. Olemme aloittaneet työn Pohjois-Savon maakunnassa mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, päihteiden käytön vähentämiseksi ja hyvien elämäntapojen vahvistamiseksi. Kohderyhmänä ovat erityisesti työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat, mutta hanke tavoittaa laajuudessaan ja hyvinvoinnin viestillään kaikki pohjoissavolaiset. Hankkeen päätoteuttaja on Kuopion kaupunki.  Lue lisää.


 

Kuvituskuva.
Digitalisaatiosta vipuvoimaa museokentälle - Alusta-järjestelmän pilottihanke

Sodan ja rauhan keskus Muisti toteutti Etelä-Savon Maakuntaliiton ja Euroopan Unionin tuella Digitalisaatiosta vipuvoimaa museokentälle -hankkeen 14.2.–31.12.2020. Hankkeen tavoitteena oli pilotoida uutta toimintamallia tuottaa ja hallita museoiden ja muiden näyttelyjä tuottavien tahojen näyttelyjä.

Hankkeessa luotiin avoimeen lähdekoodiin perustuvasta sisällönhallintajärjestelmästä pilottiversio, jonka avulla museoiden ja muiden näyttelyjä tuottavien organisaatioiden henkilökunta pystyy luomaan ja päivittämään itse digitaalista näyttelysisältöä ilman ulkopuolisia ostopalveluita.  Lue lisää.


 

Kaksi henkilöä kantamassa kanoottia kanoottivajasta.

Saimaa Coop luo puuttuvia palveluja

Lauttamatkan päässä Puumalan Niinisaaressa sijaitsee Hanhiniityn perheyritys. Siellä, keskellä Saimaan saaristoa, on myös monipuolisia palveluita tarjoavan Saimaa Coop -osuuskunnan synnyinseutu. Osuuskuntaan kuuluu tällä hetkellä eri puolella Puumalaa sijaitsevia majoitus-, ravitsemus- ja matkailuyrityksiä sekä muutamia muualla asuvia henkilöjäseniä. Saimaa Coop toimii jäsenilleen yhteisenä alustana, joka yhdistää yksilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä ja kokoaa yhteen tekemätöntä työtä, tekijöitä, osaamista, kysyntää, tarjontaa, ideoita ja resursseja.  Lue lisää. 

Keltainen Tittalan kartanorakennus ja edessä Iina Reponen.

Tiittalan kartano kehittää majoituspalveluja

Parisenkymmentä vuotta tilausravintolana toiminut perinteikäs Sulkavalla sijaitseva Tiittalan empire-kartano tunnetaan nykyään myös vohvelikahvilana ja tähti-iltojen pitopaikkana. Kartanon majoituspalveluja kehitetään parhaillaan palvelumuotoilun opein. Kartanovastaava Iina Reponen on tyytyväinen, että tuli lähteneeksi Pamu Savonlinna -valmennukseen. PAMU Savonlinna -hanke kehitti Savonlinnan seudulla palvelumuotoilun toimintatapaa, joka auttoi luomaan yrityksissä entistä asiakaslähtöisempää toimintakulttuuria.  Lue lisää.

 

 

Sopimuksen merkiksi kaksi kättä kättelee.

Jatkis on mahdollistanut useita yrityskauppoja

Jatkis-omistajanvaihdoshanke käynnistettiin vuoden 2019 alussa. Kaksivuotiseksi suunniteltu hanke on venynyt kolmivuotiseksi suureksi osoittautuneen kysynnän vuoksi. Hanke on ESR-rahoitteinen ja sisältää seitsemän henkilötyövuoden verran omistajanvaihdostyötä ja toimintatapojen kehittämistä. Hankkeen yhteistyökumppaneina ja kuntarahoittajina ovat toimineet Pohjois-Karjalan kunnat joko suoraan tai kehitysyhtiöidensä kautta.  Lue lisää.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tapahtumia ja tilaisuuksia
 

Kuusi kuvaa: sammalta, rahapino, talvinen metsä, laboratorio, taimi kämmenellä ja kattorakenne.

3.11. klo 12-16 Katse tulevaan - Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat kiitoon EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman tuella

Tilaisuus on avoin maakuntien kehittäjille sekä EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoittajille ja potentiaalisille hyödyntäjille. Tilaisuus järjestetään webinaarina.

Tilaisuuden ohjelma tapahtuman verkkosivulla: Katse tulevaan - Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat kiitoon EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman tuella (pohjois-karjala.fi/katse-tulevaan)

Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu mukaan 29.10. klo 16.00 mennessä.
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: Katse tulevaan - Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat kiitoon EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman tuella.


 

23.11. klo 12-14  Pohjois-Savon hakuinfo Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027

Tilaisuus on osa Pohjois-Savon liiton ja ELY-keskuksen ohjelmakauden 2021-2027 käynnistämistä koskevaa webinaarisarjaa.

Ohjelma:

  • Ensimmäisen Pohjois-Savon rahoitushaun sisältö (mm. valintaperusteet, elinkeinoelämälähtöisyys ja yritysten mukana olo hankkeissa, kohderyhmän mukana olo hankkeen valmistelussa ja vaikuttavuus).
  • Hankemaksatus yleisellä tasolla.

Ilmoittautuminen

Ilmoitaudu viimeistään 18.11.2021. Ilmoittautumislinkki: Hakuinfoon ilmoittautuminen.

Ilmoittautumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Linkki löytyy ennen tapahtumaa myös tapahtumasivulta: Hakuinfo - Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 (www.pohjois-savo.fi)

Jos olet  ilmoittautunut aiempaan ajankohtaan (28.9. tai 26.10.2021), sinun ei tarvitse ilmoittautua uudelleen.

Tutustu Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaan: Ohjelma-asiakirjaehdotus, kuulemisversio, TEM 10.3.2021, (www.pohjois-savo.fi)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Linkkejä hyödylliseen tietoon


Tietoa yrityksen kehittämisavustuksesta:


Asiantuntijoidemme yhteystiedot Itä-Suomessa:


Itä-Suomen rakennerahastojen uutiskirje

Rakennerahastojen Itä-Suomen uutiskirjettä toimittavat yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Savon liitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Linkit uutiskirjeen tilauslomakkeelle ja uutiskirjeen tietosuojaselosteeseen:
Uutiskirjeen tilaus |  Rakennerahastojen uutiskirjerekisterin tietosuojaseloste

 

Mukavaa syksyä!

Vaahteran syksyn keltaisia lehtiä sinistä taivasta vasten.
Kuva: Kuvia Suomesta kuvapankki

 


Näytetään tulokset 1 - 1 / 26
Merkintöjä per sivu 1
jostakin 26