Hanke-esittelyt

Palaa sivulle

EETU tekee teknologiasta venyvää

Puettava teknologia on nopeasti kasvava teollisuuden ala. Useat kansainvälisesti merkittävät toimijat ennustavat alalle voimakasta kasvua useaksi vuodeksi. Teknologiakehitys on nopeaa ja uusia teknologioita sovelletaan uusissa tuoteinnovaatioissa. Tuotteissa yhdistyy elektroniikan ja tekstiilitekniikan huippuosaaminen.

Suomessa ja erityisesti Kankaanpäässä on jo pitkään kehitetty älykkäitä tekstiileitä ja puettavaa teknologiaa. Tampereen teknillisen yliopiston Kankaanpään-yksikkö tuli paikkakunnalle vuonna 2003. Se on vuosien mittaan kehittänyt monia uusia tekniikoita ja valmistus- ja testausmenetelmiä, joita on myöhemmin myös sovellettu tuotteissa.

Uusinta uutta teknologian kehittämisessä edustaa venyvä elektroniikka. Tarve venyvälle elektroniikalle on syntynyt, kun on opittu ymmärtämään eri käyttökohteiden vaatimuksia. Kaikissa sovelluksissa ei riitä, että materiaali on taipuisaa, vaan sen on pystyttävä muotoutumaan kahteen suuntaan kaareville pinnoille, kuten ihmisen kehon muotoihin. Venyviä rakenteita on tutkittu EETU – Elastisen elektroniikan tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymähankkeessa vuodesta 2014. Hanke päättyy alkuvuodesta 2018.


Testikappale, jolla mitataan rakenteen kestävyyttä venytettäessä. TPU-kalvolle hopeamusteella painettuja johtimia, keskellä liitoskomponentti.
Yläkuvassa: Tutkijat työssään. Vasemmalta Jukka Vanhala, Pekka Iso-Ketola, Aki Halme ja Teemu Salo.

Rakennetussa demonstraatioympäristössä voidaan esitellä ja kokeilla hankkeessa kehitettyjä ja muualta omaksuttuja menetelmiä toteuttaa venyvää elektroniikkaa. Käytettävissä on  työssä tarvittavia laitteistoja kuten laserleikkureita, silkkipainokone, laminointilaitteita, 3D-tulostimia sekä elektroniikan kokoonpanoon ja mittaukseen tarkoitettuja välineitä.  Kokeiluissa auttaa asiantunteva projektihenkilöstö DI Pekka Iso-Ketola, DI Aki Halme ja Teemu Salo. Hanketta on koordinoinut professori Jukka Vanhala.

Demonstraatioympäristö on avoin kaikille halukkaille kehittäjille ja siellä tehdään mielellään uusia kokeiluja.

Teksti: Jukka Vanhala