Hanke-esittelyt

Palaa sivulle

Tampereella ravintolat viljelevät itse yrttinsä

Pirkanmaalla on käynnissä Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella KIVIREKI – Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta toimintaa -hanke. Tarkoituksena on testata erilaisia kaupunkiviljelyn teknisiä sovelluksia, selvittää kaupunkiviljelyn liiketoimintamahdollisuuksia sekä kehittää suljetun ravinnekierron mukaista kaupunkiviljelyä. Hanketta toteuttaa vuosina 2015–2017 Tampereen ammattikorkeakoulu yhteistyössä Käymäläseura Huussi ry:n kanssa.

Mukana on neljä tamperelaista fine dining ravintolaa: Ravinteli Bertha, ravintola C, Hella & Huone sekä Tampere-talo. Ravintoloiden tiloihin tai läheisyyteen nousi kesällä 2016 erilaisia kaupunkiviljelysovelluksia. Ravinteli Berthan takapihan katos kukoisti yrteistä ja Tampere-talon katolle rakennettiin kasvihuone.

Kuva: Karoliina Tuukkanen

Aihe kiinnostaa ravintoloita ja yleisöä paljon ja ravintoloitsijat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan arvon. Lisäksi lähellä kasvatetut tuoreet tuotteet ovat huomattavasti esimerkiksi ulkomaisia veljiään vähähiilisempiä, kun pitkät kuljetusmatkat sekä välivarastoinnista johtuva hävikki saadaan minimoitua.

Hankkeen myötä on huomattu, että kaupungeissa on tilaa myös uudenlaiselle ruoan tuotantoon liittyvälle liiketoiminnalle. Myös suljettu ravinnekierto on isossa roolissa: hankkeessa selvitetään, miten kaupungissa syyntyviä erilaisia ravinnevirtoja, kuten kompostia tai virtsaa, voisi käyttää viljelyssä hyväksi.

Lisätietoja: http://www.huussi.net/toimintamme/hankkeet-nyt/kivireki/